Connect with us

Vijesti

ZEKOVIĆ: Policija da prestane sa masovnim pozivanjem na razgovore građana koji su bili na protestu 5. septembra

Published

on

Ativista za ljudska prava i član Savjeta Građanske inicijative “21. maj” Aleksandar Saša Zeković pozvao je Upravu policije da prekine sa praksom kršenja ljudskih prava i obustavi masovno pozivanje građana Crne Gore koji su 5. septembra bili na protestu u Prijestonici, zbog kako kaže, nekonkretizovanog prikupljanja obavještenja.

Zeković ocjenjuje da je nedopustivo postojanje neprofesionalne policijske prakse da se građani pozivaju u službene prostorije policije zbog prikupljanja obavještenja bez konkretizovanja razloga zbog kojeg se pozivaju.

“Zbog prikupljanja obavještenja” samo po sebi nije dovoljno konketno i razumljivo pojašanjenje za pozivanje građana”, poručio je on.

Pozvao je unutrašnju i građansku kontrolu rada policije, kao i Ombudsmana, da hitno reaguju na okolnosti pozivanja građana koje se, tvrdi, ne vrši u skladu sa zakonom.

Posebno je zabrinjavajuće, kako dodaje, da Uprava policije još uvijek, i pored brojnih preporuka, nema jedinstven poziv koji važi za sve organizacione jedinice policije, a koji je zasnovan za pozitivnim propisima i poštovanju ljudskih prava.

“Tako imamo poziv u kojem nije konkretizovan razlog pozivanja, kao i poziv u kojem građanin nije podučen svojim pravima (prilozi). Ukoliko se građani pozivaju radi prikupljanja obavještenja po nalogu nadležnog državnog tužioca zbog nanijetih povreda od strane ovlašćenih policijskih službenika, onda u pozivu to treba tako i naznačiti kako bi građanima poziv bio jasan i razumljiv. Pozivanje građana, izvan toga, mogao bi se tumačiti kao pritisak i obeshrabrivanje drugih da prijave neprofesionalnost policije i prekoračenje ovlašćenja”, pojasnio je Zeković.

On je uputio građane koje policija poziva na tzv. informativne razgovore da se upoznaju sa članom 288 Zakona o krivičnom postupku.

“Pozivamo političke partije, nevladine organizacije i druge građanske inicijative da se zajedičkiuspostavi i koordinira pružanje pravne pomoći i savjeta građanima Crne Gore kojima je to potrebno”, zaključio je Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije