Connect with us

Vijesti

RADONJIĆ: Tužilac postupao pravilno i zakonito u slučaju Šejle Bakije

Published

on

Državno tužilastvo nije organ koji preventivno djeluje, kao sto je to, recimo, u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjedjenja i zaštite,već represivni državni organ, koji goni učinioce krivičnih djela i prekrsaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – zaključuje se u saopštenje

Državni tužilac i portparol u Osnovnom državnom tužilaštvu u Podgorici Vukas Radonjić je saopštio da je postupanje državnog tužioca po prijavi Šejle Bakije u potpunosti pravilno i zakonito, ističući da Državno tužilaštvo nije organ koji preventivno djeluje, kao što je to u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjeđenja i zaštite.

On ističe da je tužilaštvo represivni državni organ koji goni učinioce krivičnih djela i prekršaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti.

– Radi objektivnog i potpunog informisanja javnosti, a vezano  navode na društvenoj mreži predsjednika opštine Tuzi  upoznajem da je 26.avgusta ove godine, dežurni državni tužilac u Osnovnom državnom tužilastvu u Podgorici od strane policije, upoznat da je Š.B. podnijela prijavu protiv vjerenika I.Đ.,da joj je, dan ranije, verbalno zaprijetio, u porodičnoj kući – navodi Radonjić u reagovanju.

Kako krivično djelo nasilje u porodici ili u porodičnoj zajednici postoji samo u slučaju kad učinilac, primjenom grubog nasilja naruši tjelesni ili diševni integritet člana svoje porodice, Radonjić ističe da se državni tužilac izjasnio da ne postoje osnovi sumnje da je učinjeno to ili drugo krivično djelo za koje se goni po službenoj dužnosti.

– Naprotiv, riječ je o odgovarajućem prekršaju iz Zakona o zaštiti od nasilja u porodici, koji čini član porodice koji prijeti napadom ili izaziva opasnost koja može prouzrokavati osjećaj lične nesigurnosti ili psihički bol drugog člana porodice,tako da je državni tužilac dao obavezujući nalog policiji da prijavljenog lisi slobode i sprovede ga, u zakonskom roku, nadležnom sudiji za prekršaje. Dakle, postupanje državnog tužioca je u potpunosti pravilno i zakonito, a posebno ističem da Državno tužilastvo nije organ koji preventivno djeluje, kao sto je to, recimo, u jednom dijelu policija, koja vrši poslove obezbjeđenja i zastite, već represivni državni organ, koji goni učinioce krivicnih djela i prekrsaja za koja se gonjenje preduzima po službenoj dužnosti – zaključuje se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije