Connect with us

Vijesti

PICULA: Sadašnja vlast u Crnoj Gori ne može da računa na beskonačno strpljenje EU

Published

on

Izvjestilac Evropskog parlamenta za Crnu Goru Tonino Picula upozorava u razgovoru da sadašnja vlast u Crnoj Gori ne može računati na beskonačno dugo strpljenje Evropske unije.

– Nekonzistentnost, improvizacija i neozbiljnost svili oblika političkih institucija i osoba zasigurno neće naići na odobravanje u redovima Evropske unije – istakao je Picula u intervjuu Dnevnim novinama.

S obzirom na nedavna događanja, Picula kaže da Crna Gora može očekivati kritike i s domaćih i stranih adresa, ali da, prilikom ocjenjivanja stanja u zemlji, ipak, treba zadržati političku racionalnost i analitičku odmjerenost.

– Politika proširenja je neposredno prije pandemije ponovo dobila određenu dinamiku. Nažalost, sad se ta dinamika opet usporava, što vidimo s bugarskom blokadom Sjeverne Makedonije, te stanovitim statusom quo zbog nadolazećih izbora u Njemačkoj. Međutim, međunarodna zajednica svakako mora još opreznije pratiti razvoj situacije u Crnoj Gori jer je riječo zbivanjima od uticaja i na procese za koje sama EU mora biti iznimno zainteresovana – naveo je on.

Prema njegovim riječima, moraju se smiriti političke turbulencije i redukovati prevelika polarizacija, jer su toksične za društvo koje može i treba napredovati. Poručuje i da međunarodna zajednica mora još opreznije pratiti razvoj situacije u Crnoj Gori.

Komentarisao je i istupe vladajuće strukure iz Srbije na račun dešavanja u Crnoj Gori i kazao da politika države Srbije ne doprinosi stabilnoj Crnoj Gori.

– Upravo zbog toga EU treba značajnije posvetiti pažnju regiji i ne svoditi politiku proširenja na deklarativno izjašnjavanje ili dopuštati da ona služi kao oruđe za političke blokade i ucjene – poručuje Picula.

 

Nedoumice o kapacitetu da se održi zadano usmjerenje

Picula je rekao da se donedavno moglo jasno utvrditi kako je Crna Gora, bez sumnje, predvodnik EU puta i jedina zemlja kandidat koja je otvorila sva pregovaračka poglavlja, s jasnim usmjerenjem.

– Nakon ovog događaja možemo, ipak, ustvrditi da je došlo do određenih nedoumica o kapacitetu da se održi zadano usmjerenje. Veliki problem jeste što su snažne podjele u Crnoj Gori vidljive ne samo između vlasti i opozicije, veći unutar heterogene vladajuće koalicije, što znatno usporava i ograničava funkcionalnost izvršne vlasti. Uz snažnu polarizacijui turbulentnu političku scenu, brine me i rast dezinformisanjaitenzija, kojem doprinose i mediji iz susjednih zemalja, ali i određeni politički akteri – istakao je on.

Na pitanje da li postoji opasnost od aktiviranja klauzule balansa i šta mogu biti eventualne posljedice, Picula je rekao da bi ona značila usporavanje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji.

– Neupitno je da u zemlji postoji nesklad između usvojenih zakonai njihove primjene. Korupcija i djelovanje kriminalnih mreža predstavljaju prepreke evropskoj tranziciji crnogorske politike i njenog društva. Ipak, demokratska promjena vlasti pohvalna je i indikativna zanjenu uspješnu integraciju, a napredak u reformama zasigurno će biti zapaženi nagrađen. Crnogorsko društvo naglašava svoje proevropske ambicije, a nadam se da će i vladajući poraditi nausklađivanju zakonodavstva s pravnom tekovinom Evropske unije, što će spriječiti dalje sumnje evropskih donosilaca odluka. Evropska komisija smatra kako alctivacija klauzule balansa dolazi u obzir samo onda kada reforme u vladavini prava zaostaju za procesom usklađivanja sa Evropskom unijom u cjelini te pritom podrazumijeva rigorozni je sankcije. Vjerujem kako se Crna Gora još uvijek nije dovela u situaciju ozbiljne stagnacije i nazadovanja u sprovođenju reformi. To svakako ne znači da ne treba biti oprezan u procjenama. Nadam se da najodgovorniji prepoznaju kako je ključno opravdati i sačuvati povjerenje evropskih partnera i prijatelja Crne Gore – istakao je on.

Najave protesta kao sredstvo pritiska

Komentarišući ranije najave Demokratskog fronta da će na jesen organizovati proteste protiv pemijera Zdravka Krivokapića, Picula kaže da one služe kao sredstvo pritiska, ali da je upitno koliko se za nju može dobiti podrška javnosti.

– U svom radikalizmu i destruktivnom ponašanju, takvi političari se u stvari udaljavaju i od svojih nekadašnjih saveznika, ali i od opravdanih očekivanja građana Crne Gore u vezi sa firma i djelotvornijom politikom. Politikom koja bi donosila rezultat i reformama poboljšala izgled društva za prosperitet – smatra on.

Srpska politika pokušava oživjeti opasne projekte

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković nedavno je izjavu Picule da ne isključujete ulogu Srbije u događajima na Cetinju ocijenio kao „apsurdnu i neutemeljenu”, te da „nema pravo da pere ruke od odgovornosti institucija EU za nasilje ekstremista na Cetinju”. Komentarišući ove izjave, Picula je rekao da politika Srbije ne doprinosi stabilnoj Crnoj Gori.

– Rekao bih da čak i bez uzimanja u obzir istorijskog konteksta, te gledajući ponašanje i istupe aktuelnih srbijanskih vladajućih struktura, možemo jasno zaključiti da njihova politika ne doprinosi stabilnoj Crnoj Gori. Na taj način skreću pažnju sa aktuelnih problema u vlastitoj zemlji, te pokušavaju oživjeti neke ranije, opasne i srećom poražene projekte. Njihov megafon su svakako provladini mediji, ali i društvene mreže, gdje je modus operandi preko dezinformisanja odavno poznat. Upravo zato EU treba značajnije posvetiti pažnju regiji i ne svoditi politiku proširenja na deklarativno izjašnjavanje ili dopuštati da ona služi kao oruđe za političke blokade i ucjene – ocijenio je Picula.

Stabilnost Crne Gore važna je za cijeli region

Picula je kazao da Crna Gora kao zemlja kandidat koja je najdalje napredovala u pregovorima, sa svim predispozicijama za efikasan nastavak pregovaranja i uz uspješnu regionalnu saradnju, ne smije sebi dozvoliti da se ti aspekti dovode u pitanje zbog negativne spirale unutarpolitičkih događanja.

– Vjerujem da su ova nedavna događanja ujedno i ozbiljna opomena te da će odgovorni voditi računa da se smanje tenzije i otvori prostor za nužan dijalog. Istakao bih i da je Zapadni Balkan regija koja se isključivo graniči s EU, ali su tu prisutni izvanevropski geopolitički igrači koji imaju svoje interese i čije vrijednosti nijesu kompatibilne s EU ili NATO savezom. Upravo zato, stabilnost Crne Gore je izuzetno bitna za cijelu regiju i ona mora nastaviti svoj zacrtani put prema EU – zaključio je Picula.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije