Connect with us

Vijesti

ZEKOVIĆ: Pozivi na informativni razgovor mogu biti manipulacija

Published

on

U Osnovnom državnom tužilaštvu na Cetinju juče su počela saslušanja građana koji su povrijeđeni u brutalnoj intervenciji policije 5. septembra u prijestonici, tokom nasilnog razbijanja protesta ogromnim količinama suzavca, šok bombama i gumenim mecima.

Pobjedi je potvrđeno da je izjavu u ovom predmetu dao i počasni predsjednik Socijaldemokratske partije (SDP) Ranko Krivokapić, koji je povrijeđen na Dvorskom trgu kada je policija na njega bacila šok bombu.

Građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković koji je pružao stručnu pomoć građanima koji dostavljaju pritužbe na postupanje policije Savjetu za građansku kontrolu rada policije, Ministarstvu unutrašnjih poslova i ombudsmanu pozdravio je, u izjavi za Pobjedu, efikasno postupanje tužilaštva, ali i upozorio da crnogorska policija nastavlja sa masovnim pozivanjem građana Crne Gore na informativne razgovore, zbog učešća na protestu 5. septembra, a to, kako je rekao, često radi na protivzakonit i na način kojim se krše osnovna ljudska prava.

– Na meti su i građani koji su preko aktivističkog tima Crnogorskog helsinškog odbora i mene lično, uputili primjedbe na postupanje policije. Na taj način se potpuno obesmišljava svrha podnošenja pritužbi unutrašnjoj kontroli policije, ombudsmanu i Savjetu za građansku kontrolu rada policije kojima smo do sada kompletirali 33 pritužbe na osnovu kojih je podnijeto i deset krivičnih prijava – istakao je on.

U crnogorskoj prijestonici, 4. i 5. septembra, više hiljada građana okupilo se kako bi iskazali mirni bunt zbog odluke Crkve Srbije da svog mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija Mićovića ustoliči baš u Cetinjskom manastiru, za što je ova crkva dobila i podršku Vlade Crne Gore.

U zoru, 5. septembra, crnogorske vlasti, dok su pripremale akciju da Mićovića i patrijarha srpskog Porfirija Perića vojnim helikopterom transportuju u prijestonicu, istovremeno su izdale naređenje da policija raščisti Dvorski trg i rastjera građane koji su mirno iskazivali protest.

Duže od četiri sata centar crnogorske prijestonice bio je zasut ogromnim količinama suzavca, a policajci su po okolnim ulicama presrijetali građane i ispaljivali u njih patrone potpuno ih onesposobljavajući da se evakuišu.

Policija je obustavila napad na građane kada su Mićović i Perić, opet helikopterom, vraćeni u Podgoricu, gdje su priredili slavlje.

U tužilaštvu je već formirano nekoliko predmeta po pritužbama građana, a koji se odnose na prekoračenje policijskih ovlašćenja.

– Tu registrujemo blagovremeno i efikasno postupanje Osnovnog državnog tužilaštva na Cetinju. Građani ističu da ODT na Cetinju postupa odgovorno i cijene da time doprinosi vladavini prava i poštovanju ljudskih prava – rekao je Zeković juče za Pobjedu.

Komentarišući kontra postupke po prijavama policije, naš sagovornik upozorava da „pozivanje građana telefonom ili putem pisanog poziva, pri čemu nije konkretizovan razlog pozivanja i nijesu im predstavljena njihova prava, ne predstavlja zakonite aktivnosti policije“.

– Odjeljenje za unutrašnju kontrolu policije MUP-a Crne Gore tim povodom ne treba da čeka pritužbe već da djeluje po sopstvenoj inicijativi – kategoričan je on.

Objašnjava da obrazloženje poziva na razgovor – „zbog prikupljanja obavještenja“, samo po sebi nije dovoljno konkretno i razumljivo, ali da policija, za sada, odbija da zaustavi takvu negativnu praksu.

– I pored brojnih preporuka, koje sam ranijih godina potpisivao u svojstvu predsjednika Savjeta za građansku kontrolu rada policije, još nemamo jedinstven poziv koji važi za sve organizacione jedinice policije, a koji je kompletan i zasnovan za pozitivnim propisima i poštovanju ljudskih prava – istakao je on.

Registrovao je pisane pozive u kojima nije konkretizovan razlog pozivanja, kao i poziv u kojem građanin nije podučen svojim pravima.

– Tu su i telefonski pozivi putem kojih se od građana traži da u roku od odmah dođu u stanicu policije. To je neprihvatljiva i štetna praksa – kategoričan je Zeković.

Kaže da se, prema informacijama koje ima, građani pozivaju da prepričaju kako su proveli taj dan na Cetinju.

– Policija ih tako „navlači“ i naknadno će procijeniti šta od toga može da iskoristi. Građani ne treba da pristaju na to već da insistiraju da im se kaže što policiju tačno interesuje, koje tačno okolnosti i osnov zbog kojeg pozivaju, s tim u vezi, konkretog građanina. Prisustvo demonstracijama samo po sebi ne smije da povlači odgovornost. To može biti i ozbiljna manipulacija policije – upozorio je Zeković. K. KRSMANOVIĆ

Član 288 ZKP-a

Za građane koje policija poziva na tzv. informativne razgovore, kaže Aleksandar Zeković, korisno je da se upoznaju sa članom 288 Zakona o krivičnom postupku.

– Građani nijesu dužni da se odazovu na nezakonite pozive policije. Mogu otići u službene prostorije policije, pozvati se na svoja prava, saopštiti da nemaju šta da izjave povodom takvog poziva uz napomenu da će se uredno odazvati na svaki poziv iz tužilaštva. Nije suština da policiji prepričavaju kako su na Cetinju proveli vikend, već službenici policije treba da konkretizuju svoja pitanja i saopšte u vezi sa kojim prekršajnim i krivičnim djelom dovode u vezu pozvanog građanina i prilože mu dokaze o tome – objasnio je Zeković.

Protivpravna zabrana i ograničavanje slobode kretanja

Aleksandar Zeković registrovao je slučaj J. V. sa Cetinja koji je u svojstvu građanina pozvan u stanicu policije upravo, kako kaže, na osnovu nekonkretizovanog poziva.

– Policija ga je pitala zašto je bio na proteste i da li poznaje nekog od ostalih učesnika. Odgovorio je da je na trgu bio zato što tamo ide svaki dan i da ne poznaje nikog od ostalih učesnika, niti je nekog od dima mogao prepoznati. Policijski službenik mu je kazao da sjutra do 10 sati ne planira odlazak iz Cetinja jer je on prethodno rekao da planira u Nikšić da posjeti kćerku. Ovo predstavlja protivpravnu zabranu i ograničavanje slobode kretanja – upozorio je Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije