Povežite se sa nama

Vijesti

SDT DOSTAVILO NOVE DOKAZE: Uskoro kontrola dorađene optužnice protiv odbjeglog biznismena i bivšeg viceguvernera

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Glavni specijalni tužilac Milivoje Katnić dostavio je Višem sudu dopunjenu optužnicu protiv biznismena Duška Kneževića, nekadašnjeg viceguvernera Centralne banke Crne Gore Velibora Miloševića i još 10 osoba za stvaranje kriminalne organizacije, zloupotrebu službenog položaja u privrednom poslovanju, pranje novca i utaju poreza kojim je država oštećena za višemilionski iznos.

Ovo je osma optužnica koju je Specijalno tužilastvo podiglo protiv odbjeglog Kneževića.

U ovom slučaju na optužnici je i Milošević jer je, prema stavu tužilaštva, uzimao novac od Kneževića da bi podmitio kontrolore koji su provjeravali poslovanje Atlas i Invest banke Montenegro.

Milošević se našao na meti istražitelja nakon što je Knežević početkom januara 2019. godine objavio snimak razgovora na osnovu kojega tvrdi da je Veliboru Miloševiću dao 100 hiljada eura.

Knežević je tada tvrdio da je snimak nastao 2015, nekoliko mjeseci prije nego što je Milošević podnio ostavku na mjesto viceguvernera za kontrolu bankarskog sistema. Milošević je sa funkcije zvanično otišao u februaru 2016. na mjesto predsjednika borda direktora Univerzal banke, gdje je nakon hapšenja i pokretanja krivičnog postupka protiv njega dao ostavku i na tu poziciju.

Pored Kneževića i Miloševića na optužnici su Mladen Dašić, Miodrag Knežević, Tomica Knežević, Tomislav Knežević, Andrija Knežević, Vuk Dragašević, Svetlana Mijatović, Andrej Koneneko, Ekatarina Perovna Konanenko i Ekatarina Konaneko.

Status svjedoka saradnika u ovom predmetu imaju bivši generalni direktor Atlas banke Đorđe Đurđić i Vlatko Rašović.

Prema navodima optužnice, Duško Knežević je u drugoj polovini 2010. godine na teritoriji Kipra i Crne Gore formirao kriminalnu organizaciju koja je funkcionisala do 2017. Uz pomoć članova kriminalne organizacije, podizani su krediti koje krajnji korisnici nijesu vraćali.

Krediti su pokrivani depozitima kojim je garantovalo njihovo vraćanje, a koje su položile kompanije u vlasništvu Kneževića, firme povezane sa njim i ostalim optuženima.

Sve ovo je rađeno sa ciljem izbjegavanja plaćanja poreskih obaveza, stavljanja nezakonito stečenog novca u redovne novčane tokove, ali i radi sprečavanja utvrđivanja pravog stanja u bankama čiji je većinski vlasnik Knežević.

On je u više procesa označen kao organizator kriminalne grupe koja je malverzacijama oštetila budžet za više stotina miliona eura. Do sada je protiv Kneževića i njegovih nekadašnjih bliskih saradnika, kao i zaposlenika u Atlas banci, potvrđeno šest optužnica, dok je jedna vraćena na dopunu istrage.

Za Kneževićem je raspisana međunarodna potjernica.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije