Povežite se sa nama

Vijesti

PERJANICE DPS NOVINARSTVA: NVO „Mi znamo ko smo“ podnosi prijavu protiv Gradske televizije: Ušli u zonu krivične odgovornosti

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Gradska televizija koju finansira Glavni grad okupio je „perjanice“ crnogorskog DPS novinarstva a među njima se istakla Mirka Dević, novinarka koja se školovala u Beogradu a rođena je u Ivanjici.

Naime, voditeljka Dević, osvrnula se u svom prilogu na ubistvo Ljubiše Mrdaka u Nikšiću, kao i pljačke koja je bila motiv tome. Sve bi, naravno bilo u redu da nije nakon toga imala seriju uvreda ka učesnicima litija što apsolutno nije imalo veze sa gorepomenutim prilogom.

“Obojica napadača su ponosni vjernici crkve Srbije, branitelji svetinja, litijaši. Članove ekstremnih pravoslavnih organizacija sklonih nasilju, pljački, kamatašenju, kriminalu i ubistvima možete prepoznati po tome što su im tijela iscrtana krstovima, a usta “puna Ostroga”, kazala je Dević.

Tim povodom oglasili su se iz NVO „Mi znamo ko smo“ i najavili da će podnijeti krivičnu prijavu zbog širenja mržnje na nacionalnoj i vjerskoj osnovi.

„Još jedna flagrantna uvreda Srbima ali i svim ostalim vjernicima SPC stigla je sa Dnevnika, dakle glavne informativne emisije (!) Gradske TV, novog medijskog uporišta DPSa čija je jedina svrha da, prije formalnog pada vlasti u Podgorici, unese što više mržnje i pometnje među narod Crne Gore, ali i da bude još jedan prostor za zapošljavanje sigurnih glasova pred izbore“, navode iz NVO „Mi znamo ko smo“.

Snimak koji kruži internetom prikazuje novinarku koja, oponašajući prepoznatljivi stil novinarke iz Srbije, Jelene Obućine, na najprimitivniji način vrijeđa pripadnike Srpske Pravoslavne Crkve, ne ustručavajući se čak da otvoreno stigmatizuje cijelu (i najveću) vjersku grupaciju u Crnoj Gori dovodeći je u vezu sa ubistvima i pljačkama koje su se nedavno dogodile u Crnoj Gori (izostavljajući, pri tome, da kaže da je i žrtva tragičnih događaja vjernik SPC i aktivni učesnik litija).

„Simptomatično je, međutim, nešto o čemu smo već govorili u objavi o Vukovićevom tradicionalnom sajmu knjiga i antisrpstva u Bemaks Areni, a to je činjenica da se u svojoj javnoj artikulaciji antisrpstva Vuković sve više približava tzv. „drugosrbijanskom” antisrpskom diskursu, na kraju i na ovaj način — preko politički angažovanih novinara koji otvoreno podržavaju ikone Druge Srbije . U nedostatku autentičnog antisrpskog narativa Vuković bira da se, radije, stavi u red imitatora tzv. Druge Srbije za razliku od kolega iz partije koji uveliko troše autentični hrvatski ustaški mit, demonstrirajući valjda, i na ovaj način, sudbinsku vezanost za srpski svijet, ili pak svoju strategiju „mekog ustaštva i novih biciklističkih staza” kojom planira da odobrovolji manje osviješćeno glasačko tijelo“, pojašnjavaju.

Ističu da je u svojim kvazi-drugosrbijanskim antisrpskim izlivima, Gradska TV je ušla u zonu krivične odgovornosti, a svakako u zonu kršenja Zakona o elektronskim medijima, zbog čega će u najskorijem roku podnijeti prijavu Agenciji za elektronske medije.

„Ovim putem apelujemo na institucije sistema da blagovremeno reaguju imajući u vidu da slovo Ustava doslovce kaže: „Zabranjeno je izazivanje ili podsticanje mržnje ili netrpeljivosti po bilo kom osnovu“ ( čl. 7). Zabrana izazivanja mržnje nije tek bilo koja zabrana, već apsolutna zabrana, jača od svake zabrane cenzure i novinarske slobode (čl. 50 Ustava) toliko jaka da se ne da ukidati ni u ratnom, a kamoli vanrednom stanju (čl. 25 Ustava). Ona je toliko bitna i elementarna za sve građane Crne Gore, da su radnje izazivanje nacionalne, rasne i vjerske mržnje dvostruko inkriminisane Krivičnim zakonikom Crne Gore (čl. 370 i čl. 443 st. 3), njoj je posvećen cjelokupni Zakon o zabrani diskriminacije, a njeno ostvarenje nadgleda ne samo Ombudsman, već i nadležna tužilaštva i sudovi, ona je u toj mjeri presudna da je prirodna i zabrana osnivanja i djelovanje javnih medija koji bi izazivali i podsticali mržnju. To jasno potvrđuje čl. 36 Zakona o medijima, propisujući: „Zabranjeno je objavljivanje informacija u medijima kojima se izražavaju ideje, tvrdnje i mišljenja koja izazivaju, šire, podstiču ili pravdaju diskriminaciju, mržnju ili nasilje protiv lica ili grupe ljudi zbog njihovog ličnog svojstva, političkog, vjerskog i drugog uvjerenja, ksenofobiju, rasnu mržnju, antisemitizam ili ostale oblike mržnje zasnovane na netoleranciji, uključujući i netolarnciju izraženu u formi nacionalizma, diskriminacije i neprijateljstva protiv manjinskog naroda i drugih manjinskih nacionalnih zajendica“, ali i Kodeks novinara Crne Gore (načelo 4)“, navode iz ove NVO.

Dakle, zabranjeno je sve ono što je Gradska TV, samoprozvana kuća poštenih i građanski orijentisanih novinara, demonstirala ovim prilogom.

„Zabranjeno je Ustavom Crne Gore, njenim zakonima, pravilima profesionalne etike i elementarnim moralom. Besramne i mrziteljske generalizacije koje su odgovorni urednici ove stanice dozvolili da se emituju u javni prostor crnogorskog društva duboko narušavaju međunacionalni sklad i društveni mir, ali, što je još gore, ugled države i njenog Glavnog grada“, zaključili su iz NVO „Mi znamo ko smo“.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
2 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
malicrnogorac
malicrnogorac
25.10.2021. 20:27

Ništa ne treba komentarisati ,samo vidjeti znak ,
Velikog CG NJEGOŠA / koji nema ništa sa SRB /, zastavu koja nema veze sa CG ,i LAŽ da
vi znate ko ste !
pametni Dobrica Ćosić /vaš otac nacije —srbaljske /
LAŽ JE DRŽAVNI INTERES SRBIJE…!
itd ,itd ,itd…..

Sponzor

Najčitanije