Connect with us

Vijesti

POSLANIČKIM KLUBOVIMA: SNP dostavio inicijativu za opoziv Đukanovića

Published

on

SNP je poslaničkim klubovima Demokratskog fronta, “Mir je naša nacija”, Pokretu za promjene, “Crno na bijelo” i nezavisnom poslaniku Marku Milačiću dostavila inicijativu za opoziv predsjednika države, u kojoj navodi da “postoje dovoljni i opravdani razlozi da Skupština pokrene postupak za razrješenje”

U “Predlogu za pokretanje postupka za utvrđivanje da li je predsjednik povrijedio Ustav” podsjeća se da je Đukanović 28. avgusta izjavio da nije pametno insistirati na ustoličenju na Cetinju i:

“Nadam se da neću biti u situaciji da 5. septembra i sam budem na Cetinju, tamo gdje budu Cetinjani i gdje je većinska Crna Gora, gdje se brani dostojanstvo države”.

“Ovakvim postupanjem Predsjednik Crne Gore je izvršio grubu povredu člana14 Ustava Crne Gore koji propisuje da su vjerske zajednice odvojene od države, kao i da su vjerske zajednice ravnopravne i slobodne u vršenju vjerskih obreda i vjerskih poslova”, navode u SNP-u.

Izjavom kako se nada da 5. septembra neće morati da bude na Cetinju, predsjednik je, piše u inicijativi, prekoračio ustavna ovlašćenja.

“Nazvajući protivnike ustoličenja većinskom Crnom Gorom, direktno je izazvao podjelu građana na one koji podržavaju i one koji ne podržavaju ustoličenje… Postavlja se pitanje da li je pozivajući na sukobe na dan ustoličenja mitropolita… i najavljivanjem svog prisustva tom događaju na direktan i grub način povrijedio Ustav. Najavljujući svoje prisustvo na Cetinju na strani onih koji protestuju… predsjednik je ličnim primjerom pozvao građane na protest i ometanje vršenja vjerskih obreda SPC. Ovo je samo jedan od primjera koji karakterišu dugogodišnju praksu da predsjednik kroz podjelu, izazivanje mržnje, prijetnje i poziv na sukobe pokušava da naruši međunacionalne i međuvjerske odnose unutar države”, poručuju iz SNP-a.

1 Comment

1 Komentar

 1. RIR

  04.09.2021. at 09:52

  opoziv !
  STO OČEKIVATI OD IZDAJNIKA !
  izdali su sve –prihvatili “laz je u srbiji drzavni interes –izdajnici CG
  neznaju sto su i ko su
  SRAMNO !

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije