Connect with us

Vijesti

O PORIJEKLU IMOVINE: Privremeni upravnici gazdovaće oduzetom imovinom

Published

on

U materijalima koji će sjutra predstavnici Ministarstva pravde, ljudskih i manjinskih prava prezentovati javnosti u sklopu predstojeće javne rasprave o nacrtu zakona o porijeklu imovine biće i rješenje o uvođenju privremenog upravnika za upravljanje oduzetom imovinom. To je, kako je potvrđeno Portalu RTCG, jedno od rješenje za koje predlagači očekuju da će dobiti podršku tokom javne rasprave

Plan je da se odredi stepen neophodnih kvalifikacija i znanja lica koja vrše poslove upravljanja oduzetom imovinom. Radna grupa koja je pisala materijale imala je u vidu ranije preporuke MANS-a vezano za modele upravljanja imovinom.

Predloženi materijal ima kobinaciju slovenačkog, britanskog i italijanskog modela, a namjera predlagača je da u zakonu propiše da se odlukom o privremenom oduzimanju određuje privremeni upravnik. Takođe, zakon bi trebao da definiše odgovornost lica zaduženih za upravljanje oduzetom imovinom, gdje bi inicijalno vodeću ulogu imala Uprava za državnu imovinu.

Vlada će sjutra na konferenciji za medije predstaviti materijale koji treba da posluže kao osnova za nacrt Zakona o porijeklu imovine.

Kao što je Portal RTCG ranije pisao, ključna novina u nacrtu ovog zakona je uvođenje mogućnosti građansko-pravnog oduzimanja imovine. Ministarstvo pravde, ljudskih i manjinskih prava predložiće uvođenje mogućeg oduzimanja imovine nakon finansijske istrage od tužilaštva, a u kojoj bi učestvovali i drugi organi. Cilj je građanski postupak u kojem bi teret dokazivanja bio na subjektu istrage a ako ishod bude takav da ne može da dokaže porijeklo imovine, ona bi prešla u ruke države.

Prema prvobitnom predlogu, finansijskoj istrazi podlijegala bi imovina vrijedna preko 50 hiljada eura, s tim što postoje predlozi da donja granica bude 100 hiljada. U pripremi nacrta tim crnogorske vlade imao je pomoć Savjeta Evrope i britanskih eksperata.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije