Connect with us

Vijesti

PLATIO RUČAK MILU I ZAVRŠIO U SDT: Saslušan bivši predsjednik tivatske opštine zbog računa od 480 eura

Published

on

Bivši predsjednik Opštine Tivat Siniša Kusovac saslušan je juče u Specijalnom državnom tužilaštvu zbog računa za ručak koji je platio kao domaćin prilikom posjete predsjednika države Mila Đukanovića, potvrđeno je Pobjedi iz ove institucije.

Kusovac je saslušan u prisustvu branioca, advokata Nikole Martinovića, koji je rekao da je njegov klijent potvrdio da je platio ručak.

Prema saznanjima Pobjede, sporan je iznos računa 480 eura.

Nezvanično nam je saopšteno da je Kusovac tužiocu kazao da je račun platio kao predsjednik Opštine, jer je bio domaćin predsjedniku države, a ne lideru Demokratske partije socijalista.

Ovo je drugi put u posljednjih sedam dana da se ime bivšeg predsjednika Opštine Tivat vezuje za zloupotrebu položaja.

Na konferenciji za novinare protekle sedmice lokalna uprava je optužila Kusovca da je nenamjenski trošio sredstva za izgradnju saobraćajnice MR2 na Luštici.

Aktuelni predsjednik Željko Komnenović saopštio je tada da su dolaskom na vlast zatekli praznu kasu i milionske dugove, kao i da nedostaju sredstva za finansiranje izgradnje saobraćajnice MR2.

Podsjeća da je Luštica bay preko Vlade Crne Gore prebacila oko 903.000 eura Opštini za izgradnju ove saobraćajnice.

– Po zakonu o finansiranju lokalne uprave Opština je bila obavezna da sredstva čuva na posebnom računu i da ih može upotrijebiti isključivo za pomenuti projekat, što se nije desilo – kazao je ranije Komnenović.

Kako tvrdi, ovo je dokaz da je bivši režim u Tivtu koristio gradsku kasu za jačanje svoje partijske infrastrukture, te da su narodne pare korišćene za jačanje pozicija Demokratske partije socijalista, što je dovelo do lošeg stanja kompletne gradske infrastrukture.

– Ovo je tek početak priče. Naša namjera je da do kraja ogolimo postupanje DPS režima i njihovo rukovođenje opštinom u proteklom periodu. Jedna od tih stvari će biti i preispitivanje stambenih kredita i načina na koji su dijeljeni – poručio je Komnenović.

Advokat Predrag Savić, koji zastupa Opštinu u ovom slučaju, pojasnio je tada da će krivična prijava protiv Siniše Kusovca biti podnijeta pred nadležnim sudom u Kotoru za krivično djelo nesavjestan rad u službi, za koje je zaprijećena kazna zatvora od 6 mjeseci do 5 godina.

– Riječ je o kršenju Zakona o finansiranju lokalne uprave. Nijedno tužilaštvo ne može da zažmuri na izvršenje ovog krivičnog djela.
Ukoliko tužilaštvo ne bude sprovelo detaljnu finansijsku istragu poslovanja bivše vlasti, mi ćemo sprovesti samostalnu istragu angažujući kvalifikovane forenzičare ekonomske struke, kako bi pomogli u razotkrivanju načina na koji je novac trošen – kazao je Savić.

On je izrazio sumnju da je prethodna vlast novac trošila na fiktivne ugovore, kao i da je bilo pranja novca, što će takođe biti predmet istrage.

– Ovdje se otvara i pitanje postupanja Ministarstva finansija koje nije reagovalo na ovakvo trošenje sredstava tadašnje vlasti, što može značiti i da su imali prećutnu saglasnost tadašnjeg ministarstva – kazao je Savić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije