Connect with us

Vijesti

PICULA: Crnoj Gori mjesto u EU uprkos ocjenama iz Izvještaja

Published

on

Crnoj Gori je mjesto u Evropskoj uniji uprkos kritičkim ocjenama iz Izvještaja o napretku, kazao je Pobjedi izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula, navodeći da je Vlada u proteklih godinu propustila da održi dosadašnju dinamiku procesa pridruživanja

Nakon objavljivanja Izvještaja o napretku za Crnu Goru, Picula je kazao za Pobjedu kako je zabrinut zbog usporavanja integracija.

Upitan zbog čega smatra da je došlo do usporavanja i ko je za takvo stanje najodgovorniji, Picula je odgovorio da iskreno vjeruje, bez obzira na opravdano kritične ocjene u Izvještaju, kako je Crnoj Gori mjesto u Uniji kao predvodniku pristupnog procesa.

Prema njegovim riječima, najveću odgovornost za registrirano stanje stvari kao i svugdje ima aktuelna vlast u zemlji.

“Međutim, i za EU moraju vrijediti pravila boljeg ponašanja tako da se i sama mora pridržavati datih obećanja. To se ne odnosi samo na Crnu Goru, već i na Albaniju, Sjevernu Makedoniju i Kosovo”, kazao je Picula.

On je istakao da bi Crna Gora morala izbjeći cementiranje sadašnje situacije.

“U suprotnom, to bi počelo podsjećati na situaciju sa statusom Srbije kao kandidata koji samo deklarativno izražava namjeru za sprovođenje reformi”, naveo je Picula.

U EU, kako je dodao, postoji niz zemalja zagovornica crnogorskog članstva, ali je primarna odgovornost na Podgorici da označene procese ubrza ili popravi.

Picula je naveo da bi dobar primjer za to mogla biti harmonizacija procesa održavanja lokalnih izbora istog dana jer dosadašnji sistem drži zemlju u svojevrsnoj stalnoj izbornoj kampanji što konstantno proizvodi političke napetosti na ionako visoko polariziranoj sceni.

Picula je ranije ocijenio da mu se čini da je u Crnoj Gori politika klerikalizovana, a crkva politizovana.

Upitan da li smatra da je i dalje takvo stanje i ukoliko jeste šta bi trebalo uraditi za jačanje građanskog društva, Picula je rekao da ne bi volio da se za situaciju u Crnoj Gori evropska politika i mediji zanimaju od jednog incidenta do drugog.

“Međutim, za sada ne vidim da je uspostavljen dijalog ključnih aktera koji bi zaista otvorio prostor za reduciranje izvanrednih situacija s ozbiljnim posljedicama na stanje građanskog društva. To vjerojatno nije ni lako izvedivo u uvjetima postojeće izloženosti Crne Gore pritiscima izvana”, kazao je Picula.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije