Povežite se sa nama

Vijesti

RAJNKE: Crna Gora bila svijetla tačka regiona, upitna potreba o nacionalnom izjašnjavanju na popisu

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

SAD su postavile upitnost potrebe da se na popisu građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, ali su se neke političke snage  cinično odnijele prema tome nadajući se da će to dodatno produbiti podjele

Kada sam, 2018. godine, došla u Crnu Goru, ona je bila svijetla tačka u maglovitom zapadno-balakanskom regionu, međutim, nedavna događanja su podstakla tenzije i produbila društvene podjele, kazala ambasadorka SAD u Crnoj Gori, Džudi Rajzing Ranke na 2BS Forumu koji se danas održava u Budvi.

-Crnogorska tradicija multikulturalizma dugo je bila faktor stabiizacije na Zapadnom Balkanu. Posebno je vidljiva eskalacija političke retorike, a potencijal da se podjele produbljuju je više nego ozbiljan- smatra Rajzing Ranke.

Dodaje i da su SAD postavile upitnost potrebe da se na popisu građani izjašnjavaju o etničkoj pripadnosti, ali su se, kako kaže, neke političke snage se cinično odnijele prema tome nadajući se da će to dodatno produbiti podjele između onih koji se izašnjavaju kao Srbi i Crnogorci, dodatno marginalizujući one koji baštine neke druge identitete.

Kako je kazala, SAD su potpuno svjesne stranih uticaja koji aktivno nastoje da destibilizuju progres Crne Gore i odvuku je sa euro-atlanskog puta.

-Apelujem na političare da se posvete ubrzanju cnogorkog puta ka daljim evropskim integracijama koje će donijeti prosperitet građanima. SAD su spremne da podrže svaki konstruktivnu dijalog koji će voditi Crnu Goru na evroatlanski put. Taj put podrazumijeva ispunjavanje agende koja znači jačanje vladavine prava, borbu protiv transnacionalnog organizovanog kriminala, borbu protiv korupcije i postojanje nezavisnog pravosuđa-, rekla je ambasadorka SAD-a

Osvrćići se na položaj NATO alijanse ona je izjavila se ovaj savez danas suočava sa prijetnjama koje uključuju i nastojanja nekih velikih sila da se ovaj savez oslabi ili čak, uništi.

Rajzing Rajnke je i podsjetila da je NATO jak onoliko koliko je jaka posvećenost članica ovom savezu.

-Naša dužnost kao članica je da damo svoj doprinos jačanju Alijanse bilo da to znači ispunjavanje finansijskih obaveza i slanje vojnih tupa u NATO misije koje doprinose jačanju regionalne saradnje- istakla je.

U tom smislu, ona je pohvlila Crnu Goru kao kredibilnog partnera Alijanse.

Na kraju ambasadorka je poručila građanima Crne Gore da ostanu vjerni viziji bezbjedne, demokratske, multietničke Crne Gore, koja je predrođenao da zauzme mjesto koje joj pripada među evropskim demokratijama kao članica EU.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije