Connect with us

Vijesti

VATRA JOŠ TINJA: Sumnja se da je požar na Gorici podmetnut

Published

on

Na podgoričkom brdu Gorica juče je, oko 11 sati, došlo do požara širokih razmjera, koji je stavljen pod kontrolu u 12:17 sati. Nažalost, zbog jakog vjetra, požar je proširen na druge lokacije i aktivno se radi na stavljanju vatre pod kontrolu, saopšteno je iz Službe zaštite i spašavanja Glavnog grada. Zbog sumnje da su požari podmetnuti, imajući u vidu da je za kratko vrijeme vatra zahvatila više različitih lokacija, Služba će podnijeti krivičnu prijavu protiv odgovornih NN lica

Komandir Službe zaštite i spašavanja Goran Janković je kazao da se kompletan sastav Službe, sa 22 vatrogasno-spasilačka vozila, nalazi na terenu.

“Pored nas angažovane su i kolege iz Danilovgrada, Bara, Cetinja, i upravo dolaze kolege iz Kolašina. Imali smo veliku pomoć naših kolega i veoma smo zahvalni na tome. Angažovan je i jedan avion koji je u posjedu Direktorata za zaštitu i spašavanje, uz dva helikoptera Vojske Crne Gore, sa korpama za gašenje požara. Jedan požar je jutros stavljen pod kontrolu vrlo brzo, međutim, nakon par sati, požar je raširen na više lokacija.”, rekao je Janković.

Gradonačelnik Podgorice, Ivan Vuković, kazao je da se već nekoliko sati radi na stavljanju vatre pod kontrolu, kako se ne bi ugrozili okolni objekti.

“Praktično cijeli dan kolege iz Službe zaštite i spašavanja, podržane od strane kolega iz drugih gradova Crne Gore, vode rat sa vatrenom stihijom, koja je zahvatila jedan značajan dio brda Gorice.”

Vuković je iskazao divljenje zbog rada vatrogasaca i naglasio da nema dilemu da će kolege odgovoriti i ovom zadatku.

Kako javlja RTCG, vatra je u jednom trenutku ugrozila i kuće.

Ekipe će na terenu do daljeg pratiti situaciju, a vremenski uslovi koji pogoduju širenju požara nas očekuju i narednih dana.

“Imamo deficit padavina, imamo visoke temperature, sasušenu vegetaciju i za sada, što je povoljno, uglavnom slab do umjeren vjetar. Kada su u pitanju požari, apelujem na građane da razumiju vremenske uslove i da budemo svjesni da i najmanja iskrica može da uzrokuje i proširi požar”, kazao je za RTCG meteorolog Dragan Burić.

Burić ističe da se naredna četiri dana vrijeme neće bitnije mijenjati i zaključuje da se prema trenutnom prognostičkom materijalu ni narednih dest dana ne očekuju značajnije vremenske promjene.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije