Connect with us

Vijesti

URA: Glasaćemo da manastir bude u vlasništvu CPC

Published

on

Skupština Prijestonice raspravlja o građanskoj inicijativi da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa Prijestonice na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC). Odbornici SDP-a i SD-a najavili su da će podržati inicijativu. Odbornik Građanskog pokreta URA Slavko Janković, poručio je da će i odbornici GP URA glasati za građansku inicijativu

Osnov za raspravu o toj temi je peticija koju je potpisalo 600 Cetinjana. Na sjednicu nijesu došli odbornici Demokrata.

Cimeša: Crnogorska crkva vjekovima bila držalac Cetinjskog manastira

U ime predlagača inicijative Borislav Cimeša je kazao crnogorska crkva vjekovima bila držalac, korisnik, Cetinjskog manastira, kao i pokretne i nepokretne imovine u njenom posjedu.

“Iznad svake crkve nalazi se država, a crkva je dio države. Po onoj staroj bogu božije, caru carevo. Dakle, crkva je dio države, Cetinje je prijestoni grad, dio države, ali njen stub i simbol, tako da je faktički vlasnik kompletne crkvene imovine sa Cetinjskim manastirom bila nezavisna država Crna Gora”, kazao je Cimeša, na početku sjednice.

On je kazao da su voljom naroda birane vladike, koje su upravljale državom, a zatim i crkvom.

Saopštio je da je Cetinjski manastir bio državni i univerzalni dom, u kojem su bile i državne institucije.

Pravilović: Omogućite vjersku ravnopravnost

Odbornika Demokaratska partija socijalista Borislav Pravilović poručio da je Cetinjski manastir prvenstveno bio svjetovni, pa duhovni centar Crne Gore, kroz istoriju.

„I da je bio svojina Cetinjana i države Crne Gore gdje ga je crkva koristila za svoje potrebe“, naveo je Pravilović.

„Manastir nikada nije bio svojina CPC, a posebno ne MCP, Srpske pravoslavne crkv, tuđe crkve u Crnoj Gori, sa sjedištem u Beogradu“, poručio je Pravilović.

„Klub DPS je spreman da podrži svaki zaključak kojim se omogućava vjerska ravnopravnost u pravoslavnom korpusu Crne Gore i da istraje u tome“, poručio je Pravilović.

Imao je i poruku za političke protivnike.

„Priznajte formalno i suštinski crnogorsku državu, crnogorsku nezavisnost, crnogorsku naciju, jezik, ne otimajte Crnoj Gori istoriju i kultu i priznajte CPC i mi vam garantujemo da će tenzije pasti u roku 24 sata“, poručio je Pravilović.

Đurašković: CPC mjesto u Cetinjskom manastiru 

Odbornik Socijaldemokratske partije Nikola Đurašković zahvalio se svima koji su prethodnih dana učestvovali u odbrani Cetinja.

On je poručio da SDP podržava inicijativu za vraćanje Cetinjskog manastira CPC-u.

„Vlada Krivokapića i Abazovića čini sve da potre ime Crne Gore zarad interesa crkve Srbije i srpskog sveta“, rekao je Đurašković.

On je poručio da je Cetinjski manastir, crnogorski te da je u njemu mjesto CPC.

„Mi danas kažemo da je bilo dosta. Cetinjski manastir je bio, danas je, i za vazda će biti crnogorski“, kazao je Đurašković i dodao da će manastir biti centar sloge i pomirenja, gdje će osim CPC obrede vršiti i druge vjerske zajednice, koje to budu željele.

Borozan: Vraćanjem Cetinjskog manastira Crna Gora se vraća sebi

Odbornik Socijaldemokrata Nikola Borozan kazao je da se vraćanjem Cetinjskog manastira CPC Crna Gora vraća sebi.

„Pravoslavni Crnogorski sa svojim sveštenstvom ne mogu ispoljiti svoja osjećanja u Cetinjskom manastiru i drugim vjerskim objektima i kako se sada jedino pravoslavnim Crnogorcima uskraćuje pravo na slobodu vjeroispovijesti. Gdje je tu logika i elementarno poštenje“, upitao je Borozan.

Janković: Sram te bilo Abazoviću, sram te bilo Krivokapiću

Odbornik Demokratske partije socijalista Milovan Janković poručio je vicepremijeru Dritanu Abazoviću da ga bude sram zbog dešavanja 4. i 5. septembra na Cetinju. Isto je poručio i premijeru Zdravku Krivokapiću.

On je poručio da je Cetinjski manastir manastir Cetinja.

“I ne možemo ga dati nikad, a u njega mogu da ulaze svi vjernici i sve vjeroispovijesti. A crnogorski vladika mora biti crnogorski, a ne srpski vladika”, poručio je Janković.

Lompar: Ako kažete sram te Krivokapiću i Abazoviću, onda ćete reći i sram te Đukanoviću

Odbornica GP URA Vladana Lompar je kazala da je ono što se danas desilo uoči sjednice, posljedica godinu dana ataka.

„Ako se nešto, ne daj bože, desi bilo kome od mojih kolega, ja smatram da je velika odgovornost na vama, kao i što smatram da je i sve što se desilo do sada velika odgovornost na vama“, navela je Lompar.

Poručila je predstavnicila vlasti u lokalnoj Skupštini da moraju da preuzmu odgovornost za ono što se dešavalo prethodnih 30 godina.

„Ako ćemo da kažemo sram te Zdravko Krivokapiću, i sram te Dritane Abazoviću, onda ćete reći i sram te Milo Đukanoviću. Reći ćete to, jer kako možemo mi sad da se pitamo šta se dešava i kako smo došli ovdje i kako je SPC onemogućavala pravoslavnim Crnogorcima decenijama, to se pita neko ko je decenijama bio u vlasti“ poručila je Lompar i dodala da vjeruje svoj narod i da vjeruje u njegovu širinu.

„Sve ovo što se sada pričalo da se bar pričalo od 2006, ljepše bi nam ptice pjevale. Mi se pitamo danas zašto je jačala SPC i ko joj je to omogućio to nije moglo da se desi za devet mjeseci Vlade Zdravka Krivokapića, već za vrijeme vladavine DPS-a i SDP-a“, navela je Lompar.

Pitala je i zašto CPC nije mogla da jača svih prethodnih godina?

„Jer predsjednik vaše parije nije prošle godine znao da je obnovljena (CPC) rekao je da je njegov cilj da je obnovi“ , poručila Lompar i dodala da ovo nije put i nije pravni trenutak za inicijativu.

„Ovom narodu treba pomirenje, vi ne želit da se pomirite, to ne želi ni druga strana, jedini koji žele to smo mi“, poručila je Lompar.

Janković: Pomirenje da bude zvijezda vodilja

Odbornik Građanskog pokreta URA Slavko Janković, poručio je da će i odbornici GP URA glasati za građansku inicijativu.

„Pomirenje je jedini momenat i riječ koju građani Cetinja i Crne Gore moraju da koriste i koji svima nama mora biti zvijezda vodilja. Ako ne budemo željeli pomirenje onda mi nijesmo ljudi“, naveo je Janković.

„Naše „ZA“ je sa ciljem da se konačno pokrene proces istinske potrebe vjernika CPC“, navo je Janković i pitao odbornike DPS-a, SDP i SD-a gdje su bili 30. avgusta. Poručio im je da su sve uradili da CPC ne postoji.

„CPC je nažalost do avgusta prošle godine bila NVO, nećete valjda reći da je GP URA držao kao NVO i onda je konačno registrovana i hvala bogu da je registrovana“, naveo je Janković.

Dizdar o odluci Vlade i anonimnoj prijavi

Predsjednica Skupštine Prijestonice Cetinje Dejana Dizdar informisala je odbornike o rješenjima Uprave za kataster i Vlade, koja su, kako je kazala, dobili sinoć.

Dizdar je navela i da je dobila anonimnu krivičnu prijavu protiv nje i Skupštine Prijestonice, zbog zakazivanja današnje sjednice, na čijem je dnevnom redu i inicijativa građana da se prava svojine Cetinjskog manastira prenesu sa Prijestonice na Crnogorsku pravoslavnu crkvu (CPC).

U prijavi se, kako je kazala Dizdarević, navodi da CPC nije bila vlasnik Cetinjskog manastira, zbog čega im i ne može biti vraćen.  Dodaje se i da javnost nije bila upoznata sa inicijativom grupe građana za vraćanje manastira CPC-u, te da nije održana javna rasprava ovim povodom.

Odbornik Demokratske partije socijalista (DPS) Borislav Pravilović kazao je Odbor za planiranje i uređenje prostora i komunalno stambenu djelatnost dobio dopis Uprave za katastar, koji kako je kazao nije razmatrao, već ga je odbacio.

“Ovaj način obraćanja nije uobičajen prema Skupštini Prijestonice i smatramo ga pritiskom. Vidim da se ta praksa nastavila, rekao je Pravilović.

Odbornica Silvana Radonjić kazala je da je Odbor za statut i propise donio jednoglasnu odluku da se ova građanska inicijativa nađe na dnevnom redu.

“Građanska inicijativa je podnešena u skladu sa zakonom i ne postoji nijedna pravna smetnja da se o njoj raspravlja”, navela je Radonjić.

O inicijativi…

U obrazloženju inicijative se navodi da bi usvajanjem inicijative kroz legitimnu odluku lokalnog parlamenta, bilo uspostavljeno poštovanje Ustavom garantovanih ljudskih prava i ispravljanje istorijske nepravde.

Ističe se da su svetinju, čije vraćanje traže CPC-u, gradile generacije Cetinjana i Crnogoraca, među kojima i preci potpisnika inicijative.

„Da bi ona već decenijama bila nedostupna i zabranjena za korišćenje vjernicima i sveštenstvu CPC i suverenističkim građanima Prijestonice”, kaže se u zahtjevu.

Navodi se da “dosadašnji i sadašnji korisnik Cetinjskog manastira umjesto hrišćanske ljubavi i sloge, poštovanja i uvažavanja Cetinjana i Crnogoraca i njihovih ljudskih prava zagarantovanih Ustavom Crne Gore i Univerzalnom deklaracijom Organizacije Ujedinjenih nacija, ovu svetinju zlupotrebljava i devastira”.

“A ona mu služi za raspirivanje podjela, izazivanje sukoba i širenje mržnje među vjernicima i građanima”, kaže se u inicijativi.

Građani, potpisnici peticije, smatraju da bi se ispunjavanjem njihovog zahtjeva uspostavio mir, sloga, međusobno poštovanje, hrišćanska ljubav, razum, istina, čuvanje ljudskih prava, i ispravila istorijska nepravda.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije