Connect with us

Vijesti

SJEDNICA U PONEDJELJAK: Kusturica predložen za počasnog građanina Budve

Published

on

Skupština Opštine Budva na narednoj sjednici, koja bi trebala da se održi u ponedjeljak, razmatraće odluku da se proslavljenih filmski režiser, Emir Nemanja Kusturica proglasi za počasnog građanina ovog grada.

Predlagač ove odluke je predsjednik Opštine Budva, Marko Bato Carević.

Emir Nemanja Kusturica rođen je u Sarajevu, srpski je i jugoslovenski reditelj. Filmsku režiju završio je na Filmskoj akademiji u Pragu i dvostruki je dobitnik Zlatne palme filmskog festivala u Kanu, za filmove „Otac na službenom putu” i „Podzemlje”. Nosilac je „ordena Viteza reda umetnosti i književnosti“.

Svojevremeno je bio član popularne sarajevske rok grupe „Zabranjeno pušenje“, a nakon prelaska u Beograd osnovao je bend „Emir Kusturica & the No Smoking Orchestra“.Godine 2010. izdata je njegova autobiografija pod nazivom „Smrt je neprovjerena glasina”, a 2013. izašla je njegova druga knjiga „Sto jada”.

Osnivač je i direktor filmskog i muzičkog festivala „Kustendorf”, koji se svake godine organizuje u etno-selu Drvengrad. Kusturica je idejni tvorac Andrićgrada posvećenog srpskom nobelovcu Ivu Andriću.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije