Povežite se sa nama

Vijesti

RADULOVIĆ: Istjeraću na čistac Krivokapića, bojkot parlamenta za mene ne važi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Funkcioner Pokreta za promjene (PzP) i član Predsjedništva Demokratskog fronta (DF) Branko Radulović kazao je za “Dan” da je rekonstrukcija Vlade nužna i hitna i da je u susret sjutrašnjoj sjednici premijerskog sata pripremio cijeli plan rekonstrukcije i novi program rekonstruisane vlade, koji će da predoči i sa kojim planira da istjera na čistac i premijera Zdravka Krivvokapića i potpredsjednika Vlade Dritana Abazovića.

Kako je najavio, insistiraće da se izjasne da li su za takav plan i program koji Crnu Goru vodi ka prosperitetu, boljem životu i Evropskoj uniji (EU), a ako ne budu za to, to će značiti da rade protiv interesa građana.

– I moje pitanje za premijera će biti u tom smjeru, da jednostavno obrazložim dosadašnji učinak Vlade u svim segmentima, da predočim šta je u svim tim segmentima potrebno uraditi i predložim novu agendu u pravcu rekonstrukcije. Plan mi je da izvedem na čistac premijera, da li on želi, u saglasju sa demokratskim načelima, sa onim što je i volja naroda, jasan put Crne Gore ka EU, da li on želi da se prekine ovo stanje opšteg ludila i da se krene putem refomi sa participacijom svih onih koji treba da učestvuju – rekao je Radulović.

Bojkot parlamenta za mene ne važi

Nakon što je iz Evropskog parlamenta prije dva dana stigla poruka da nije prihvatljivo da DF kao dio vladajuće većine bojkotuje parlament i blokira sve procese, Radulović je kazao da odluka o bojkotu nikada nije donijeta na organima tog političkog saveza.

– Ja sam idejni osnivač DF-a, dao su mu ime i napisao sve programe, a predsjedništvo DF-a je vrhovni organ i ja kao jedan od šest njegovih članova zasigurno znam da tamo nikada nije donijeta odluka o bojkotu parlamenta. To je neko parcijalno donio i ja poštujem svako parcijalno mišljenje, ali to nije odluka DF-a. Što se mene lično tiče, doći ću da glasam za sve što je u interesu građana Crne Gore, a neću glasati ni za šta što je protiv i stalno ću tražiti rekonstrukciju Vlade. Veoma je važno istaći i da nikad neću oboriti ovu vladu sa DPS-om – to su moji smrtni politički protivnici. To je moj definitivni stav, a kad budemo donijeli odluke na organima partije (PzP), ili na predsjedništvu DF-a, ja ću to poštovati. Ko je to rekao, kada i zašto, ja ne znam, ali na organima partije ta odluka nije donijeta i ja ne priznajem ništa mimo toga – kazao je Radulović.

On smatra da je bolje srušiti Vladu nego zaustavljati proces.

– Zbog zaustavljanja procesa u prethodnih godinu dana, zbog nesposobnosti Vlade, odnosno nedonošenja zakona, izgubili smo više od jedne milijarde, a to nas je koštalo neprofesionalizacije institucija i ja u takvoj priči ne želim da učestvujem. Uvijek sam bio autonomna ličnost i ne slušam parcijalna rješenja, već razum, i tu sam zbog interesa građana Crne Gore, tako da bojkot nije moja već nečija druga adresa. Ni neformalno takva odluka nije donesena i prezirem da mi neko preko medija saopštava gdje ću da prisustvujem, a gdje ne. Nek sazove predsjedništvo pa da vidimo. Što se mene tiče, ja ću doći da glasam i za akcije goriva, i za borbu protiv siromaštva, i za borbu protiv korupcije, pa ako treba sam ću da idem i glasam – poručio je Radulović.

Kako je dodao, predložiće agendu i kako treba da izgleda funkcionalna vlada koju je nazvao lidersko-ekspertski miks.

– Riječ je o izuzetno jakoj vladi, sa jedne strane, i stručnoj, sa druge, uz političku podršku. U tom organizacionom sastavu imamo premijera, zamjenika premijera, četiri potpredsjednika i 18 ministarstava. Da potpredsjednici budu lideri političkih partija i obavezno jedan predstavnik manjinskih partija. Da dva ministarstva vode nacionalne manjine, ali ne oni koji će u Vladu ući zbog funkcija, već zbog programa, i zato planiram da predložim novi program Vlade. Sve će biti na fonu nečega što su mišljenja i Evropske komisije (EK) i američkih funkcionera i svih ostalih, a to je da rješenja leže u Crnoj Gori, da rješenja počivaju na demokratskim osnovama i da se poštuju principi i volja građana. Tako ću na čistac izvesti sve aktere, posebno GP URA i gospodina Abazovića, jer ne postoji nijedan razlog, demokratski, evropski niti bilo koji drugi, da ta vlada ne bude takva, a ukoliko on, ili bilo ko drugi, to ne želi, time će pokazati da su oni faktički eksponenti nekih centara moći, neću ulaziti u to kojih, pri čemu će svako onaj koji ne želi da uđe u jednu takvu vladu biti targetiran da radi protiv interesa građana Crne Gore, a ne “za”, kako svi to vole istaći– jasan je Radulović.

Vjeruje i da će takva vlada imati podršku od minimum 46 poslanika, te da će lako donositi odluke za koju je potrebna tropetinska većina, uz naglasak da u obzir dolaze svi sem Demokratske partije socijalista (DPS) i par partija koje su uz tu stranku bile akteri svega lošeg za Crnu Goru.

– Taj novi program će obuhvatiti više od 400 rješenja, potpunu reviziju, preispitivanje i suočavanje sa prošlošću. Ispitivanje imovine je takođe segment toga, obuhvatiće i novu ekonomsku i socijalnu politiku, intenzivan evropski put, tako da ne vjerujem da će iko, osim DPS-a i možda nekih njihovih kolega, biti protiv ovoga. Ako neko ipak bude protiv, onda Crna Gora definitivno ulazi u jedno trajno ludilo, za koje ne znam kako će se završiti, ni teritorijalno ni na svaki drugi način. Lično sam za rekonstrukciju i to ću neumorno potencirati – istakao je Radulović.

DAN

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije