Povežite se sa nama

Vijesti

U SDT FORMIRAN PREDMET: Tužilaštvo izviđa šta je radila bivša uprava IRF-a

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović podnijeli su krivičnu prijavu prije skoro mjesec dana protiv bivšeg predsjednika borda i direktora IRF-a Zorana Vukčevića i još petorice najviše rangiranih rukovodilaca

Specijalno državno tužilaštvo (SDT) formiralo je predmet koji se tiče slučaja Investiciono-razvojnog fonda (IRF), a on je dodijeljen tužiocu Zoranu Vučiniću, saznaju nezvanično “Vijesti”.

Iz SDT-a nisu odgovorili na pitanje “Vijesti” da li je formiran predmet i šta je do sada urađeno sa krivičnom prijavom koje je novo rukovodstvo IRF-a podnijelo protiv starog.

Predsjednik Odbora direktora IRF-a Velizar Kaluđerović i izvršna direktorica Irena Radović krivičnu prijavu su podnijeli prije skoro mjesec dana protiv bivšeg predsjednika Odbora direktora i izvršnog direktora IRF-a Zorana Vukčevića, bivšeg člana Odbora direktora Irfana Husovića, bivšeg direktora Sektora za finansijske i pravne poslove Branislava Jankovića, bivšeg direktora Sektora za kredite i garancije Zorana Vujovića, sada menadžera Sektora rizika Vladislava Dulovića i bivšeg sekretara Ilije Markovića.

Iz IRF-a je tada saopšteno da je prijava podnijeta “zbog krivičnih djela stvaranje kriminalne organizacije, zloupotreba položaja u privrednom poslovanju, prevara, falsifikovanje službene isprave i prisvajanje, prikrivanje i uništenje arhivske građe”, odnosno da postoji sumnja da su, nakon održanih parlamentarnih izbora 30. avgusta 2020. godine, očekujući formiranje nove vlasti i eventualnu smjenu rukovodećih kadrova u kompanija čiji je osnivač država, prijavljene osobe tokom oktobra i novembra prošle godine preduzela “niz nezakonitih radnji u vidu falsifikovanja i uništavanja originalne arhivske dokumentacije”.

”Naime, postoji osnovana sumnja da su prijavljeni falsifikovali svoje ugovore o radu u dijelu kojim su sebi nezakonito ugovorili pravo na isplatu otpremnine u iznosu od 24 neto zarade u slučaju razrješenja sa funkcije ili podnošenja ostavke, pri čemu bi im IRF na njihov zahtjev morao isplatiti novčani iznos od više stotina hiljada eura. Originalnu dokumentaciju su uništavali, a u arhivu ostavljali falsifikovane dokumente, odnosno ugovore o radu”, saopšteno je, između ostalog, ranije iz IRF-a.

Bivši menadžment IRF-a je na to odgovorio da je pravo na isplatu otpremnine u visini od 24 neto zarade u slučaju prestanka funkcije za izvršnog direktora i članove menadžmenta IRF definisano ugovorima o radu još u periodu od početka rada IRF-a.

”Da se ne radi ni o kakvom falsifikovanju Ugovora o radu, kako to navodi sadašnja izvršna direktorica i predsjednik Odbora direktora IRF-a nedvosmisleno se može utvrditi uvidom u personalni dosije zaposlenih – izvršnog direktora i članova menadžmenta, koji su tu funkciju obavljali u IRF-u, u periodu počev od 2011. godine”, kazali su iz bivšeg menadžmenta.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije