Povežite se sa nama

Vijesti

ODBOR DANAS: MVP očekuje nastavak konsultacija o ambasadorima

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo vanjskih poslova (MVP) Crne Gore očekuje nastavak neformalnih konsultacija u vezi sa kandidatima za ambasadore, za koje nije postignut dogovor sa predsjednikom Crne Gore Milom Đukanovićem. To se navodi u dokumentu MVP-a naslovljenom “lnformacija o nastaloj situaciji u vezi sa kandidovanjem ambasadora Crne Gore i učincima kohabitacije”. Taj dokument će danas razmatrati Odbor za međunarodne odnose Skupštine Crne Gore

Kako se navodi, od početka mandata, Vlada je utvrdila predloge za postavljenje za 12 ambasadora, od čega je sedam kandidata, koji su karijerne diplomate i službenici sa dugogodišnjim diplomatskim iskustvom, zapošljeni u Ministarstvu vanjskih poslova.

“Radi se o budućim šefovima diplomatsko-konzularnih predstavništava: Čedomiru Fuštiću u Ujedinjenom Kraljevstvu Velike Britanije i Sjeverne lrske, Aleksandru Moštrokolu u Saveznoj Republici Njemačkoj. Mileni Šofranac Ljubojević u Republici ltaliji, Stanici Andjić u Republici Poljskoj, Lindi Camaj u Republici Kosovo i šefovima stalnih misija pri Ujedinjenim nacijama u Njujorku, Vladimiru Vučinicu i Savjetu Evrope u Strazburu, Božidarki Krunić. Svi kandidati za šefove Diplomatksoj-konzularnih predstavništva (DKP) su dobili agremane i u redovnoj su proceduri priprema za odlazak u diplomatsku misiju. Što se tiče preostalih pet predloga kandidata za ambasadore koje je Vlada utvrdila, predlozi su usvojeni u skladu sa članom 63 – da se za šefa DKP-a predstavništva može imenovati i lice koje nije diplomata, ali ima zapažene profesionalne rezultate i ispunjava niz formalnih uslova u smislu posjedovanja cmogorskog državljanstva, poznavanje najmanje jednog stranog jezika. Kandidat za šefa Misije pri EU, Petar Markovic je dobio agreman i u redovnoj je proceduri priprema, dok preostala četiri kandidata su u proceduri dobijanja agremana”, navodi se u dokumentu MVP-a.

Vlada je donijela rješenje i o postavljenju za generalnog konzula u Generalnom konzulatu u Republici Turskoj, sa sjedištem u lstanbulu, Branislava Karadžica koji je karijerni diplomata sa dugogodišnjim radnim iskustvom u Ministarstvu vanjskih poslova i diplomatsko-konzularnim predstavništvima. Karadžic je stupio na dužnost generalnog konzula u Generalnom konzulatu u lstanbulu.

“Dakle, osam od 12 kandidata za šefove DKP-a je spremno za preuzimanje dužnosti, dok su preostala četiri kandidata u proceduri dobijanja agremana. Tokom 2021. godine 18 od 37 sefova diplomatsko-konzularnih predstavništava je promijenjeno, sto je gotovo 50 posto. Važno je naglasiti da su se opozivi odnosili uglavnom na politička imenovanja za šefove diplomatsko-konzularnih predstavništava”, navodi se u dokumentu.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije