Connect with us

Vijesti

PREDOČENI DOKAZI: Za odbranu DNK vještačenje ne potvrđuje da je Vojin Stupar pakovao drogu

Published

on

Vještak Jelena Jovanović juče je, na suđenju optuženima za šverc 56 kilograma kokaina školskim brodom ,,Jadran“, kazala da je iz uzoraka sa rajfešlusa i glavne pregrade torbe i pištolja koji se nalazio u njoj, identifikovan DNK optuženog Vojina Stupara.

Ona je ostavila mogućnost da je DNK sa pištolja koji potiče od biološkog materijala Vojina Stupara mogao i bez ličnog kontakta ovog optuženog biti prenijet na torbu.

Potvrdila je i da se biološki trag optuženog Radomira Osmajića ne nalazi ni na jednom tragu koji je izuzet nakon zapljene droge.

Proces vodi sutkinja Biljana Uskoković.

Vještak Jovanović je na početku suđenja kazala da u cjelosti ostaje pri nalazu i mišljenju u slučaju DNK analiza, sa tragova koji su izuzeti sa školskog broda „Jadran“.

Odgovarajući na pitanja branioca stupara, advokata Marka Radovića, ona je pojasnila da je analizom biološkog materijala izuzetog sa torbe i pištolja utvrđeno da potiče od optuženog Stupara.

Međutim, vještak Jelena Jovanović nije mogla da precizira da li DNK Stupara potiče sa pištolja ili sa rajfešlusa torbe.

– Tačno se ne mogu izjasniti sa kojeg je mjesta izuzet trag sa DNK tragom Stupara, jer se radi o jednom uzorku, uzetog sa tri mjesta – pojasnila je Jovanović.

Advokat Radović je predočio vještaku Jovanović i na mogućnost da je neko drugo lice dodirivalo pištolj prilikom otvaranja i zatvaranja ranca i upitao da li se na taj način mogao biološki materijal Stupara sa pištolja prenijeti na rajfešlus i glavnu pregradu torbe.

– Da je druga osoba bila u dodiru sa navedenim pištoljem, očekivalo bi se da ostavi veću količinu svog biološkog materijala od one koja je nađena na tragu 11/16-1 – pojasnila je Jovanović.

Nakon što je advokat Radović ukazao i na mogućnost da je ta druga osoba na rukama imala rukavice prilikom vađenja pištolja iz torbe, vještak Jelena Jovanović je ostavila mogućnost da se biološki trag Stupara sa pištolja mogao prenijeti na rajfešlus i glavnu pregradu torbe.

Advokat Radović je prigovorio nalazu navodeći da se ne može na osnovu DNK traga pronađenog na jednoj torbi, u kojoj su se nalazili kokain i pištolj, nesumnjivo zaključiti da je optuženi Stupar pakovao drogu.

– Došlo je do kontaminacije tragova i prije dolaska ekipe za uviđaje i prije pretresanja po naredbi suda, na što ukazuje službena zabilješka Uprave policije CB Heceg Novi od 19. 4. 2019. godine – smatra advokat Radović.

Podsjećamo da Stupar prilikom davanja odbrane pred sudom nije sporio da je pronađeni pištolj bio njegov, pojašnjavajući da ga je prodao 20 dana prije događaja.

Međutim, ovaj optuženi je kazao da sa torbama i pronađenim kokainom nema nikakve veze.

On je istakao i da ne poznaje ostale optužene u ovom predmetu, niti da ih je ikada vidio u životu. Odgovarajući na pitanja advokata Ratka Pantovića, vještak Jovanović je navela da se biološki DNK trag optuženog Radomira Osmajića ne nalazi se ni na jednom mjestu na dva zamotuljka pvc kese sa drogom.

Advokat Pantović je podsjetio da je svjedok saradnik Miloš Kulić izjavio da mu je Osmajić predao dva zamotuljka sa drogom u mjesto Opatovo.

Vještak Jovanović je potvrdila da je nađen samo Kulićev i biološki trag još jedne osobe. Branilac je zatim dodao da je iz nalaza jasno da Osmajić nema veze sa drogom.

Prema navodima optužnice, podoficir Radenović se tereti da je u aprilu 2019. Godine, kao podoficir Vojske Crne Gore, na školski brod „Jadran“ unio 56 kilograma kokaina.

Osim njega, za učestvovanje u švercu kokaina terete se još Vojin Stupar i Radomir Osmajić.

U odsustvu se sudi Dejanu Rovčaninu i Vladimiru Račiću, koji su označeni kao organizatori ove kriminalne organizacije. Status svjedoka saradnika dobio je stariji vodnik Miloš Kulić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije