Povežite se sa nama

Vijesti

SEKULOVIĆ O BIRAČKOM SPISKU: MUP provjerava 16.000 lica

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović kazao je da je resor na čijem je čelu kao prioritet u svom radu uzeo sređivanje svih registara u njihovoj nadležnosti, uključujući i sređivanje biračkog spiska, u skladu sa obećanjem koje je dao kada je izabran na tu funkciju. On je rekao da će kao odraz neupućenosti uzeti kritike poslanika vladajuće većine da na tom planu

– Naši napori su djelimično urodili plodom. Kada kažem djelimično, mislim na činjenicu da je Skupština Crne Gore već duže u paralizi svog rada, uključujući i Odbor za izbornu reformu, kojem smo, na njihov zahtjev, dostavili zakonske promjene u koje smo krenuli. Javnost treba da zna da smo po prvi put krenuli u dublju provjeru svih registara koje ovo ministarstvo vodi. Tako je, na primjer, iz Registra stranaca sa stalnim boravkom u Crnoj Gori u ovom periodu izbrisano oko 2.000 lica – kazao je Sekulović.

Trenutno se vodi postupak za gubitak crnogorskog državljanstva u odnosu na 206 lica, za koja su uvidom u evidenciju prelazaka državne granice ustanovili da su granicu prešli sa identifikacionim dokumentima druge države.

– Paralelno s tim, kao primarnu grupu provjere uzeli smo oko 16.000 lica koja od 2008. godine nisu vadila ili mijenjala lična dokumenta. Do sada smo utvrdili da je 11 lica bilo upisano u Centralni registar stanovništva sa dva jedinstva matična broja, pa smo Državnoj izbornoj komisiji proslijedili te podatke, kako bi se utvrdilo da li su ova lica ostvarila biračko pravo na prethodno održanim izborima – rekao je Sekulović.
Nismo krivi što je Skupština u blokadi i što nije usvojila zakone

Ministar unutrašnjih poslova je istakao da nisu krivi što Skupština Crne Gore nije u stanju da sprovede reformu izbornog zakonodavstva, izabere članove Sudskog savjeta iz reda uglednih pravnika, članove Tužilačkog savjeta u punom sastavu, sudije Ustavnog suda, vrhovnog državnog tužioca i predsjednika Državne izborne komisije, ali ni što Zakon o registrima prebivališta i boravišta do danas nije usvojen.

– Dakle, radimo sve što je u našoj moći i nadležnosti, uprkos političkom kontekstu koji onemogućava napredak. Otvoreni smo za saradnju, pomoć i kontrolu. Prebacivanje odgovornosti na MUP, pri ovakvim činjenicama, tretiramo kao odraz neupućenosti. U krajnjem, to će se očitovati i kroz izvještaj o napretku u pregovaračkim poglavljima 23 i 24, gdje će se jasno uočiti ko i gdje koči naš integracioni put. Gradimo povjerenje – poručio je Sekulović.

Kako je dodao, uoči lokalnih izbora u Nikšiću i Herceg Novom prvi put je aktiviran AFIS sistem za potrebe lokalnih izbora, čijom kontrolom nije utvrđeno da postoje lica sa identičnim otiskom prstiju u biračkom spisku za opštine Nikšić i Herceg Novi.

– Kao što smo više puta javno naglašavali, centralni problem nalazi se u neurednom Registru prebivališta i boravišta. Izmjene i dopune Zakona o registrima prebivališta i boravišta su pred poslanicima, kao polazna osnova za njihov dalji rad zbog njihovog insistiranja da se izborno i sa njim povezano zakonodavstvo tretira kao njihova primarna i isključiva nadležnost. Mi vjerujemo da smo postavili osnove modela koji može da uredi Registar prebivališta i boravišta na principima nediskriminacije i pravičnosti, a sljedstveno tome, i da unaprijedi stanje u biračkom spisku – kazao je Sekulović.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije