Povežite se sa nama

Vijesti

ODAJU POČAST UBICI KRALJA ALEKSANDRA: MI zatražila preimenovanje Dečanske, na Cetinju, u Ulicu Černozemskog

Objavljeno

-

Dečanska ulica na Cetinju
Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

NVO “Montenegro internacional” najavila je da će podnijeti inicijativu Skupštini prijestonice da se Dečanska ulica na Cetinju preimenuje u ulicu Vlada Černozemskog

To je pseudonim Velička Dimitrova Kerina, bugarskog pripadnika VMRO, koji je 9. oktobra 1934. u Marselju ubio jugoslovenskog regenta Aleksandra I Karađorđevića, koji je sticajem okolnosti rođen na Cetinju.

– Bez ulaženja u istorijske dubine, a uz osvrt na potonja dešavanja na Cetinju, stvara se potreba da se iz kulturno-istorijske slike crnogorske prestonice izbriše svaka asocijacija na srpske mitove i srpsku dominaciju, te da se iz zaborava i skrnavljenje njihove uloge u borbi protiv srpskih zločina, izvuku i rehabilituju heroji koji su život dali za očuvanje imena svoje domovine i svoga naroda – obrazlažu iz ove nevladine organizacije. – Ovim gestom, gestom imenovanja ulice po Vladu Černozemskom, Crna Gora, odnosno Cetinje, ojačaće veze sa prijateljskim makedonskim i bugarskim narodom, te svim narodima koji su bili žrtve srpskog terora i ataka na teritorije, kulture i identitet nesrpskog stanovništva na prostoru Kraljevine Jugoslavije.

Za njih to je način i da se “izbrišu tragovi trovanja istorijskim falsifikatima koji žele Crnu Goru vezati za kosovski mit i manastir Dečane”. Navode da se Černozemski kvalifikovao da dobije ulicu na Cetinju zato što je ubio “Acu Palikuću, grobara crnogorske državnosti i naredbodavca bijelog terora nad crnogorskim narodom, nakon i tokom srpske okupacije 1918. godine”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije