Povežite se sa nama

Vijesti

POPA: Skupština što prije da finalizuje imenovanja u pravosuđu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Kada je nova Vlada preuzela vlast jasno smo naveli da se gradi na postojećoj ekspertizi jer to uključuje godine posvećenosti i važno je osigurati kontinuitet. Nažalost to se nije desilo – konstatovala je Popa

Skupština treba da se angažuje u trasnparentan, odlučan i inkluzivan dijalog i bez daljeg odlaganja finalizira imenovanja u pravosuđu koja su na čekanju, poručila je šefica Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Oana Kristina Popana konferenciji povodom predstavljanja novog Izvještaja Evropske komisije (EK) o napretku Crne Gore na putu ka Evropskoj uniji (EU).

Kada je riječ o političkim kriterijumima pristupanja, Popa kaže da izvještaj napominje da su nedostatak dijaloga, razne napetosti i nepovjerenje među političkim akterima proizveli česte eskalacije. Političke podjele su pogoršane, uključujući i unutar vjadajuće većine.

– Nedostatak konstruktivnog pristupa svih parlamentarnih aktera spriječio je smislen politički dijalog i rezultirao daljom polarizacijom političkog ambijenta – istakla je Popa.

Što se tiče reforme javne uprave, Popa navodi da je napredak, generalno gledano, ograničen.

Ostaje, kako kaže, zabrinutost u vezi Zakona o državnim službenicima i namještenicima, te velikom fluktuacijom kadra, što, ističe, ugrožava kapacitet Crne Gore da zadrži iskusan kadar kada je riječ o pitanjima vezanim za proces pristupanja EU u mnogim sektorima.

– Napredak na putu pristupanja EU zahtijeva potpuno funkcionalnu javnu upravu. Potrebno je, što je više moguće, zadržati tehničku ekspertizu stečenu proteklih godina.

Nije se radilo na ekspertizi

Na pitanje da li EU preporučuje da bi trebalo rekonstruisati Vladu, u smislu da se poveća broj ministarstava, Popa kaže da Unija ne preporučuje bilo šta što se tiče unutrašnje politike država.

– Država treba da pronađe najbolje izbore za sebe kroz dijalog. Kada je nova Vlada preuzela vlast jasno smo naveli da se gradi na postojećoj ekspertizi jer to uključuje godine posvećenosti i važno je osigurati kontinuitet. Nažalost to se nije desilo – konstatovala je Popa.

Stagniraju reforme u pravosuđu

Popa ističe da izvještaj napominje da nije postugnut napredak u oblasti pravosuđa.

– Sprovođenje ključnih reformi u pravosuđu stagnira. Ovo uključuje institucionalne performanse Sudskog i Tužilačkog savjeta. Crna Gora mora da prioritetno riješi sva preostala pitanja istaknuta u mišljenju Venecijanske komisije o Zakonu o državnom tužilaštvu. Deblokiranje situacije u pravosuđu ključno je za bilo kakav napredak u ispunjavanju privremenih mjerila za poglavlja 23 i 24 o vladavini prava. Štaviše, nezavisnost i profesionalizam pravosuđa treba dodatno ojačati – naglasila je Popa.

Ona je saopštila da je bilo nekih pozitivnih pomaka u borbi protiv korupcije, ali napominje da je korupcija i dalje prisutna u mnogim područjima.

– Agencija za sprečavanje korupcije je pokazala proaktivniji pristup pod novim rukovodstvom. Uprkos ovom pozitivnom trendu, izazovi vezani za nezavisnost Agencije, određivanje prioriteta, selektivni pristup i kvalitet njenih odluka ostaju, te zahtijevaju kontinuirane napore – napominje Popa.

Ostvaren je, dodaje, određen napredak u oblasti osnovnih prava u ispunjavanju obaveza međunarodnih instrumenata i regulative o ljudskim pravima.

– Međutim, potrebno je uložiti dodatne napore na jačanju zakonodavnog i okvira za sprovođenje javnih politika, kako bi se zaštitila prava žrtava kršenja ljudskih prava i zločina, posebno djece, žena, manjina, uključujući Rome i Egipćane, te osobe sa invaliditetom – poručila je Popa.

Jačati borbu protiv dezinformacija i onlajn uznemiravanja

U ovogodišnjem izvještaju zabilježen je određeni, iako ograničen, napredak u oblasti slobode izražavanja. Na primjer, kako navodi Popa, bilo je određenog napretka u istrazi o oružanom napadu na istraživačku novinarku iz 2018, ali ostaje da se obezbijedi efikasan sudski odgovor na ovaj slučaj i druge važne starije predmete.

Iako je parlament imenovao novi Savjet RTCG u junu 2021. godine bez široke međupartijske podrške, nakon ove promjene i naknadnih promjena rukovodstva RTCG, kako kaže Popa, javni servis je počeo da prikazuje politički raznolikiji sadržaj.

– Sve u svemu, potrebno je više napora u borbi protiv dezinformacija, onlajn uznemiravanja i govora mržnje. Takođe, napominjeno da je medijska scena i dalje jako polarizovana, često obilježena politički pristrasnim i neuravnoteženim izvještavanjem, uključujući veliko učešće stranih medija iz regiona, što je bilo posebno zapaženo u izbornom periodu – ističe Popa.

Ona je saopštila i da je Crna Gora ostvarila nekoliko uspjeha u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti.

– Napredak u borbi protiv organizovanog kriminala i u međunarodnoj policijskoh saradnji, sa do sada nezapamćenim zaplijenama droge u zemlji i inostranstvu, te hapšenje istaknutih predstavnika kriminalnih grupa pokazali su da se kapacitet, profesionalizam i koordinacija organa za sprovođenje zakona poboljšavaju. Međutim, Crna Gora još uvijek mora riješiti neke temeljne i sistemske nedostatke u sistemu krivičnog pravosuđa, uključujući i način na koji se slučajevi organizovanog kriminala rješavaju na sudovima. Kapaciteti za rješavanje pitanja šverca duvana i pranja novca još nisu na očekivanom nivou – naglasila je Popa.

Finansijski sektor stabilan, prekomjerno oslanjanje na turizam

Što se tiče ekonomskih kriterijuma, Popa navodi da je Izvještajem EK konstatovan određeni napredak.

– Kako bi riješile negativne ekonomske posljedice kovida-19, vlasti su implementirale nekoliko paketa ekonomske podrške koji su bili dobro ciljani, transparentni i privremenog karaktera, čime su se izbjegli poremećaji na tržištu. Uprkos određenom kašnjenju uslijed pandemije, Vlada je nastavila sa sprovođenjem nekih od predviđenih reformi poslovnog okruženja – navela je Popa.

Ona je dodala da je finansijski sektor ostao stabilan tokom krize, kao rezultat svoje jake pozicije prije krize i mjera podrške koje su sprovele vlasti.

– Ekonomski nedostaci su dobro poznati i obuhvaćeni su u izvještaju; među njima su prekomjerno oslanjanje na turistički sektor, neusklađenost vještina na tržištu rada i niska ulaganja, posebno u sektor saobraćajne infrastrukture. Potrebno je poboljšati kvalitet obrazovnog sistema i preferencija nastavnih planova i programa – rekla je Popa.

Prema njenim riječima, Crna Gora je u većini oblasti postigla dobar napredak u implementaciji pravne tekovine EU. Sada bi, napominje, trebalo da se fokusira posebno na politiku konkurencije, ekonomsku i monetarnu politiku, statistiku i finansijsku kontrolu.

– Konačno, potrebno je ojačati administrativne kapacitete kako bi se osigurala primjena pravne tekovine EU – naglasila je Poopa.

Kada je riječ o klasteru vanjskih odnosa, Popa navodi da je Crna Gora nastavila da se u potpunosti usklađuje sa svim stavovima Zajedničke vanjske i sigurnosne politike EU, deklaracijama i zajedničkim stavovima EU.

– Takođe je nastavila da sprovodi aktivnosti u okviru zajedničkog regionalnog tržišta na osnovu pravila EU, uključujući i saradnju u okviru CEFTA i Savjeta za regionalnu saradnju – rekla je Popa.

EU nastavlja da bude glavni donator

Ona je napomenula da je EU još jednom ponovila svoju podršku pristupnom putu Zapadnog Balkana, najskorije na Samitu EU-ZB na Brdu kod Kranja.

– EU jeste i nastaviće da bude glavni donator, trgovinski partner i investitor u Crnoj Gori. Od izbijanja pandemije kovida-19, EU kontinuirano pokazuje solidarnost sa Crnom Gorom. Obezbijedili smo preko 115 miliona eura u bespovratnim sredstvima i povoljnim kreditima, pomažući u zaštiti medicinskih radnika, poboljšanju javne zdravstvene zaštite i očuvanju hiljada radnih mjesta. U dugoročnoj perspektivi, EU mobilizuje ulaganja vrijedna 30 milijardi eura u okviru svog Ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. U prvoj fazi Plana, Komisija planira da podrži strateške infrastrukturne projekte u Crnoj Gori, uključujući saobraćaj i upravljanje otpadom.

Ona je saopštila da će Izvještaj EK sjutra zvanično predati državnim zvaničnicima.

– Nadamo se da će izvještaj i dalje nastaviti da bude putokaz za pristupanje i za zdraviju i jaču Crnu Goru – zaključila je Popa.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije