Connect with us

Vijesti

PROSVJETNA ZAJEDNICA CRNE GORE: Nije dobar momenat za uvođenje vjeronauke

Published

on

Prosvjetna zajednica Crne Gore saopštila je da u sekularnoj, multivjerskoj i multietničkoj državi, u vremenu turbulencija, socijalne krize i krize moralnih vrijednosti, nije dobar momenat za uvođenje vjeronauke u javne škole

Iz ove organizacije su saopštili da bi Crna Gora trebalo da pokaže spremnost da zadovolji potrebe vjerskih zajednica za očuvanjem i gajenjem vjerske tradicije kroz vjersko obrazovanje, te bi ono trebalo da se izvodi u okviru vjerskih škola.

“Podrška vjerskim zajedinicama da u vjerskim školama čuvaju nasljeđe i uz vjersku tradiciju stiču i validna znanja potrebna za tržište rada i puni doprinos ličnom razvoju učenika i razvoju društva”, navodi se u saopštenju.

Povodom najave SPC da će inicirati uvođenje vjeronauke ili nekog oblika obrazovanja o vjerskoj tradiciji, iz Prosvjetne zajednice su stava da bi obrazovanje trebalo biti prioritet našeg društva, a kao takvo, navode, moralo bi se poboljšanje tražiti u drugom pravcu od najavljenog.

“Više puta smo ponavljali da želimo škole koje će mladima pružati više od pružanja teorijskih i akademskih znanja. Nismo krili da želimo obrazovanje po ugledu na skandinavske zemlje, da želimo škole koje pružaju brojna znanje i vještine, podstiču na umjetnost i sport, teže razvoju srećne, samosvjesne i samostalne mlade osobe, a sve u uslovnim, prostranim i opremljenim učionicama. Kada nam to pružite, dodajte i vjeronauku kao izborni predmet”, navodi se u reagovanju.

U ovom momentu, smatraju oni, potrebnije je i, kažu, imamo sve uslove da se predmetu građansko obrazovanje vrati status obaveznog predmeta.

“Jer već postoje kvalitetan program i udžbenici po kojima smo radili u našim školama, a na zadovoljstvo i učenika i nastavnika. Takođe, mišljenja smo da treba da težimo uvođenju filozofije za djecu čiji cilj ne bi bio usvajanje filozofske tematike, već uvježbavanje vještina za kritičko i kreativno mišljenje o samom sebi i svijetu oko sebe”, saopštili su iz Prosvjetne zajednice Crne Gore.

Predstavnici Prosvjetne zajednice su, kako kažu, “interesujući se za vjersko obrazovanje u Crnoj Gori imali susrete sa predstavnicima Medrese ‘Mehmed Fatih’ iz Tuzi i Bogoslovske škole na Cetinju”.

“Na tim sastancima smo i pokazali da vjerske škole koje žele raditi u okviru obrazovnog sistema Crne Gore mogu u nama naći i podršku i partnera. Takođe, pružamo punu podršku obrazovanju mladih koji svoj život žele uobličiti vjerskom tradicijom, da im se omogući da imaju i znanja koja proizilaze iz nastavnih programa državnog obrazovnog sistema, a time i validne diplome, sertifikate i svjedočanstva. Obrazovanje tih mladih ljudi je opšti interes”, zaključili su.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije