Connect with us

Vijesti

VUKADINOVIĆ: Vlada omanula u svemu, jedini uspjeh revanšizam i tvitovanje

Published

on

Povlačenje zakona iz skupštinske procedure, koje vlada predloži, usvoji, pošalje poslanicima, pa potom ona ista vrati, pokazuje da se radi o jednoj totalnoj disfunkcionalnosti i pravom rašomonu koji postoji unutar Vlade i unutar parlamentarne većine. Čak ni unutar Demokratskog fronta, koji inicira neku novu vladu, nijesu svi jedinstveni da li treba rušiti ovu Vladu, birati neke nove ministre ili podržati postojeći sastav uz eventualnu manju rekonstrukciju, kaže za Dnevne politički analitičar Srđan Vukadinović.

Ne postoji, kako ističe, ni saglasnost između ministara o mnogim pitanjima, što sve zajedno jasno pokazuje da ova većina ne zna da vlada.

“To treba da je jasno građanima Crne Gore. Ako Vlada povlači zakone koje je sama usvojila, onda je jasno da se radi o nesposobnosti i neznanju. A da ne umiju da vladaju jasno se vidjelo i prije 30. avgusta prošle godine, u opštinama gdje su DF i njegovi kompanjoni imali vlast, kao što je to bio slučaj u Kotoru i u Budvi. To se sada dešava na nivou Crne Gore. Lakše je osvojiti vlast, ali treba znati vladati, a po svoj prilici da ova većina to ne zna. Ako je politika ostrašćenost, revanšizam i tviterašenje, onda se može reći da ova Vlada ima ‘uspjeha’, u svemu drugom je omanula. Iza njihove jednogodišnje vladavine stoj i povećanje nazaposlenih za nekih sedam do deset hiljada, 14 poskupljenja goriva, desetine zakona koji čekaju da prođu skupštinsku proceduru… ”, ističe Vukadinović.

Sagovornik Dnevnih smatra da su priče o povećanju minimalne zarade, prosječnih plata, “lijepa priča i jedna velika šarena laža” u duhu onoga kako je aktuelni premijer rekao da građani koji vjeruju mogu pogledom pomjeriti planine”.

“Koliko je to realno i moguće, toliko su mogući i ovi projekti koje ministri nagovještavaju. Nema te ekonomije ni koja je zdrava, koja može da istrpi tolike namete”, ocjenjuje Vukadinović.

Prema njegovim riječima, Vlada pokazuje veliku zavisnost od stranih ambasada, prije svega SAD.

“Ako visoki američki zvaničnik kaže da ova Vlada koju podržavaju samo tri poslanika ima podršku i SAD, onda to treba da zabrine, jer to pokazuje veliku zavisnost ove Vlade od američke ambasade i toga što ona hoće. Sve u svemu, stranke većine imaju jedan veliki problem prije svega u svojoj glavi. Imaju masu problema, a nemaju rješenja. Što se najbolje vidjelo i po povlačenju zakona”, naglašava Vukadinović.

Ističe da i Demokratski front mora raščistiti sa sobom što hoće da li hoće ili neće ovu Vladu.

“DF mora da zna da ukoliko ne sruši aktuelnu Vladu, biće najveći gubitnici cjelokupne ove situacije. Dobili su dvije trećine glasova, marginalizovani su, iako sada popunjavaju segmente te tzv. duboke države po dubini. Jer, u bilo kojoj budućoj vladi, DF-a više ne može biti. Zato treba da raščiste hoće li zaista da ruše Vladu i idu na izbore. Pritom, treba da je jasno da više nema te vlasti koja će imati apsolutnu većinu, već će je činiti najmanje tri subjekta, tako da će svako moći svakog da kontroliše i niko neće moći da se ponaša mimo dogovora”, zaključuje Vukadinović.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije