Connect with us

Vijesti

U NAREDNE TRI GODINE: Planirana vježba sa američkom vojskom u Crnoj Gori

Published

on

Vlada Crne Gore usvojila je danas Informaciju o zaključivanju Tehničkog sporazuma između Ministarstva odbrane Crne Gore i Komande kopnenih snaga Sjedinjenih Američkih Država u Evropi i Africi (USAREUR-AF) u pogledu podrške države domaćina vojnim vježbama na teritoriji Crne Gore od 1. marta 2021. do 1. marta 2024. godine

Svrha Tehničkog sporazuma je, kako se navodi, uspostavljanje principa implementacije međusobno dogovorenih vojnih aktivnosti, operacija i vježbi na teritoriji Crne Gore do 1. marta 2024. godine.

“Značaj učešća pripadnika Vojske na zajedničkim vojnim aktivnostima ogledao bi se u unaprjeđenju sposobnosti komandnog i štabnog osoblja u donošenju vojnih odluka na taktičkom i operativnom nivou po NATO standardima i planiranju operacija u multinacionalnom okruženju u realnom vremenu, kao i uvježbavanju jedinica u izvođenju kompleksnih združenih multinacionalnih operacija širokog spektra”, navodi se u Informaciji koju je Vlada usvojila.

Piše i da bi vježbovne aktivnosti Oružanih snaga SAD-a i Vojske Crne Gore imale za cilj podizanje spremnosti Vojske Crne Gore u izvođenju intervidovskih operacija u uslovima hibridnih prijetnji, operacija podrške miru, pomorskih operacija i integracije multinacionalnih jedinica u skladu sa NATO procedurama.

“Takođe, jedinice Vojske, u okviru planiranih vojnih aktivnosti, imaće mogućnost da provjere nivo obučenosti, unaprijede sposobnosti sa jedinicama Oružanih snaga SAD-a i testiraju svoju opremu, vozila, plovila i naoružanje”, navodi se u Informaciji.

Tehnički sporazum definiše administrativne, pravne, finansijske, logističke, zdravstvene, religijske i druge aspekte aktivnosti po pitanju vojnih operacija i vježbi na teritoriji Crne Gore.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije