Povežite se sa nama

Vijesti

ZAHTJEV: Vlada platila avione To Montenegra 21 milion, a kompanija sada traži povraćaj PDV-a

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Koliki je traženi iznos povraćaja PDV-a, za koji period je on tražen i po kojem osnovu ne žele da saopšte ni iz To Montenegra, ni iz Uprave prihoda i carina

To Montenegro tražio je od Uprave prihoda i carina povraćaj poreza na dodatu vrijednost (PDV), ali u državnoj avio-kompaniji, kao ni u instituciji na čijem je čelu Aleksandar Damjanović, Pobjedi juče nijesu željeli da saopšte koliki je iznos povraćaja tražen, za koji period, kao ni po kojem osnovu.

– Sve informacije o povraćaju PDV-a i eventualnom iznosu možete dobiti od Uprave prihoda i carina – kratko je juče rečeno Pobjedi u To Montenegru.

Inspekcija na potezu

U Upravi prihoda potvrdili su saznanja našeg lista o traženom povraćaju PDV-a, navodeći da će u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi ima li osnova za to.

– Poreski obveznik To Montenegro obratio se Upravi prihoda i carina zahtjevom za povraćaj PDV kredita, shodno Zakonu o PDV-u, te će se u postupku inspekcijskog nadzora utvrditi osnovanost istog, u skladu sa propisanom procedurom za postupanje po zahtjevima za povraćaj PDV kredita – kazali su u Upravi koja je, kao i To Montenegro, izbjegla da dostavi konkretne detalje o iznosu povraćaja PDV-a, zbog čega smo im uputili zahtjev za slobodan pristup informacijama.

Zakonom o PDV-u, član 50, propisano je da ako je izlazni porez u poreskom periodu manji od iznosa ulaznog poreza, razlika se priznaje obvezniku kao poreski kredit za naredni period.

Stavom tri istog člana Zakona o PDV-u predviđeno je da se, ukoliko je poreskom obvezniku istekao rok za plaćanje drugih poreza, razlika po osnovu PDV-a umanjuje za iznos poreskog duga, vraća u roku od 60 dana od podnošenja prijave za obračun PDV-a.

Damjanović zagovarao smanjenje

Na pozive Pobjede juče nije odgovarao Damjanović. On je u intervjuu koji je u junu dao Pobjedi saopštio da bi Vlada trebalo da sagleda poresku i carinsku politiku prema To Montenegru, jer je postojeća stopa PDV-a od 21 odsto destimulativna i otežava rad avio-kompanije.

– Ne vidim zašto se ne bi razmišljalo o smanjenju stope na sedam odsto kao kod luksuznih hotela, jer je ta kompanija u funkciji punjenja tih hotela – rekao je tada Damjanović.

Na pitanje Pobjede je li i šta urađeno povodom smanjenja stope PDV-a To Montenegru u međuvremenu, u Upravi prihoda su odgovorili da to treba da razmotri Ministarstvo finansija, u čijoj je nadležnosti kreiranje poreske politike.

– Imajući u vidu da su stope PDV-a propisane Zakonom o porezu na dodatu vrijednost i podzakonskim aktima, to će ovo pitanje biti razmotreno od strane Ministarstva finansija koje je zaduženo za kreiranje poreske politike i donošenje poreske regulative za čiju primjenu je zadužena Uprava prihoda i carina – naveli su u Upravi, opet izbjegavajući direktan odgovor.

Iz To Montenegra su ranije kazali da će godinu završiti u minusu, koji je na kraju drugog kvartala iznosio 1,46 miliona eura.

Stečajna uprava MA traži 756.194 eura

Zahtjev za povraćaj PDV-a predala je i stečajna uprava Montenegro erlajnza (MA), koja od Uprave prihoda i carina traži 756.194 eura. Povraćaj poreskog kredita traži se za period od 1. jula 2019. do 31. avgusta ove godine, a zahtjev je predat 5. oktobra. Od tada teče rok od 60 dana da im se vrati PDV kredit.

Uprava prihoda nije prijavila stečajnoj upravi MA potraživanja po osnovu duga za PDV, dok su za neplaćene poreze i doprinose na zarade zaposlenih potraživali 13,46 miliona eura. Od toga im je priznato 15.550 eura duga.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
Klikni za komentar
Prijava
Notifikacija
guest
0 Komentara
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Sponzor

Najčitanije