Povežite se sa nama

Vijesti

PORTAL LUČA SE PRODAJE: Kidisali su na nas sa svih strana

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Cijenjeni čitaoci portala Luča,

Nije neskromno ako ustvrdimo da je naš portal rijetki, ili jedini medij u državi koji je slobodan. Nas nije osnovala nijedna politička partija, nijedna interesna grupacija, nijedan tajkun… Pojavili smo se da bi postali svjetionik, da bismo držali luču istine i profesionalnog informisanja.

Nakon svih mjeseci u kojima postojimo kao najmlađi crnogorski portal, nalazimo se pred gašenjem. Pritiscima koje trpimo od vladajuće strukture, ali i od djelova bivšeg režima,  pridružila se ovih dana i Agencija za sprečavanje korupcije koja je inicirala zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog ugovora sa jednom političkom partijom, iako u vrijeme u kome smo navodno počinili prekršaj, naš portal nije ni postojao!

Čitanost našeg portala, uprkos svemu, iz dana u dan raste. Juče smo, opet uprkos svemu, imali rekordnu čitanost i to je ono što nam daje volju da opstanemo, Ipak, od 1. juna ove godine, kada je naš generalni sponzor iz misterioznog razloga prestao da nas finansira, nijesmo prihodovali ni cent! Novinari nijesu primili honorare, obaveze nijesmo mogli da servisiramo, a sve to nas je dovelo u situaciju da razmišljamo o gašenju portala.

Sva tapšanja po ramenu, sve pohvale za naš rad, sva iskrena podrška naših čitalaca, udaraju u zid neumitne činjenice da ne možemo da dobijemo finansijsku potporu za naš rad. A nije da nijesmo pokušali. Obratili smo se svima koji važe za “moćnike”. Svi ti samozvani “veliki Crnogorci”, “patriote”, veliki podržavaoci crnogorske državnosti, borci za identitet, za nas imaju jedinstven odgovor: nema! A odgovor, kao da je dirigovan iz jednog centra. Zna se iz kojeg. Džaba im ogromna crnogorska zastava na prozorima solitera.

Elem, portal Luča dužan je 7000 eura za obeveze iz prethodnog tromjesečja. Za minimalno funkcionisanje, potrebno nam je 3500 eura mjesečno. Činjenica da nijesmo u stanju da pribavimo taj novac, ukazuje nam da je zrelo vrijeme da razmislimo o tome da svoju misiju privedemo kraju.

Ako u danima kada suverenističke snage koje smo bez ustezanja podržavali od prvog dana našeg postojanja ne mogu ili ne žele da nas podrže, ako im nijesmo potrebni, onda zaista nijesu potrebni ni oni nama. Ispada da je sva priča o objedinjavanju snaga na političkoj i medijskog sceni Crne Gore – samo prazno trućanje (kako to voli reći predsjednik Đukanović). Jer, niti se ko trudi da objedini političke snage, niti se ko trudi da objedini medije koji se zalažu za emancipaciju Crne Gore.

S druge strane, ni Ministarstvo digitalnog društva i medija, uprkos najavama da će svojim konkursima za projekte pomoći medije, već mjesecima odgađa raspisivanje konkursa kojim su nam u jednom trenutku ponudili nadu da bismo mogli opstati.

Od situacije kada smo u početku našeg rada imali najbolji personalni novinarski sastav u državi do danas, kada u portalu radi samo par ljudi, prešli smo put od oduševljenog prihvatanja, do beznadežnog slijeganja ramenima onih koji bi mogli, ali ne žele ili ne smiju da pomognu.

Znamo da se zbog toga niko neće suviše potresti, znamo da će se neki i sladiti, ali cilj je jasan: želimo da ukažemo kako na crnogorskoj medijskoj sceni prolazi medij koji je istinski slobodan, nezavistan i nepotkupljiv.

Od danas, portal Luča se prodaje (ponude na 069 257 518). Ukoliko ne bude zainteresovanih za kupovinu, nastavićemo rad još par sedmica, dok ne završimo formalnosti vezane za gašenje.

Svojim vjernim čitaocima kojih nije malo, zahvaljujemo na podršci. Želimo da nas pamtite kao medij belvederske Crne Gore čiji su akteri ponosni sljedbenici tradicije i ideja svojih dičnih predaka.

Vaš portal Luča

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
4 0 komentara
Prijava
Notifikacija
guest
4 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
kenguro
kenguro
27.10.2021. 16:13

katastrofa….

Adan
Adan
27.10.2021. 16:13

Sve ste u pravu. Mozda da pokusate sa donacijama ljudi, koji citaju portal, samo dajte broj ziro racuna. Mislim da bi to uspjelo. Zelim Vam sve najbolje. Pozdrav sa Cetinja.

Zekovic Bobo
Zekovic Bobo
27.10.2021. 18:49

Posovana Redakcijo Luca Portala, nije da nijesam ocekivao ovako nesto, a opet sam po ko zna koji put pogodjen i razocaran sudbinom sa kojom se suocavaju hrabri, savjesni, profesionalni i odgovorni poslenici javne rijeci. Ne oprastam se od Vas i Vaseg odlicnog glasila, jer znam da cemom se opet sresti, poznati ili nepoznati jedni drugimaa, ali u istim bitkama za spas Crne Gore, na istim protestima za cast, slobodu i pravo Crnogoraca i svih gradjana Crne gore. Hvla na svemu i dovidjenja. Vas iskreni postovalac i revnosni citalac Bozidar-Bobo Zekovic.

Obrad Pavlović
Obrad Pavlović
28.10.2021. 19:03

Kad prestane da plamti “LUČA” slobode zavlada slugeranjski mrak.Iako su se zemni ostaci jedne lešine poodavno raspali, još se osjeća njen zadah, kojemu se klanjaju oni koji “ljube podove”zlurado uživajući u bratskom zagrljaju, koji ponovo prijeti da nas pridavi. Strašno je što se gasi “LUČA”, a još strašnije da to ne spriječavaju oni koji bi i mogli i morali.Ni po čemu se ne razlikuju oni koji ne žele od onih koji ne smiju, a na čast i jednima i drugima uz gorku napomenu da kao što Crna Gora nerma vlast – tako nema ni opoziciju, ali ima crnogorski narod, malo dremuckav, ali vrijeme je za bbuđenje.Ukoliko je naša “LUČA” okrutno naćerana da zašuti, to glasniji mora biti odjek na tu šutnju. Što glasniji i što skoriji!
Imamo na što biti ponosni u prepoznatljivim datumima slavne prošlosti, pa se ugledajmo bar na jedan od nih. Belvederska noć je putokaz!

Sponzor

Najčitanije