Povežite se sa nama

Vijesti

U MINISTARSTVU FINANSIJA: Inspekcija rada ustanovila kršenje zakona

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Ministarstvo tvrdi da je u potpunosti poštovan zakonski okvir, te da se radi o pogrešnom i selektivnom tumačenju zakona DPS-a. Inspektorka donijela ukaz nadležnom organu da u roku od sedam dana otkloni nepravilnost nastalu oglašavanjem mjesta direktora ustanove slobodnim radnim mjestom

Ministarstvo finansija i socijalnog staranja demantovalo je prethodno objavljene tvrdnje Demokratske partije socijalista da su konkursi za izbor 16 direktora u ustanovama socijalne i dječije zaštite raspisani protivzakonito, dok je Inspekcija rada ipak konstatovala kršenje zakona.

DPS tvrdi da nijesu prethodno razriješeni postojeći direktori čiji je mandat u toku, te da je takav način raspisivanja oglasa nezakonit, na što ukazuje i Inspekcija rada.

– Članom 24 Zakona o radu predviđeno je da je poslodavac dužan da slobodno radno mjesto prijavi Zavodu za zapošljavanje, na način i po postupku utvrđenim posebnim zakonom, a da je Zavod dužan da javno oglasi slobodno radno mjesto u privrednom društvu, javnoj ustanovi i drugoj javnoj službi, čiji je osnivač ili većinski vlasnik država, odnosno jedinica lokalne samouprave – saopštio je DPS prethodnog dana.

NE POMINJU ZAKON O RADU

Iz Ministarstva je juče saopšteno da su netačne tvrdnje u saopštenju Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a, o nezakonitosti konkursa za direktore javnih ustanova za socijalnu i dječiju zaštitu, pri čemu su se pozvali na izmjene Zakona o socijalnoj i dječijoj zaštiti koje se primjenjuju od 1. oktobra, a kojima su propisani novi uslovi i postupak izbora direktora, ne pominjući odredbe Zakona o radu.

– Članom 174a stav 1 Zakona o socijalnoj i dječjoj zaštiti propisano je da će se izbor direktora javne ustanove izvršiti u roku od dva mjeseca od dana stupanja na snagu zakona. Stavom 2 navedenog člana zakonodavac je propisao da će direktori javnih ustanova koji su u mandatu, odnosno izabrani u skladu sa ranije važećim Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti nastaviti sa radom do izbora novih direktora. Navedeno zakonsko rješenje ima svoj ratio u činjenici da su javne ustanove socijalne i dječje zaštite od ogromnog značaja, te da njihov rad ne smije biti ugrožen nepostojanjem rukovodilaca – saopšteno je iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

Kako se navodi, imajući u vidu navedene odredbe upravni odbori javnih ustanova socijalne i dječije zaštite su donijeli odluke o raspisivanju javnih konkursa u skladu sa Zakonom o radu i Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti.

– Napominjemo, a posebno imajući u vidu činjenicu da prethodno izabrani direktori javne ustanove nastavljaju sa radom do izbora novih direktora u skladu sa Zakonom o socijalnoj i dječijoj zaštiti, upravni odbori javnih ustanova nijesu mogli donijeti odluke o razrješenju direktora, odnosno o prestanku njihovih mandata, jer je navedeni prestanak mandata vezan isključivo za momenat imenovanja novih direktora – tvrde u Ministarstvu.

S obzirom na to da je u ovim konkretnim postupcima, kako tvrde u Ministarstvu, u potpunosti poštovan zakonski okvir, radi se o pogrešnom i selektivnom tumačenju zakona Komisije za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a.

– Još jednom pozivamo sve političke aktere da se sudrže od pokušaja neprimjerenog uticaja na sistem socijalne i dječije zaštite, te da poštuju načelo vladavine prava, kao osnov demokratskog društva – poručili su iz Ministarstva finansija i socijalnog staranja.

KRŠENJE ZAKONA

Međutim, iz DPS-a su reagovali na ove tvrdnje Ministarstva insistirajući da nije njihova Komisja ukazala na nepravilnosti prilikom raspisivanja oglasa za izbor direktora, već su na to ukazale nadležne inspekcije.

Iz te stranke su medijima poslali Zapisnik o izvršenom inspekcijskom pregledu Centra za socijalni rad za opštine Nikšić, Plužine i Šavnik, koji je 20. oktobra obavila inspektorka Uprave za inspekcijske poslove – odsjek Inspekcija rada.

U Zapisniku se konstatuje da je Rješenje o objavi konkursa za izbor direktora donio Upravni odbor Centra za socijalni rad koji je neligitiman, jer nema legitimnog predstavnika Opštine Nikšić, pa je samim tim i Rješenje nezakonito.

U Zapisniku se dodatno konstatuje i da je prekršen Zakon o radu, ali i člana 111 Zakona o dječijoj i socijalnoj zaštiti time što poslodavac nije donio odluku o razrješenju aktuelnog direktora prije isteka mandata, te da prema zakonskim propisima radno mjesto direktora Centra za socijalni rad ne predstavlja slobodno radno mjesto, pa se kao takvo nije moglo prijaviti i javno oglasiti kod Zavoda za zapošljavanje.

Inspektorka je donijela i mjeru kojim se ukazuje nadležnom organu subjekta nadzora da u roku od sedam dana otkloni utvrđenu nepravilnost nastalu prijavljivanjem, odnosno oglašavanjem kod Zavoda za zapošljavanje radnog mjesta direktora ustanove slobodnim radnim mjestom.

– Ne čudi od vas da ne znate ko vam šta nalaže, ko vam šta radi i gdje vam se ko nalazi. Ne čudi, jer vi još uvijek nijeste ni počeli da se bavite socijalnom i dječijoj zaštitom. To ste najvjerodostojnije mogli i vidjeti u izvještaju Evropske komisije od prije nekoliko dana – saopšteno je iz DPS-a.

Oni navode da je Ministarstvo finansija i socijalnog staranja sa godinu dana zakašnjenja imenovalo pomoćnika za cijelu jednu oblast.

– Nijeste razvili nijednu socijalnu uslugu, a porast djece bez roditeljskog staranja je 30 odsto. Nijeste u stanju da stavite u funkciju domove starih u Podgorici i Nikšiću, projekte koje je prethodna vlast završila… Nakon svih ovih ,,nijeste“ , postavlja se pitanje vrijedi li sa vama bilo šta polemisati – navode u DPS-u.

Zbog javnosti, kako kažu u Komisiji za zdravstvo i socijalnu politiku DPS-a, a pošto vi još uvijek nijeste informisani o ukazu nadležnih inspekcija od 25. oktobra 2021. godine, dostavljamo vam ih.

– Nadamo se da će, dok ih čitate, neko naložiti da i vi napustite kancelarije jer sve što pričate, a ne možemo kazati i radite, jer ne radite ništa, nije istinito – zaključili su iz DPS-a.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije