Connect with us

Vijesti

PREMIJER: “Za godinu vakcinisaćemo 70% građana”

Published

on

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić rekao je da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka Samita posvećenom borbi protiv COVID-a, na marginama Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN)

Kako navode iz Kabineta predsjednika Vlade, Krivokapić je, na poziv predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, učestvovao na globalnom onlajn samitu.

Samit je bio prilika da se potvrde globalni napori od strane multilateralnih, nacionalnih i globalnih fondova i njihova nepodijeljena spremnost da pruže finasijsku, ekspertsku i tehničku podršku u cilju okončanja pandemije COVID-19.

Krivokapić je u video poruci, u ime Vlade Crne Gore, zahvalio Bajdenu na pravovremenoj, globalnoj inicijativi SAD-a usmjerenoj na okončanje pandemije.

“Pandemija COVID-19, stavila je pred izuzetan test naše zdravstvene sisteme, lance snabdijevanja medicinskom opremom i ljekovima, naposljetku i demokratiju. Istovremeno, još jednom je potvrdila važnost međudržavne solidarnosti, regionalne saradnje i savezništava kojima pripadamo u suočavanju sa globalnim izazovima”, kazao je Krivokapić.

U borbi protiv ekonomskih i zdravstvenih posljedica pandemije, navodi Krivokapić, potrebne su nam dvosmjerne ulice, dodajući da je Crna Gora to na vrijeme razumjela, zbog čega je, ne samo primala, već i upućivala pomoć drugim državama.

“Zadovoljstvo mi je kazati da na nacionalnom nivou, preduzimamo korake iz sva tri segmenta koji su tema Samita, kroz vakcinaciju stanovništva, poboljšanje kvaliteta života i veća ulaganja u zdravstvenu infrastrukturu. U ovom trenutku, u Cnoj Gori je vakcinisano 41,7 odsto punoljetnih građana. U tom smislu, zadovoljstvo mi je potvrditi da ćemo na nacionalnom nivou uspjeti da ispratimo ono što je i globalni cilj ovog Samita – 70 odsto vakcinisane svjetske populacije, do septembra 2022. godine”, dodao je Krivokapić.

Krivokapić uvjerava da će Crna Gora, u skladu sa svojim mogućnostima, nastaviti da bude pouzdan partner u sinergetskom djelovanju u implementaciji zaključaka ovog Samita.

Virtuelnom samitu, pored domaćina predsjednika SAD-a Džoa Bajdena, prisustvovali su, između ostalih, generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš, generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije Tedros Adhanom Gebrejesus, predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen, britanski premijer Boris Džonson, premijer Kanade Džastin Trudo i potpredsjednica SAD-a Kamala Haris.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije