Povežite se sa nama

Vijesti

SEKULIĆ: Vlast jedini krivac što nema reformi

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Bojkot Skupštine od strane Demokratskog fronta razlog je zbog kojeg se Odbor za sveouhvatnu izbornu reformu nije sastajao već nekoliko mjeseci, istakao je poslanik DPS-a Predrag Sekulić i dodao da uprkos zaustavljenim reformama izborni proces na predstojećim lokalnim izborima u tri opštine ne smije biti doveden u pitanje

Odgovornost za rad Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu je isključivo na strankama na vlasti – poručio je poslanik Demokratske partije socijalista Predrag Sekulić komentarišući zaustavljeni proces reforme izbornog zakonodavstva.

On je kazao da je bojkot Skupštine od strane Demokratskog fronta koji traje od juna doveo do potpune blokade Odbora koji se nije sastajao već nekoliko mjeseci.

Reforme na pauzi

Odluku o formiranju Odbora za sveobuhvatnu izbornu reformu crnogorski parlament donio je krajem decembra prošle godine i u njoj precizirao tempo i obaveze rada ovog tijela. Tada je članom 10 predviđeno da članovi Odbora do 30. juna pripreme i podnesu Skupštini na usvajanje prijedloge zakona i drugih akata u vezi sa ciljem i zadacima koji su predmet rada Odbora. Kako bi kroz intenzivniji rad usaglasili rješenja rok za podnošenje zakona i akata koji bi trebalo da omoguće reformu izbornog zakonodavstva sredinom juna produžen je do kraja ove godine.

Blokada parlamenta zaustavila je rad ovog odbora, a predviđene reforme su na pauzi. To znači da će se lokalni izbori, a ukoliko se dogode i vanredni parlamentarni, održati po već postojećim uslovima. Sekulić smatra da to ne smije uticati na regularnost procesa.

– Bez obzira na sve izborni proces, kada su u pitanju predstojeći izbori u tri opštine, ne može biti doveden u pitanje – istakao je Sekulić.

Zamjenica programskog direktora Centra za demokratsku tranziciju Milena Gvozdenović kazala je ranije da su poslanici i poslanice dužni da objasne javnosti zašto opstruiraju najvažnije reforme i biračima pojasne zašto su iznevjerili njihova očekivanja.

– Predstavnici u Odboru nijesu pokazali političku volju za konkretnim izbornim reformama, pa je ovo radno tijelo doživjelo krah. Politički interesi su za većinu partija u parlamentu važniji od interesa društva i potrebe da Crna Gora dobije fer i demokratski izborni proces – kazala je Gvozdenović.

Otvorene liste i lokalni izbori u jednom danu

Ona je upitala kako smo došli do situacije da birački spisak sada više nije važan u susret lokalnim, predsjedničkim ili parlamentarnim izborima, te kako je priča o partijskom zapošljavanju i drugim zloupotrebama državnih resursa radi ostvarivanja boljeg izbornog rezultata postala irelevantna. Nejasno je, kako je kazala, i gdje je nestala ideja o uvođenju otvorenih lista kako bi se povećala konkurencija unutar partija.

Ideju o mijenjanju sistema i uvođenja otvorenih umjesto zatvorenih lista ranije su podržavali iz Demokratske Crne Gore. Taj prijedlog, kazao je Predrag Sekulić, ne predstavlja problem Demokratskoj partiji socijalista, ali i istakao da se sadašnji sistem pokazao kao dobar.

– DPS nema ništa protiv kada je u pitanju promjena izbornog modela, ali za to je neophodan konsenzus svih parlamentarnih partija. Sadašnji sistem se pokazao kao dobar i trebalo bi više argumenata nego što smo ih do sada dobili od onih koji zagovaraju promjenu – naglasio je Sekulić.

Postojeći zakonodavni okvir ostaje na snazi, a sve planirane izmjene na čekanju dok se ne okonča blokada parlamenta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije