Connect with us

Vijesti

VLADA PREKRŠILA SVOJU UREDBU: Zaključak o Cetinjskom manastiru morao biti verifikovan na sjednici

Published

on

Vlada na jučerašnjoj sjednici nije verifikovala vlastiti zaključak da Cetinjski manastir upiše na državu Crnu Goru, iako je na to bila obavezna u skladu sa Uredbom o Vladi Crne Gore, na koju se i sama pozvala.

Vlada je u ponedjeljak 13. septembra, bez održavanja sjednice uz saglasnost većine članova usvojila zaključak kojima se nalaže Upravi za katastar i državnu imovinu da upiše državu kao nosioca prava svojine nad Cetinjskim manastirom, umjesto Prijestonice.

U samim zaključcima koje je generalna sekretarka Vlade Žana Praščević-Milačić proslijedila v.d. direktoru Uprave za katastar i državnu imovinu Koči Đurišiću piše:

„Na osnovu člana 10 Uredbe o Vladi Crne Gore („Službeni list CG“, br.80/08, 14/17 i 28/18), Vlada Crne Gore je dana 13. septembra 2021. godine, bez održavanja sjednice, na osnovu pribavljene saglasnosti većine članova Vlade, odlučila…..“

Kako piše u članu 10 pomenute Uredbe Vlada može, na prijedlog predsjednika Vlade, u hitnim i drugim naročito opravdanim slučajevima, bez održavanja sjednice odlučiti o pojedinim pitanjima, na osnovu pribavljenih saglasnosti većine članova Vlade.

Međutim, član 10 Uredbe o Vladi Crne Gore ima i drugi stav koji glasi: „Odluka iz stava 1 ovog člana, verifikuje se na prvoj narednoj sjednici Vlade”.

Dakle, ovu odluku, odnosno zaključke, bilo je, u skladu sa Uredbom, neophodno verifikovati na jučerašnjoj 39. sjednici Vlade. To nije učinjeno, nema traga u objavljenim dokumentima sa sjednice Krivokapićevog kabineta.

Na osnovu dnevnog reda sjednice i dokumenata objavljenih na sajtu Vlade o ionako spornim zaključcima, juče nije bilo ni riječi. Pravnici sa kojima je prethodnih dana Pobjeda razgovarala su te zaključke ocijenili kao neustavne i nezakonite.

Prenebregavajući obavezu verifikacije, Vlada Crne Gore je sopstveni, ionako pravno sporni Zaključak, praktično učinila – pravno ništavnim.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije