Connect with us

Vijesti

RAZRIJEŠENA DIREKTORICA MONSTAT-a: Još jedna tužba ako mi ne obezbijede posao

Published

on

Bivša direktorica Uprave za statistiku (Monstat) Gordana Radojević podnijela je Upravnom sudu tužbu protiv Vlade Crne Gore radi poništaja rješenja kojim je razriješena sa funkcije.

Vlada premijera Zdravka Krivokapića je sredinom septembra, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova, donijela odluku da sa dužnosti direktora Monstata razriješi Gordanu Radojević zbog, kako je saopšteno, utvrđenih nepravilnosti u radu.

Radojević navodi da je ona tužbu podnijela iz više razloga.

– Prvo, uskraćeno mi je elementrano pravo da se izjasnim o nepravilnostima koje mi je poslodavac stavio na teret i ponudim materijalne dokaze u postupku koji je morao biti primijenjen prije odluke o razrješenju i eventulano prekidu radnog odnosa. Drugo, razriješena sam i moj radni odnos je prekinut za vrijeme bolovanja usled kovid infekcije. O razlozima za razrješenje, kao i samom sadržaju rješenja poslodavac me je upoznao posredstvom medija. Treće, pogrešno je i nepotpuno utvrđeno činjenično stanje u ovom postupku, jer su mi se na teret stavile „nepravilnosti“ za koje poslodavac nije ponudio niti jedan materijalni dokaz. Za sve navedeno dostavljeni su obimni materijalni dokazi – kazala je Radojević za.

Ona dodaje da joj se, pored navedenog, osporavaju i druga prava, a koja svaki javni funkcioner shodno zakonu ima nakon prestanka funkcije.

– To su raspored na novo radno mjesto unutar organa gdje je zaposlen ili pravo da jednu godinu prima nadoknadu u visini zarade koju je primao u poslednjem mjesecu prije prestanka funkcije. U slučaju da i ovo moje pravo bude osporeno, kao što je najavljeno, biće pokrenuta nova tužba pred nadležnim sudom – kazala je Radojević.

Iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja nijesu željeli komentarisati pokretanje sudskog postupka navodeći da je sada na sudu da utvrdi sve činjenice.

Ranije tvrdila da su razlozi izmišljeni

Radojević je ranije kazala da su razlozi za njenu smjenu izmišljeni, o čemu, kako tvrdi, postoje i materijalni dokazi.

– Izvještaj o radu nije ni sadržao element oko kojeg sada žele pokrenuti smjenu. Izvještaji o radu Monstata su transprentni i nalaze se na zvaničnoj stranici. Iza njih stoji želja ministarstva da izvrši politički pritisak na mene kao rukovodioca da realizujem popis shodno njihovim instrukcijama, a koje su u suprotnosti sa zakonom i statističkom praksom – kazala je ranije Radojević.

Podsjetimo, iz ministarstva su prilikom pokretanja postupka za smjenu Gordane Radojević kazali da to rade zbog nepravilnosti u radu institucije utvrđenih kroz izvještaj o radu Uprave za statistiku za 2020. godinu. Ministarstvo je, kako je navedeno, našlo da izvještaj ne sadrži sve neophodne podatke, kako je to predviđeno članom 74 Zakona o državnoj upravi. Ministarstvo, na čijem je čelu Milojko Spajić, utvrdilo je da u izvještaju nigdje nijesu naznačeni podaci koji se odnose na finansijski izvještaj organa, a što je po zakonu obavezna stavka.

Pored ove nepravilnosti, kako se navodi u dopisu, na ukazivanje Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede utvrđeno je da je Uprava za statistiku propuštanjem vršenja poslova iz svoje izvorne nadležnosti, odnosno neobjavljivanjem prikupljenih podataka o strukturi farmi iz 2016. godine onemogućila da se na osnovu konačnih i objavljenih podataka sprovede međunarodni grant projekat koji finansira FAO i na taj način nanijela štetu državi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije