Connect with us

Vijesti

SDT ISTRAŽUJE OKOLNOSTI: Utvrđuju kako je Krivokapić namjeravao da preuzme komandovanje policijom

Published

on

Specijalno državno tužilaštvo formiralo je predmet i iniciralo istragu nakon što je ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović, na sjednici skupštinskog Odbora za bezbjednost i odbranu, saopštio da je 5. septembra rano ujutro dobio obavezujuće uputstvo od premijera Zdravka Krivokapića, kojim je namjeravao da on preuzme komandu akcijom policije na Cetinju.

Iz Specijalnog tužilaštva Pobjedi su potvrdili informaciju koju su saopštili portalu Standard da je „nakon saznanja u vezi predmetnog krivično-pravnog događaja formiran predmet i isti se nalazi u fazi izviđaja, a više informacija i podataka nije moguće saopštiti radi zaštite interesa postupka“.

Sekulović je na sjednici Odbora, na kojoj su saslušavani čelnici bezbjednosnog sektora povodom događaja na Cetinju 4. i 5. septembra, kazao da je dobio obavezujuće uputstvo od premijera, ali da ga nije uvažio jer je bilo nezakonito.

– To uputstvo u nekim drugim slučajevima je potpuno zakonito sredstvo uticaja pritiska, upozorenja, prijateljske sugestije na određenog ministra u mnogim situacijama. U ovoj situaciji to uputstvo nije bilo zakonito, jer operativna nezavisnost policije znači da ne može niko, ali niko, pa ni ministar unutrašnjih poslova, ništa dalje. Sve i da sam htio, nijesam mogao da naložim nešto što nije po zakonu – rekao je Sekulović.

Kazao je i da mu je obavezujuće uputstvo uručila generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić.

U crnogorskoj prijestonici 4. i 5. septembra Cetinjanke i Cetinjani organizovali su proteste zbog odluke Crkve Srbije i naših vlasti da mitropolit ove vjerske organizacije bude hirotonisan u Cetinjskom manastiru. Na Cetinju su se okupili i građani iz ostalih krajeva Crne Gore, kao i dio opozicije.

Policija je 5. ujutro brutalnom akcijom, upotrebljavajući ogromne količine suzavca, šok bombe, gumene metke rastjerala građane, a prijestonica je duže od četiri sata, skoro neprekidno „bombardovana“ suzavcem.

Zaustavili su se kada su mitropolit Crkve Srbije Joanikije Mićović i patrijarh srpski Porfirije Perić, helikopterom Vojske Crne Gore, kojim su i dopremljeni u prijestonicu, vraćeni u Podgoricu, gdje je organizovano veliko slavlje zbog uspješno izvedene akcije.

– Obavezujuća uputstva premijera mogu se odnositi isključivo na ostvarivanje vladinih politika. Sve drugo je proizvod ili krupnog neznanja ili namjere da se važan organ, kakav je policija, stavi pod direktno rukovodstvo nesistemskog i političkog odlučivanja – upozorio je za Pobjedu bivši premijer Duško Marković, koji je bio i na pozicijama ministra pravde, a rukovodio je i Agencijom za nacionalnu bezbjednost.

Kako smo objavili u jučerašnjem broju, Marković je istakao da primjena policijskih ovlašćenja „pripada samo policijskim službenicima pod rukovodstvom direktora, u skladu sa Zakonom o unutrašnjim poslovima“.

– Komandu nad policijom ne može preuzeti niko osim direktor i drugi policijski starješina kad je to zakonom propisano – precizirao je on.

Pravna ekspertkinja i nekadašanja pomoćnica ministra pravde Marijana Laković-Drašković rekla je da premijer nije mogao da iskoristi uredbu o Vladi, kako bi mu ona bila paravan za „preuzimanje policije“.

– Predsjednik Vlade je, ukoliko je tačna izjava ministra Sekulovića, izašao iz okvira svojih zakonskih ovlašćenja izdajući bilo koji dokument koji bi mogao uticati na postupanje direktora Uprave policije, odnosno nadležnog ministra u odnosu na direktora – kazala je ona Pobjedi.

Sekulović je na Odboru rekao i kako ne zna „ni gdje se taj papir nalazi“, te da misli da ga nije sačuvao.

– I te kako je upitna izjava ministra Sekulovića, da mu je generalna sekretarka Vlade uručila dokument, koji prema njegovim navodima nije sačuvao, što je „u najmanju ruku“ neodgovorno, ali i lako provjerljivo, s obzirom na to da je obaveza Generalnog sekretarijata, kao i MUP-a, da službena dokumentacija mora biti, u skladu sa propisima, uredno zavedena u arhivama ovih državnih organa. Očekujem da će dokument biti prezentovan javnosti, jer građani imaju pravo da znaju što se u konkretnom slučaju desilo – poručila je Laković-Drašković.

Predsjednik Socijaldemokratske partije Raško Konjević pozvao je u utorak tužilaštvo da reaguje.

Pobjedi iz Vlade Crne Gore nijesu odgovarali na pitanja koja smo im poslali povodom najnovijeg skandala premijera i njegovog tima.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije