Connect with us

Vijesti

RADUNOVIĆ: Klasičan primjer okupacije prijestonice

Published

on

Cetinjanin Stevan Radunović, predsjednik opštinske organizacije UBNOR-a, jedan od osnivača Građanske inicijative “21. maj”, koji nedjeljama unazad poziva na mir i poštovanje prijestonice, kaže za Dnevne novine da su jučerašnja dešavanja za nauk, da se svi crnogorski građani kojima je cilj da žive u antifašističkoj, multietničkoj, sekularnoj, proevropskoj Crnoj Gori moraju ujediniti, jer država ide u potpuno suprotnom smjeru od svega ono ga na čemu su počivali njeni temelji.

“Pozivao sam na mir čitavo vrijeme i siguran sam da su Cetinjani željeli jedno mirno rješenje, ne nikakvo progonjenje nikoga. Naprotiv, u Cetinje je dobro došao svako ko je dobronamjeran. Ovakav čin ustoličenja, međutim, nije bio dobronamjeran. O tome svjedoče kolone do zuba naoružanih policajaca na ulicama Cetinja, upotreba stotina patrona suzavaca, šok bombe, rafali, upotreba bagera, desetine povrijeđenih građana, hapšenja… i na kraju klasičan vazdušni desant. I to sve da se spusti “božji izaslanik”. Ako je to stvarno božji izaslanik, onda ja nemam predstavu o tome. Ovo je bio jedan klasični okupacioni čin, nažalost uz podršku jednog nemalog broja naših sugrađana. Nije smjelo da se dogodi. Ovo treba svima nama da bude domovina, ovdje ima mjesta za sve”, kaže Radunović.

Na pitanje kako Joanikije misli da obavlja svoju misiju, Radunović odgovara da “mitropolit SPC u stvari i obavlja svoju misiju”, ali da to sigurno nije božja.

“Njegova je misija da pomogne pretenzijama SPC da nas uvede u ‘srpski svet’ i da osvajajući Crnu Goru kompenzira tolike promašaje i gubljenje pozicija u svojoj državi. Međutim, iz ovoga treba da izvučemo snagu i nauk, da se konačno ujedinimo, ne u jednoj partiji, nego u interesu odbrane Crne Gore koja je u ovom momentu okupurana. Upravo tako, treba stvari nazvati pravim imenom”, ističe sagovornik Dnevnih novina.

Radunović, odgovarajući i na pitanje kako se osjeća danas kao Cetinjanin, kaže da osjeća tugu i kao Cetinjanin i kao Crnogorac, ali da je, kao i građani prijestonice, vrlo motivisan da se nastavi borba za građansku, antifašističku, proevropsku, sekularnu Crnu Goru.

“Ovo je proces koji traje i koji se ne može riješiti u jednom danu. U svakom slučaju jeste sve vrlo neprijatno, ružno i tužno, ali osim tih osjećanja, Cetinjani, ja konkretno, iskreno govoreći vrlo sam motivisan da nastavimo tu borbu, jer nemamo pravo da odustanemo. Neke generacije su nam predale tu državu na upravljanje i moramo je sačuvati i predati našim budućim generacijama”, poručuje Radunović.

Protekli događaji su, kako je kazao, sve ogolili do kraja, svako je pokazao svoje pravo lice.

“Pale su maske i nema više razloga da nešto baš mnogo taktiziramo. Naravno da nijesam ni za kakve radikalne poteze, ali jesam za vrlo jasne račune i da u komunikaciji razjasnimo je li ovo država koja ima pravo da bude građanska, antifašistička, proevropska, multikonfesionalna, multinacionalna ili je nešto sasvim suprotno. Po svim ovim pitanjima ona je danas nešto potpuno suprotno. Ide u potpuno suprotnom smjeru i mi nemamo pravo da se pomirimo sa tim. Kakve su nam šanse da se borimo, vrijeme će pokazati, ali se boriti moramo”, poručuje Radunović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije