Connect with us

Vijesti

SDT: Brkovići i Popović osumnjičeni za višemilionsku štetu

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo je 1. septembra donijelo naredbu o sprovođenjun istrage protiv biznismena Dragana Brkovića, vlasnika komapnije Vektra, njegovih sinova Borisa i Bojana , kao i Milića Popovića zbog  krivičnog djela zloupotreba ovlašćenja u privredi i pranje novca, saopštila je specijalna tužiteljka tužiteljka Lidija Vukčević na pres konferenciji Uprave policije i SDT-a.

Oni su, kako se sumnja pričinili višemilionsku štetu toj kompaniji i da su sebi pribavili nezakonitu imovinu.

Vukčević je kazala da iz dokaza koje su prikupili proizilazi da su osumnjičeni tokom 2018. i 2019. godine za sedam miliona eura prodali dio imovine preduzeća, a novac nije otišao za ono za šta je namijenjen.

SDT je pokrenulo finskijsku istragu koja je u toku kojom utvrđuju njihovo imovinsko stanje.

Objasnila je i da je taj novac fiktivnim ugovorima prenijet na druge firme, među kojima je i ugovor o transferu 2.000.000 eura na račun firme iz Abu Dabija, čiji vlasnik je jedan od osumnjičenih.

Stručna saradnica u SDT-u Jovanka Krunić saopštila je da je od januara do 1. septembra 2021. godine SDT donijelo 19 naredbi o sprovođenju istrage i jednu naredbu o proširenju istrage protiv 131 fizičkog i 18 pravnih lica.

– Za krivična djela organizovanog kriminala podignuto je 11 optužnica protiv 52 lica, za krivična djela visoke korupcije podignute su šest optužnica protiv 39 fizičkih lica i 11 pravnih lica. Za krivična djela pranja novca podignuta je jedna optužnica protiv pet lica i jedan optužni prijedlog protiv dva lica. Za ostala krivična djela podignuta je optužnica protiv četiri lica- saopštila je ona.

Specjalni tužilac Miroslav Turković je saopšti da je SDT  nastavilo sa preduzimanjem mjera i nadležnosti i došli do sumnje da su još dva lica postala članovi kriminalnih organihacija, a to su A.S. i B.P.

Istragom su došli do podataka da je A.S.  koji je aktivni pripadnik Vojske Crne Gore  postao pripadnik kriminalne organizacije po nalogu E.T. preuzimao prenosio novac za prenosi novac za pripadnike kriminalne organizacije.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije