Connect with us

Vijesti

PARCELA NA CRVENOJ GLAVICI: Posao Opštine Budva i Kana u rukama tužilaštva

Published

on

SDT istražuje zbog čega je Opština Budva od Marka Ljubiše otkupila dvije parcele na Crvenoj glavici, ali i da li je iz lokalne kase za to dato previše novca

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) istražuje zbog čega je Opština Budva od Marka Ljubiše zvanog Kan otkupila dvije parcele na Crvenoj glavici, ali i da li je iz lokalne kase previše novca dato za taj plac koji se nalazi naspram grad-hotela Sveti Stefan.

Po nalogu SDT-a inspektori Specijalnog policijskog odjeljenja (SPO) izuzeli su kompletnu dokumentaciju o tom poslu, saopšteno je Vijestima.

Sagovornik lista, uključen u istragu, rekao je da se tužiocima alarm upalio kada su utvrdili da je Opština Ljubiši plaćala po 300 eura za metar kvadratni.

Objasnio je da inspektori istražuju i da li je i zbog čega taj Budvanin kod lokalne vlasti imao prevenstvo, tačnije zbog čega je baš njegova parcela otkupljena među prvima.

”Vještaci će na kraju dati svoj sud o tome da li je Ljubiša zakonito ili ipak zbog određenih privilegija za parcelu dobio oko 172.000 eura”, rekao je taj sagovornik.

Parcela koja je otkupljena od Ljubiše lokalnim Planom investicija bila je predviđena za otkup.

Budvanin im je, nakon uvida u taj opštinski dokument, ponudio svoju zemlju površine oko 600 kvadrata.

Istraga o tom poslu pokrenuta je prije mjesec, kada je šef SPO Dragan Radonjić od Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva tražio da mu se dostave dvije odluke o izuzimanju zemlje, donijete u proteklih pola godine, a koje se odnose na izuzimanje parcela od 270 i 300 kvadrata na trasi budućeg puta.

Radonjić od Sekretarijata za zaštitu imovine tražio da mu dostave dvije odluke o izuzimanju zemlje
Radonjić od Sekretarijata za zaštitu imovine tražio da mu dostave dvije odluke o izuzimanju zemljefoto: Savo Prelević

Planom investicija za 2020. i tekuću godinu predviđena je izgradnja soabraćajnice, ali eksproprijacija zemljišta na toj trasi.

Ljubiša, čija je porodica porijeklom sa Svetog Stefana, gdje imaju zemljišne parcele, podnio je zahtjev za izuzimanje, što je i Opština prihvatila.

Inspektori SPO, kako je Vijestima rečeno, dolazili su i u Opštinu Budva kako bi u Sekretarijatu za investicije dobili podatke da li je Ljubiša imao prednost u odnosu na druge vlasnike parcela koje se nalaze na trasi saobraćajnice.

Kana policija označava bezbjednosno interesantnom osobom. SDT tvrdi da su mu nekoliko puta spasili život hapšenjem onih koji su poslati da ga likvidiraju.

Prema policijskoj evidenciji, taj Budvanin bio je u bliskim vezama sa navodnim vođom zemunskog kriminalnog klana Lukom Bojovićem. Bio je i u prijateljskim odnosima sa nekoliko Budvana likvidiranih u ratu kavačkog i škaljarskog klana.

U Budvi je prepoznat kao osoba koja je godinama politički protiv režima Demokratske partije socijalista. Podržava aktulenu opštinsku vlast.

Iako u Crnoj Gori protiv njega nema nijedan krivični postupak, Ljubiša je godinama pod prismotrom policijske službe.

Taj Budvanin u protekloj deceniji više puta bio je meta napada, a samo u protekle dvije godine saopšteno je da je dva puta spriječena njegova likvidacija.

Krajem jula zbog pripremanja ubistva Kana, Specijalno državno tužilaštvo (SDT) podiglo je optužnicu protiv srpskih državljana Lazara Ilića, Strahinje Savića i Nenada Milekovića, Beranca Grge Milićevića i Cetinjanina Miloša Klečaka.

Savić i Ilić uhapšeni su početkom godine u Budvi, a specijalni tužioci i policija tada su saopštili da su tim hapšenjem spriječili likvidaciju Ljubiše.

Nakon što su inspektori Saviću stavili lisice na ruke i otvorili njegov kriptovani telefon, on je, rečeno je tada nezvanično, priznao da je u Crnu Goru došao u noći između 19. i 20. januara, sa zadatkom da prati osobu čije je ubistvo planirano.

Ilić, kojeg srpske vlasti sumnjiče za ubistvo Aleksandra Šarca u oktobru 2020. u Beogradu, navodno je imao zadatak da ispali hice i u Ljubišu.

Taj Budvanin krajem avgusta 2019. godine preživio je oružani napad – hici su ispaljeni ka njemu i njegovim prijateljima sa kojima je sjedio na terasi lokala ispod starogradskih bedema. Tada su ranjeni Ljubišini prijatelji Goran Slovinić i Dragan Marković.

U aprilu ove godine u Beogradu je uhapšen sprski državljanin Jovan Mirković (38), kojeg crnogorske vlasti sumnjiče da je sa više osoba planirao likvidaciju Ljubiše i Slovinića.

Mirković, nekadašnji vozač navodnog vođe kavačkog kriminalnog klana Slobodana Kašćelana, osumnjičen je da je spojio Kosovara Bajrama Pistu sa tom organizovanom kriminalnom grupom koja je, kako tvrdi, od njega tražila da likvidira Budvane i novinarku Oliveru Lakić

Pista, zaštićeni svjedok Specijalnog državnog tužilaštva, to je ispričao na saslušanju pred specijalnom tužiteljkom Natašom Bošković.

Pista je uhapšen 29. aprila 2019. godine, kada je i objelodanjeno da je došao u Budvu s namjerom da likvidira Budvanina koji se vodi kao bezbjednosno interesantno lice.

Vijesti su krajem novembra 2016. godine objavile da je u budvanskom naselju Gospoština, gdje živi Ljubiša, pronađen motocikl u kojem je bio ručni bacač i dvije fantomke.

Policijski istražitelji tada su nezvanično saopštili da vjeruju da je zolja trebalo da posluži za likvidaciju tog Budvanina.

Mediji su tada objavili da pronađeni DNK tragovi odgovaraju profilu Marija Miloševića, koji je optužen da je učestvovao u ubistvu Gorana Đuričkovića i osumnjičen da je direktni izvršilac ubistva Miodraga Kruščića

Ljubiša je dugo boravio u Beogradu i tamošnji mediji označavali su ga osobom bliskom klanu Luke Bojovića. Na njega je pucano 2013. godine u Beogradu – dok je bio u automobilu ka njemu je iz heklera ispaljeno 15 metaka.

Podgorička kancelarija Interpola potraživala ga je zbog osnovane sumnje da je počinio ubistvo u pokušaju 6. februara 1997. godine ispred kafe-bara “Foršaze” u Budvi. Tada je nakon svađe učestvovao u pucnjavi, u kojoj je jedna osoba lakše povrijeđena.

Bio je blizak sa Goranom Đuričkovićem, ubijenim 2015. godine u ratu crnogorskih klanova, ali i sa Đorđem Boretom koji je u tom istom ratu likvidiran decembra 2016.

270

i 300 kvadrata veličine su dvije parcele izuzete zbog gradnje puta. Odluke o tome, Opština Budva donijela je u proteklih pola godine. Šef SPO Dragan Radonjić tražio je od Sekretarijata za zaštitu imovine Opštine Budva da mu

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije