Connect with us

Vijesti

OMBUDSMAN: Postojanje i subjektivitet CPC se ne može poreći

Published

on

Sa stanovišta prava, pa i prava ljudskih prava, jedno je sigurno: postojanje i subjektivitet CPC se ne može poreći, kao što se ne može dovesti u pitanje njen karakter u pravnom poretku, jer je kao takva ona upisana u registar vjerskih zajednica koji se vodi pred organom državne uprave, a koji organizaciono pripada upravo Vladi. Pri tome, lični odnos prema ovom pitanju nije pretpostavka koja može rušiti pravni subjektivitet bilo koje ovako upisane vjerske zajednice, pa ni CPC. Ovo poručuju u izjavi za CdM iz Institucije Zaštitnika ljudskih prava i sloboda, odgovarajući na pitanje da prokomentarišu izjavu premijera Zdravka Krivokapića u kojoj je CPC nazvao takozvanom i NVO.

Kako napominju, i u ranijim oglašavanjima na iste teme institucija Zaštitnika je jasno izražavala stav koji je sadržan u dva elementa: prvo, sekularni karakter države podrazumijeva i poštovanje vjerske heterogenosti, bez obzira na status u kanonskom pravu i bez obzira na personalni odnos prema svakoj vjerskoj organizaciji ili zajednici pojedinačno; i drugo, bilo kakav odnos države i nosilaca javnih funkcija mora polaziti od ove činjenice, a u skladu sa tim svako je odgovoran u granicama svojih ovlašćenja i pozicije koja mu pripada.

“Ta odgovornost se prepoznaje najčešće kao politička, pa svako ko koristi terminologiju ili se ponaša izvan ovih principa, treba sam da pojasni svoj stav i bez potrebe za različitim dodatnim tumačenjima, koja se pridaju zavisno od političke i druge pripadnosti”, naglašavaju oni.

Institucija ombudsmana navodi da vjerska osjećanja jesu subjektivna za svakog građanina i onaj koji je pripadnik vjerske zajednice najbolje zna kako se osjeća u ovakvim situacijama.

“Pri tome, moramo naglasiti da se u posljednje vrijeme iz političkog i javnog diskursa vrlo često čuje zapaljiva retorika prema vjerskim zajednicam, koja je nerijetko uvredljiva, negirajuća, pa i neutemeljena u činjenicama. Upravo zbog toga svi društveni akteri, a posebno nosioci najznačajnijih funkcija moraju biti obazrivi u terminologiji koju koriste i porukama koje šalju, a koje se barem u jednom dijelu crnogorske javnosti mogu doživjeti kao uvredljive i negatorske”, poručuju iz Institucije zaštitnika ljudskih prava i sloboda.

Izvor: Cdm

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije