Connect with us

Vijesti

PERIĆ I VUKADINOVIĆ: Vanredne izbore niko ne želi

Published

on

Pregovori o rekonstrukciji Vlade, prema ocjeni analitičara, za sad nijesu donijeli ništa novo. Trenutno stanje je neodrživo, a vanredni izbori ne odgovaraju nijednoj partiji, ocijenili su sagovornici TVCG

Aktuelna politička kriza u zemlji riješiće se rekonstrukcijom Vlade, ali za to treba vremena, kaže politički analitičar Srđan Vukadinović.

“S obzirom na to da se radi o tri veoma različita politička saveza, ne treba očekivati da će brzo doći do rješenja i do rekonstrukcije Vlade, pogotovo ne do sredine oktobra, kako je najavljeno”; kaže za TVCG analitičar Srđan Vukadinović.

Da je rekonstrukcija trenutno najrealniji model, ali da će put do nje biti dug, smatra i Srđan Perić.

“Mi ćemo očigledno prisustvovati nekoj vrsti nadgornjavanja unutar vladajuće koalicije. Ako bude diskurs koji je bio prethodnih 12 mjeseci, tu će sigurno padati i optužbe i teške riječi. To je nešto što se može pretpostaviti”, kaže Perić.

Iako partije često pominju mogućnost vanrednih izbora, svjesne su da oni ne bi mnogo promijenili političku scenu, poručuju sagovornici TVCG.

“Vanredni izbori bi riješili situaciju, ali vanredne izbore ne želi niko. Ni pozicija, ni opozicija. Pitanje je šta bi bilo i da budu izbori. Opet bi to bila ista ravnoteža, jedan-dva poslanika gore-dolje i opet bi bili isti problemi”, kaže Vukadinović.

“Bilo koji politički subjekt da ima tu snagu, on bi odmah inicirao izbore. Mislim da trenutno niko nije u toj poziciji i zato ćemo gledati neku vrstu dogovora”, navodi Perić.

A prije nego što bude dogovora, Perić i Vukadinović naglašavaju da će biti nesuglasica o podjeli funkcija, ali i u vezi s tim da li Vlada i dalje treba da bude ekspertska.

“Borba partija za kadrovska rješenja će nas opet odvući od nečega što bi trebalo da bude fokus građana, a to su rješenja problema i odgovornost, ako ne uspijete da realizujete ta rješenja. To nam sada fali”, navodi Perić.

“Ni u jednoj zemlji ne postoje eksperti koje postavlja neko drugi. To što je neko doktor nauka, ne znači da je ekspert”, naveo je Vukadinović.

Premijer Zdravko Krivokapić je, između ostalog, predložio da rekonstruisana Vlada ima tri potpredsjednika, te da se određeni resori podijele. O tome je u petak i subotu razgovarao s predstavnicima parlamentarne većine, a nakon sastanaka je najavljeno da će u najkraćem roku inicirati novi krug razgovora.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije