Connect with us

Vijesti

RATNI ZLOČINAC SKUPLJA POTPISE: Vlast u Srbiji hoće da oslobodi ubicu Zorana Đinđića?

Published

on

Već deset dana članovi Fondacije ,,Kapetan Dragan“ sakupljaju potpise da se oslobodi Zvezdan Jovanović, osuđen na 40. godina zatvora, jer je priznao i opisao kako je ubio premijera Srbije Zorana Đinđića. Na pitanje – zašto to rade, aktivisti odgovaraju: predsjednik Vlade je ubijen pod nerazjašnjenim okolnostima! Sakupljanju potpisa prethodila je višemjesečna kampanja TV Hepi na kojoj je Vojislav Šešelj dokazivo Jovanovićevu nevinost.

Kapetan Dragan je 13,5 godina bio u hrvatskom zatvoru jer je u Kninskoj tvrđavi kao pripadnik paravojne formacije mučio, zlostavljao i ubijao pripadnike hrvatske vojske i policije. Šešelj je osuđen na deset godina zatvora u Hagu za zločine protiv ćovječnosti ali kaznu nije služio jer je u pritvoru tribunala proveo 11,5 godina.

Pravno tumačenje

Postavlja se pitanje da li zakoni Srbije omogućavaju ovu akciju.

– Pravno to ne znači ništa, to je političko medijska predstava, svako ima pravo na skupljanje potpisa osim za organizovanje krivičnog djela rušenje ustavnog sistema – objasnio je Pobjedi Aleksandar Olenik, advokat i građanski aktivista. On kaže da sakupljanje u ovom slučaju pravno nema nikakvog uticaja, ali naglašava – nije zabranjeno.

– To je medijsko politički čin iza kojeg stoji država jer policija stoji i čuva štand. Čuva ga od opravdanog bijesa građana. Policiji asistiraju desničari, uniformisani fašisti, neofašisti, ima ih puno. Dakle, još jedan političko medijski čin totalne restauracije Miloševićeve politike, odnosno povratka Miloševićeve politike u Srbiju od strane trenutne vlasti. Milošević je pokojni ali tu su Šešelj, Vučić i Dačić koji su onda bili na vlasti i sada su. Oni vraćaju svoju politiku koju su vodili 90-ih – ali ovaj put je ne zovu ,,velika Srbija“ nego ,,srpski svet“ – kaže naš sagovornik.

Olenik objašnjava da policija može da donese rješenje i zabrani takav skup jer je to direktna provokacija koja može da dovede do sukoba građana – a već ih je bilo.

– Oni ne štite građane nego štite provokatore koji na društvenim mrežama otvoreno prijete i pozivaju na sukob. Levijatan otvoreno na društvenim mrežama poziva: „Dodjite, čekamo vas“ i ostalo. U tom slučaju policija je dužna da zabrani takvu vrstu okupljanja. Ne samo da se ugrožava javni red i mir nego se prosto organizuju sukobi na otvorenom. Policija se stavila na stranu desničara, fašista, nacista i dozvoljava im da danima provociraju građane u Beogradu – kaže Olenik.

Ubice postaju heroji

Ova akcija ukazuje na brojne probleme u društvu.

– Nalogodavci ubistva su u strukturama vlasti. Ovo pitanje se direktno tiče predsjednika Srbije, on lično mora obustaviti ovu kampanju jer on je odgovoran za pomilovanja – odgovara Izabela Kisić, izvršna direktorka Helsinškog odbora.

Ističe da bahatost i agresivnost čuvara štandova za potpisivanje peticije govori o kriminalizaciji sistema u Srbiji i ozbiljnoj opasnosti za njene građane.

– Onaj ko je ubio premijera pretvara se u heroja. To je akcija koja traje od novembra 2003. godine, samo su veći dio tog vremena bili u opoziciji pa nisu imali državu iza sebe niti metode kojima su to mogli da urade. Sada imaju državu iza sebe – odgovara Olenik.

On konstatuje da je Kapetan Dragan dobio podršku od svih državnih funkcionera i da država Srbija stajanjem iza Kapetana Dragana staje iza ubice premijera i šalje političku poruku: da se jedanput poražena politika 90-ih, odnosno ,,velike Srbije“ i ,,srpskog sveta“ vraća na velika vrata uz pomoć države.

– To je najporaznije, država bukvalno staje fizički na stranu onog ko je ubio premijera i cijele politike koja je stajala iza tog ubistva – ističe Olenik.

On podsjeća da nikada nije suđeno onima koji su organizovali atentat na premijer Đinđića i da nikada nije vršena istraga oko političkih motiva ubistva iako je to traženo milion puta.

– Stalo se samo iza onog ko je puki izvršilac, a to je onaj za koga se sakupljaju potpisi. Dolazimo do najlogičnijeg zaključka: oni koji su organizovali i izvršili atentat na premijera Đinđića sad su ponovo na vlasti i na ovaj način se odužuju onima koji su ih slušali i izvršili atentat – navodi Olenik i podsjeća da se Đinđić bar dva puta dnevno ponovo ubija sa nacionalnih fekvencija jer se neki ljudi sa pokojnim premijerom i njegovom politikom politički obračunavaju.

– Njegova politika je bila „Beograd je svijet, Evropa“, a sadašnja politika je morbidna jer slavi smrt i odvaja Srbiju i Beograd od svijeta, pravi crnu rupu od srca Evrope, od nas i našeg društva – ističe Olenik.

Što kaže Ružica Đinđić?

– To pitanje treba postaviti pravosudnim organima, pošto je Jovanović osuđen pravosnažno i od strane najvišeg suda u Srbiji – navela je ona u pisanoj izjavi.

Đinđićev nasljednik na premijerskoj funkciji Zoran Živković na isto pitanje odgovara: „Peticija je akcija režima Aleksandra Vučića. Njeni organizatori su zaštićeni!“

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije