Connect with us

Vijesti

OMERAGIĆ: Rekonstrukcija vlade neće donijeti stabilnost

Published

on

Nakon prvog dana razgovora premijera sa predstavnicima vladajuće većine može se zaključiti da najavljena rekonstrukcija Vlade neće donijeti bilo kakvu stabilnost unutar aktuelne većine, poručuju iz Bošnjačke stranke, koja još uvijek nije dobila zvaničan poziv za razgovore

Portparol BS-a Adel Omeragić kaže za Portal RTCG da je tehnička Vlada, sastavljena od svih subjekata, sa mandatom od godinu, nešto što je najrealnije.

Omeragić kaže da je priča o rekonstrukciji Vlade potvrdila ozbiljnu političku krizu unutar vladajuće većine.

“Na osnovu izjava učesnika sastanka s premijerom Krivokapićem nakon prvog dana razgovora, lako se može zaključiti da najavljena rekonstrukcija apsolutno neće donijeti bilo kakvu stabilnost unutar aktuelne većine. Potpuno je jasno da je prekršen sporazum tri lidera potpisan u septembru prošle godine”, kaže Omeragić.

Kako ističe, model ekspertske Vlade se pokazao kao nefunkcionalan i sama inicijativa o rekonstrukciji je, kako dodaje, priznanje samih činilaca većine da model ekspertske Vlade nije opravdao očekivanja.

“Sve i da dođe do rekonstrukcije Vlade, ja to doživljavam kao unutarstranačko pozicioniranje partija aktuelne većine u Vladi i na mjestima “po dubini”, u cilju stvaranja institucionalne prednosti na izvjesnim vanrednim parlamentarnim izborima”, poručuje Omeragić.

Ponavlja da na adresu Bošnjačke stranke nije stigao nikakav zvaničan poziv za razgovore.

“To na neki način i pokazuje odnos vlasti i premijera prema manjinskim partijama, ali i manjinskim narodima. Ipak, ono što bi ova Vlada morala da shvati jeste to da kakav će biti odnos Vlade prema manjinskim narodima, odrediće i tempo reformi i uspješnosti evropskog puta Crne Gore. Manjine koje čine četvrtinu našeg društva ne smiju biti izopštene iz bilo kojeg društvenog političkog procesa, što je nažalost do sada obilježilo rad nove većine”, upozorava Omeragić.

Na pitanje da li je za BS ulazak u Vladu jedna od opcija, Omeragić kaže da je upravo vrijeme potvrdilo ispravnost politike Bošnjačke stranke.

“Podsjećam javnost da smo mi prije godinu dana ponudili model manjinske Vlade, smatrajući i tada i sada da je to model koji bi u trenutnim okolnostima dao najbolje rezultate. Ipak, većina se odlučila za ekspertsku Vladu, koja će, kako stvari stoje trajati manje od godinu!”, navodi Omeragić.

Smatra i da je tehnička Vlada nešto što je najrealnije.

“Ako imamo u vidu odnose na političkoj sceni, posebno unutar same vlasti, kao i sve ono što bi trebali realizovati u narednom periodu (izmjena izbornog zakonodavstva, izbor Sudskog savjeta, izbor VDT-a..), smatram da je model tehničke Vlade nešto što je najrealnije”, navodi Omeragić.

To bi, kako dodaje, bila Vlada sastavljena od svih subjekata, sa ograničenim trajanjem do godinu dana.

“Njen glavni zadatak bi bio vraćanje građanskog povjerenja i priprema uslova za vanredne parlamentarne izbore ili ujedno izbore na svim nivoima”, precizira Omeragić.

Govoreći o širem političkom dijalogu parlamentarnih stranaka, Omeragić poručuje da
Bošnjačka stranka u svakoj prilici poziva na dijalog i jačanje međusobnog povjerenja.

“Smatramo da je to jedini način za prevazilaženje krize koja je svakog dana sve izraženija u svakom segmentu našeg društva”, kaže Omeragić.

Svaka inicijativa koja je usmjerena ka stabilizaciji političkih prilika je, kako poručuje, dobrodošla.

“Mi se moramo okupiti oko onih vrijednosti koje su od suštinske važnosti za državu Crnu Goru, za njen multietnički sklad, kao i za evropski put Crne Gore. Vjerujem da će period koji slijedi biti upravo ispunjen razgovorima koji će obuhvatiti što je moguće širi broj političkih subjekata”, zaključio je Omeragić.

 

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije