Povežite se sa nama

Vijesti

SKANDAL: Spajić zastupao i Crkvu Srbije u razgovoru sa arhiepiskopom grčke patrijaršije u SAD?!

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić tokom posjete Sjedinjenim Američkim Državama sastao se sa Elpidoforom Lambriniadisom, arhiepiskopom Grčke pravoslavne crkve u SAD, tokom koje je, kako je saopšteno, razgovarano i o odnosima dvije crkve.

Iz saopštenja koje je američka eparhija grčke patrijaršije tim povodom objavila, proizilazi da su Elpidofor i Spajić razgovarali o odnosima grčke crkve i Crkve Srbije iako je ministar Spajić u Ameriku otputovao kao visoki zvaničnik Vlade.

– Razgovarali su o pozitivnim odnosima dviju crkava, a arhiepiskop je čestitao ministru što je tako mlad napuštio uspješnu poslovnu karijeru i posvetio svoj život službi svojoj zemlji. Oni su takođe komentarisali da se raduju zajedničkom radu na nastavku dobrih i sinergijskih crkvenih odnosa – navodi se u zvaničnom saopštenju objavljenom na sajtu grčke crkve.

Zanimljivo da je Spajićev kabinet, ali i sam Spajić, koji su revnosno izvještavali posjetu ministra na svakom koraku SAD-u, ovaj sastanak prećutali.

Spajić je u posjetu SAD, gdje je predstavio Maršalov plan, otišao bez Krivokapića što je u javnosti protumačeno kao otvorena pretenzija na funkciju budućeg predsjednika demohrišćanske stranke, ali i potencijalno mjerkanje premijerske funkcije.

Pobjeda je u istraživanju koje je objavljeno 12. decembra prošle godine objavila da je Milojko Spajić postao član ekspertskog tima premijera Zdravka Krivokapića, ne samo zbog stručnih referenci, već i zbog angažovanog rada na promociji interesa Srpske pravoslavne crkve i prikupljanja međunarodne podrške u borbi za zaštitu navodno ugroženog srpskog naroda u Crnoj Gori tokom litija protiv Zakona o slobodi vjeroispovijesti.

Novi ministar se potrudio da njegov angažman bude zapisan i u Vikipediji, na engleskom i srpskom jeziku, gdje piše da je Spajić ,,za vreme verske krize učestvovao u lobiranju u SAD za podršku Srpskoj pravoslavnoj crkvi i srpskom narodu“.

Da je bio vrlo angažovan, pokazuju i elektronska dokumenta Srpsko-američke konferencije liderstva (SALC), organizacije koju su formirali američki Srbi sa ciljem podrške srpskim nacionalnim interesima, ne samo u SAD, već prvenstveno na Balkanu.

Jedan od prioritetnih ciljeva SALC-a, u doba intenzivnih litijaških protesta koje je organizovala i predvodila Srpska pravoslavna crkva na čelu sa mitropolitom Amfilohijem Radovićem, bio je da se ,,Crna Gora Mila Đukanovića“ predstavi kao država koja ljudima silom brani da praktikuju svoju pravoslavnu, svetosavsku, vjeru. Programirano je stvarana slika da se usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti ,,ugrožavaju Srbi u Crnoj Gori i njihovo pravo na slobodu“.

Istovremeno se gradila priča da je vlast u Crnoj Gori, odnosno DPS Mila Đukanovića, nastavljač Komunističke partije Jugoslavije koja je ,,nakon Drugog svjetskog rata bjesomučno progonila crkvu i vjernike“.

U takvu se akciju uključio i današnji ministar finansija Spajić.

Na specijalnom brifingu SALC-a 16. maja 2020, koji je bio posvećen situaciji u Crnoj Gori, bila su dva učesnika iz Crne Gore – predsjednik Pokreta za promjene Nebojša Medojević i, tada široj javnosti nepoznati, Milojko Spajić, za kojeg je voditelj onlajn panela Neno Đorđević kazao da istupa u ime grupe ,,Crnogorci za slobodu vjeroispovijesti“ (Montenegrin for Religious Freedom).

Treći učesnik ovog zanimljivog panela bio je samo rodom iz Nikšića, ali je bio predstavnik srpske vlasti – Vladimir Božović, tadašnji ambasador Srbije u Crnoj Gori.

Rođeni Pljevljak, Spajić je takođe podupro ocjene da crnogorska vlast progoni pravoslavne hrišćane, zbog čega je bio prinuđen da se vrati u domovinu i pomogne borbu srpskog naroda i SPC.

– Nakon izglasavanja Zakona bio sam prinuđen da dođem u Crnu Goru. Ne zbog toga da bih podržavao jednu stranu protiv druge, već da pokušam da pomognem kao neko ko stvari vidi izvan Crne Gore i da doprem do svakog u miru – kazao je mladi aktivista.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije