Povežite se sa nama

Vijesti

STUPIĆ: Ispitati djelovanje inspekcije, dalje ruke od Svetog Save

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

V.d. direktorice Gimnazije Kotor Slavica Stupić kazala je da je iznenađena rješenjem i naredbom koju je Prosvjetna inspekcija uputila toj obrazovnoj ustanovi da ukloni poster Svetog Save iz jezičkog kabineta.

Smatrala je, kaže, da je Prosvjetna inspekcija dovoljno kompetentna da zna šta je sadržaj obrazovno – vaspitnih programa i šta je istorijat jezika i pismenosti kod Južnih Slovena, a posebno šta su Ustavom zagarantovana ljudska prava na slobodu obrazovanja, mišljena…

– Kao v.d. rukovodioca JU Gimnazija Kotor, smatram da rezultati ispitnog postupka apsolutno ne oslikavaju realno činjenično stanje, u smislu da čl. 5 Opšteg zakona o obrazovanju i vaspitanju nije povrijeđen, jer se ne radi o religijskom djelovanju, već o uramljenom posteru, tj.kopiji prikaza lika Rastka Nemanjića, odnosno monaški Save Nemanjića, koji se pored mnogih drugih uramljenih slika književnika i prosvetitelja nalazi u učionicama za CSBH jezik i književnost, potpuno u kontekstu kao sastavni dio edukativnog materijala vezanog za izvođenje javnovažećeg obaveznog i izbornog dijela obrazovnog programa za predmet CSBH jezik i književnost – navela je ona u reagovanju.

U sklopu tog programa u prvom razredu Gimnazije, kao i svim smjerovima srednjoškolskog obrazovanja, obrađuju se, objašnjava, žitija kao glavna književna vrsta u okviru srednjovjekovne književnosti, “tako da se kao dio izbornog programa čita odlomak iz „Žitija Sv. Simeona“, a koje je napisao Sava Nemanjić”.

– Sava Nemajić, se osim toga, mora pomenuti i u dijelu priče o istoriji književnog jezika, bez koje se ne može doći do prosvetiteljstva, ni Dositeja Obradovića i Vuka Karadžića – dodala je ona.

Stupić ističe da postupak Uprave za inspekcijske poslove (UIP) i inspektorke Dijane Magdelinić, direktno navodi na sumnju da se među prosvjetnim inspektorima i njihovim nadređenim nalaze nestručni ljudi, koji nisu proveli dovoljan broj godina predavajući u učionici, jer, kako kaže, zanemaruju bitne stvari u obrazovanju, a potenciraju one koje decenijama unazad nikome nisu smetale.

– Ni učenicima, ni roditeljima, čak ni političarima bivšeg režima, te apelujem na nadležne da preispitaju ko su ljudi koji sjede u Prosvjetnoj inspekciji i Upravi za inspekcijske poslove – kazala je ona.

Stupić se obratila pitanjem inspektorki Magdelinić.

– Ako je slika prvog prosvetitelja na ovim prostorima i osnivača brojnih škola, po kome su škole i slavile svoju slavu, religijsko djelovanje, upitala bih inspektorku i njene nadređene da li direktorice koje u školu dolaze u hidžabu, odjeći koju im vjera propisuje, da li je to religijsko djelovanje ili nešto drugo? Nemam ništa protiv vjerskih sloboda, naprotiv, ali u tom kontekstu, moliću, dalje ruke od Sv. Save – naglasila je ona.

Ona je podsjetila da se u aprilu 2018. u fiskulturnoj sali Gimnazije Kotor, koju dijele sa Srednjom pomorskom školom, u toku predizborne kampanje za predsjednika države, održao završni miting Demokratske partije socijalista uz, kako tvrdi, prisustvo mnogobrojnih istaknutih funkcionera te stranke, kao i samog predsjednika partije, te da je Centar za građansko obrazovanje, reagovao i povodom tog konkretnog političkog djelovanja, zbog kojeg su učenici škole tri dana bili uskraćeni za časove fizičkog vaspitanja, jer se postavljala bina u Sali.

– Uprava za inspekcijske poslove nije odreagovala u tom, očiglednom političkom djelovanju i kršenju Zakona, niti je tražila razrješenje tadašnjih direktora. Podsetiću, ni nevladina organizacija CGO tada nije tražila razrješenje tadašnjih direktora. Na kraju, mogu samo da izjavim da ću kao novopostavljena vršiteljka dužnosti direktorice, časno i dosljedno štititi Ustav Crne Gore i njime zagarantovana prava, Zakone ove države i pravo svih na obrazovanje, bez izuzetka, te stoga i javno poručujem da se moj stav nije promijenio, pa, kao što sam i ranije rekla, sliku Svetog Save neću pomjeriti ni za milimetar – naglasila je Stupić.

Poručila je da će na naredbu Prosvjetne inspekcije uložiti žalbu nadležnom Ministarstu, te da će slika ostati “gdje je i bila sve ovo vrijeme, punih 38 godina”.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Vanja
Vanja
17.10.2021. 14:45

Haha…ove ćurke!

Sponzor

Najčitanije