Connect with us

Vijesti

VI STE FAKTOR STABILNOSTI: Bečić čestitao Dan Vojske

Published

on

Predsjednik Skupštine Crne Gore Aleksa Bečić, povodom 7. oktobra – Dana Vojske Crne Gore, uputio je čestitke ministarki odbrane Oliveri Injac, načelniku Generalštaba Vojske Crne Gore, brigadnom generalu Milutinu Đuroviću, kao i svim pripadnicama i pripadnicima Vojske Crne Gore.

„Podsjećanje na ovako značajne datume iz naše slavne istorije za sve nas predstavlja čast i obavezu koju su nam nametnuli i u nasljeđe ostavili naši preci. Odbijanjem da se pokore mnogim, često značajno brojnijim i jačim neprijateljima, koji su pokušavali da im silom nametnu jaram ropstva, utabali su staze slobode za našu, ali i za sve buduće generacije koje će, kao i mi, imati obavezu da njima koračaju uzdignute glave.

Istorija nas uči da se snaga vojske ne ogleda isključivo u njenoj veličini, već u nepokolebljivoj težnji za uzvišenim ljudskim vrijednostima kao što su dostojanstvo i sloboda, koje su milenijumski pratilac našeg naroda. Prkos i želja da budemo slobodni utkani su duboko u naš mentalitet, što se posebno potvrdilo kada smo prvi u porobljenoj Evropi, 13. jula prije tačno 80 godina, opštenarodnim ustankom pokazali da fašizam i nacizam nisu i nikad neće biti dobrodošli na našim prostorima.

Vojska Crne Gore je oduvijek bila faktor stabilnosti, garant bezbjednosti i očuvanja mira, kao i ključni činilac odbrane od elementarnih nepogoda koje su nerijetko bile veliki izazov našoj zemlji. U prethodnom periodu naše društvo je svjedočilo predanom i nesebičnom radu pripadnica i pripadnika Vojske Crne Gore u akcijama zaštite građanki, građana i imovine od vremenskih i drugih nepogoda. Vođeni tim primjerima pokazali ste stratešku pripremljenost i adekvatnu obučenost naših jedinica da u najtežim situacijama reaguju brzo i efikasno, čuvajući bezbjednost, imovinu i živote svakog od nas.

Odgovorno tvrdim da dok odbranom naše zemlje odvažno rukovode i komanduju oni koji su vođeni isključivo nacionalnim interesima Crne Gore, a ne bilo kojim drugim uticajima iznutra ili vani, možemo biti sigurni i bezbjedni.
Jačanje partnerstva u okviru članstva u NATO savezu, pored evropskih integracija i intenziviranja regionalne saradnje, predstavlja jedan od stubova naše spoljne politike, kao i stabilan temelj za sve procese koji nas očekuju u narednom periodu. Siguran sam da ćemo usaglašavanjem zakonske regulative, ali i efikasnom kontrolom implementacije usvojenog, uspjeti da značajno ojačamo partnerstvo u okviru NATO alijanse – jer pravac kojim smo krenuli za nas nema alternativu.

Uz uvjerenje da ćemo zajedničkim zalaganjem doprinijeti jačanju kapaciteta Vojske Crne Gore kao i unaprijeđenju položaja svih vojnikinja i vojnika, još jednom vam čestitam Dan Vojske Crne Gore“, ističe u čestitki Bečić.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije