Connect with us

Vijesti

SLUČAJ SEKULIĆ: MUP Srbije tvrdi da su samo postupali u skladu sa procedurama

Published

on

Nije jasno na kakve „propisane procedure“ su mislili nadležni organi Srbije u pojašnjenju koje su dali Ministarstvu vanjskih poslova, posebno ako se uzme u obzir da su neki od poslanika kod sebe imali diplomatski pasoš. On bi, između ostalog, trebalo da omogući lakši i brži prelazak granice. Nije objašnjeno ni zbog čega je Vuksanović-Stanković „označena crvenom bojom“

Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srbije su prilikom zadržavanja crnogorskih poslanika na granici sa tom zemljom postupili u skladu sa propisanim procedurama i uz uvažavanje ličnog dostojanstva i integriteta svih lica – saopšteno je našem Ministarstvu vanjskih poslova, na upit zvaničnoj Srbiji zašto su u više navrata, na granici, nepotrebno zadržavani crnogorski političari.

Pobjedi su iz MVP kazali da su od nadležnih organa Srbije, a posredstvom Ambasade Crne Gore u Beogradu, zatražili zvanične informacije o postupanju granične policije.

– Predstavnici Ministarstva vanjskih poslova su dodatno obavili razgovore sa privremenim otpravnikom poslova u Ambasadi Republike Srbije u Podgorici, izražavajući nezadovoljstvo i zabrinutost zbog postupanja prema poslanicima Crne Gore – istakli su iz MVP.

Dodaju i da su dogovorili nastavak komunikacije kako bi se prevazišle ovakve i slične situacije, naglašavajući da su njihove aktivnosti usmjerene na zaštitu prava i interesa svih crnogorskih državljana.

Petoro crnogorskih političara je u prethodna dva mjeseca maltretirano na srpskoj granici, a to je počelo nakon što je u Skupštini Crne Gore usvojena Rezolucija o genocidu u Srebrenici.

Prva koja je zadržana i pretresana na beogradskom aerodromu bila je poslanica Socijaldemokratske partije (SDP) Draginja Vuksanović-Stanković.

– U momentu kada sam na pasoškoj kontroli u Srbiji predala ličnu kartu, rekli su mi da sam označena crvenom bojom u kompjuteru i da treba da uslijedi pretres. Pretresana sam do zadnjeg detalja, nijesam dobila bilo kakvo obrazloženje. Tokom povratka u Crnu Goru puštena sam poslije 40 minuta, takođe uz pretres – ispričala je tada Vuksanović-Stanković.

Poslanice Građanskog pokreta Ura Božena Jelušić i Suada Zoronjić na putu za Potočare, gdje su prisustvovale komemoraciji genocida u Srebrenici, takođe su u dva navrata detaljno pretresane – pri ulasku i izlasku iz Srbije, iako su putovale službenim vozilom Skupštine Crne Gore.

Na udaru srpske policije bili su i poslanik Socijaldemokrata (SD) Damir Šehović i njegova porodica. Šehović je sa suprugom i dvoje maloljetne djece maltretiran na granici, a kako su saopštili iz njegove partije, „zbog navodnih provjera doživio je neshvatljivu neprijatnost, na način što je primoran da oko sat vremena duže od ostalih putnika čeka prelazak Graničnog prijelaza Dobrakovo“.

Prilikom ulaska i izlaska iz Srbije pretresan je i predsjednik Bošnjačke stranke (BS) Ervin Ibrahimović, koji je kazao da je bilo očigledno da službenici policije imaju naređenje za takvo postupanje.

Nije jasno na kakve „propisane procedure“ su mislili nadležni organi Srbije u pojašnjenju koje su dali Ministarstvu vanjskih poslova, posebno ako se uzme u obzir da su neki od poslanika kod sebe imali diplomatski pasoš. On bi, između ostalog, trebalo da omogući lakši i brži prelazak granice. Nije objašnjeno ni zbog čega je Vuksanović-Stanković „označena crvenom bojom“.

Čini se da, iako nema zvanične zabrane za ulazak u Srbiju, koju je pominjao ministar unutrašnjih poslova te zemlje Aleksandar Vulin, srpske vlasti ovakvim postupanjem šalju jasnu političku poruku poslanicima koju su podržali Rezoluciju o genocidu u Srebrenici.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije