Povežite se sa nama

Vijesti

NOVA AFERA U BEZBJEDNOSNOM SEKTORU: Krivokapić neprimjereno uticao na konkurs za izbor direktora Uprave policije?!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Netrpeljivost Krivokapića i Sekulovića traje još od događaja uoči ustoličenja mitropolita Crkve Srbije kada se ministar unutrašnjih poslova snažno usprotivio intronizaciji na Cetinju, a potom odbio obavezujuće uputstvo od strane premijera. Krivokapić je zatim zatražio prvo ostavku, pa potom i smjenu Sekulovića, ali je tačku na sukob stavio Dritan Abazović najavljujući rušenje Vlade ukoliko se smijeni ministar unutrašnjih poslova

Predsjednik Vlade Zdravko Krivokapić i ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović razmijenili su ozbiljne međusobne optužbe na sjednici Vijeća za nacionalnu bezbjednost, koja je održana u ponedjeljak a koje uključuju i optužbe za neprimjereni uticaj na izbor direktora Uprave policije, saznaje Pobjeda.

Više izvora našeg lista saopštilo je da je na sjednici došlo do žestoke rasprave između Krivokapića i Sekulovića o konkursu za izbor direktora Uprave policije.

– Krivokapić je prvo optužio ministra Sekulovića, sa kojim je inače u jako lošim odnosima, da je u dogovoru sa Urom i NVO sektorom postavio Zorana Brđanina za direktora Uprave policije, na što je Sekulović uzvratio da je Krivokapić vršio neprimjereni uticaj prilikom polaganja pismenog ispita od strane njemu bliskog kandidata, nezadovoljan kako je taj kandidat uradio pismeni dio polaganja – kazao je jedan izvor Pobjede.

Drugi izvor Pobjede je saopštio, iako Sekulović nije pominjao konkretna imena, da se pretpostavlja da je u pitanju Zoran Braunović, kandidat kojeg je Krivokapić forsirao u prvom dijelu izbora za direktora Uprave policije.

– Krivokapić je želio da se poništi konkurs kada je vidio da njegov kandidat nije prošao, a kada je rađen pisani test govorio je da je njegov favorit neka druga osoba – rekao je drugi izvor Pobjede.

Izvori Pobjede saopštili su da su ostali članovi Vijeća bili neprijatno iznenađeni raspravom između Krivokapića i Sekulovića i da su ,,stekli utisak da je bezbjednosni sistem u rasulu“.

Pobjedi na pitanje o skandaloznoj raspravi na Vijeću nijesu odgovorili ni Krivokapić, ali ni Sekulović.

Iz Krivokapićevog kabineta su Pobjedi kratko saopštili da je sjednica Vijeća bila zatvorena za javnost pa da ne znaju da li su tačne informacije o raspravi sa Sekulovićem.

Direktor Uprave policije Zoran Brđanin je bio daleko najbolje ocijenjeni kandidat na konkursu za direktora Uprave policije.

Na konkurs se javio rekordan broj kandidata, ali su završnu fazu obilježile svađe u vladajućoj koaliciji, jer je Demokratski front javno izrazio nezadovoljstvo zbog toga što je iz trke za direktora odlukom Uprave za kadrove eliminisan njihov favorit – advokat Dražen Medojević.

Netrpeljivost Krivokapića i Sekulovića traje još od događaja uoči ustoličenja mitropolita Crkve Srbije Joanikija Mićovića kada se ministar unutrašnjih poslova snažno usprotivio ustoličenju na Cetinju, a potom odbio obavezujuće uputstvo od strane premijera. Krivokapić je zatim zatražio prvo ostavku, pa potom i smjenu Sekulovića, ali je tačku na sukob stavio Dritan Abazović najavljujući rušenje Vlade ukoliko se smijeni ministar unutrašnjih poslova.

Sekulović je na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu kazao da je dobio obavezujuće uputstvo od premijera Zdravka Krivokapića, ali da nije mogao da postupi po tom uputstvu jer ono nije zakonito.

– Obavezujuća uputstva sa stanovišta pravnog poretka ne znače ama baš ništa. Ona se zasnivaju na nekoj uredbi o Vladi. Uredba je uredba, zakon je zakon, uputstvo je uputstvo. Kako god, moramo da se naučimo da jedan ministar unutrašnjih poslova može da bude vrhunski inženjer, kuvar, astronaut, automehaničar i tako dalje, ali ne može operativno da komanduje policijom. Jedan predsjednik Vlade može da bude nobelovac iz književnosti, ali ne može operativno da komanduje policijom. Ja sam, pravo da vam kažem, zaboravio sadržaj uputstva, nisam ga sačuvao – naveo je Sekulović.

Obavezujuće uputstvo mu je uručila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić i rekla: ,,Od premijera“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije