Connect with us

Vijesti

PARLAMENT SAMO KONSTATOVAO: Mugošu mimo zakona uklonili iz Savjeta za građansku kontrolu rada policije

Published

on

Rokadu u Savjetu je javnosti saopštio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da je Ljekarska komora za to mjesto predložila drugu osobu – Milenu Popović-Samardžić, a da parlament samo konstatuje tu promjenu

Član Savjeta za građansku kontrolu rada policije, kardiohirurg Aleksandar Mugoša razriješen je sa te funkcije iako Zakon o unutrašnjim poslovima, koji definiše način imenovanja članova tog kontrolnog tijela, ne predviđa mogućnost opoziva prije isteka petogodišnjeg mandata.

Rokadu u Savjetu je javnosti saopštio predsjednik Skupštine Aleksa Bečić, navodeći da je Ljekarska komora za to mjesto predložila drugu osobu – Milenu Popović- Samardžić, a da parlament konstatuje tu promjenu.

Prema zakonu, Savjet se sastoji od pet članova od kojih po jednog imenuju: Advokatska komora Crne Gore, Ljekarska komora Crne Gore, Udruženje pravnika Crne Gore, Univerzitet Crne Gore i nevladine organizacije koje se bave ljudskim pravima. Predsjednik Savjeta bira se većinom glasova od ukupnog broja članova, dok mandat članova Savjeta traje pet godina. Nema odredbi kojima se predviđa opoziv ili zamjena članova.

Na tu okolnost ukazao je i građanski aktivista i bivši predsjednik Savjeta za građansku kontrolu rada policije Aleksandar Zeković reagujući na informaciju o razrješenju Mugoše. On je rekao da vlast takvom odlukom „sprovodi pritisak i protivzakonit udar na sastav i djelovanje građanskog nadzora policije“.

– Aleksandar Mugoša nije predstavnik Ljekarske komore nego ga je Komora svojevremeno predložila, kao stručnjaka, za članstvo, od kada je on samostalan i nezavisan u radu – pojasnio je Zeković.

Tajming

Kontradiktornost u tajmingu i osnovanosti razrješenja Mugoše dolazi u momentu kada je on, nakon događaja od 4. i 5. septembra na Cetinju, kao član Savjeta ukazao da je, iako je to policija negirala, bilo upotrebe gumenih metaka protiv demonstranata u prijestonici.

Predsjednica Ljekarske komore Žanka Cerović Pobjedi juče je kazala da odgovorno tvrdi da tijelo kojim rukovodi nema nikakve veze sa Vladom, niti bi, kako ističe, dozvolila uticaj vlasti, pa ni povodom događaja na Cetinju.

– Nezavisno od svih dešavanja, koja su se nedavno dogodila na Cetinju, mi smo mnogo ranije donijeli odluku o Mugošinom razrješenju. Na poslanicima je da odluče o izboru novog predstavnika, ali je logično da se naš stav ispoštuje i da to bude Popović-Samardžić – kazala je Cerović, navodeći da je zahtjev o razrješenju Mugoše i imenovanju Popović-Samardžić proslijeđen Bečiću u junu.

Na naše pitanje kako to da se sad tek objelodanjuje da je Mugoša razriješen, ako je zahtjev poslat krajem juna, ona kaže da ne zna o čemu se radi, ali da je na Skupštini da donese konačnu odluku.

– Iako je stvar vrlo jednostavna, ne znam zašto se ovo pitanje sad pokreće i predsjednik Skupštine Aleksa Bečić to sad saopštava javnosti, a zapravo je dokument u kome ga obavještavamo da smo razriješili Mugošu dobio oko 20. juna. Kada smo, mjesec dana nakon poslatog zahtjeva Bečića pitali da nam pojasni zašto se to ne razmatra, on je rekao da nijesu imali kvorum da razmatraju to pitanje – navela je Cerović.

Procjena Komore

Cerović je istakla da je Mugoša zahvaljujući Izvršnom odboru u ranijem sazivu Ljekarske komore bio u Savjetu za građansku kontrolu rada policije, te da ga je novoformirani Izvršni odbor razriješio te dužnosti i poslao prijedlog predsjedniku Skupštine da njegovo mjesto zauzme Popović-Samardžić.

– Smatramo da će ona bolje da obavlja tu funkciju i da uspješnije predstavlja ljekare u tome tijelu i to je jedini razlog što smo ovo pitanje pokrenuli – kategorična je Cerović.

Presedan otkad postoji Savjet

Smjena člana Savjeta za građansku kontrolu rada policije prvi put je izvedena od kada je osnovan Savjet 2005. Pritom, smjena nije argumentovana, niti su pojašnjeni razlozi za smjenu.

– Zakon o unutrašnjim poslovima mijenjan je nekoliko puta, najmanje četiri, i nije nikad intervenisano na ovaj način. Zakonom nije predviđena mogućnost opoziva upravo iz razloga da bi se sačuvala nezavisnost i samostalnost člana Savjeta. Samo kad član podnese ostavku ili premine, onda ide postupak zamjene. Kada član podnese Savjetu ostavku, onda predsjednik tog tijela obavještava predsjednika Skupštine o tome i poziva ga da uputi javni poziv ovlašćenim predlagačima da imenuju novog predlagača na to mjesto – pojasnio je Pobjedi sagovornik, pravni stručnjak.

On ističe da, sa druge strane, Skupština ljude u Savjetu imenuje kao stručnjake sa integritetom i „ne može sjutra da se bilo ko predomisli i da mijenja predloženog člana samo zato što mu se iz ovog ili onog razloga ta osoba ne sviđa“.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije