Povežite se sa nama

Društvo

VUČINIĆ: “Vlada radikalizovala odnos prema CPC”

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Iz Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) ocjenjuju da je nova Vlada radikalizovala odnos prema toj vjerskoj zajednici i crnogorskom narodu, kako su kazali, odričući im sva prava u zemlji kao da su neprijateljski narod. Poručuju da je CPC domicilna vjerska zajedica, te da se kao takva nije smatrala pozvanom na sastanak sa Vladom Crne Gore koji je bio organizovan za ostale novoosnovane crkve i vjerske zajednice

Potpredsjednik savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić saopštio je da je Vlada 8. oktobra organizovala sastanak s novoosnovanim crkvama i vjerskim zajednicama na kojem, kako su kazali, Crnogorska crkva, iako pozvana nije prisustvovala. Smatra, da joj nije bilo mjesto na tome sastanku.

Vučinić navodi da je Vlada crkve i vjerske zajednice podijelila na tradicionalne i novosonovane. To, kako dodaje, čini “po ugledu na Srbiju u čije ime vrši vlast u zemlji”.

“U tradicionalne ubraja okupacionu organizaciju, Srpsku pravoslavnu crkvu, koja je na srpskim bajonetima došla u zemlju prije 103. godine, Katoličku crkvu, Jevrejsku zajednicu i Islamsku vjersku zajednicu a u novosonovane Crnogorsku crkvu i druge crkve i vjerske zajednice koje djeluju na crnogorskoj teritoriji”, navodi se u saopštenju CPC.

Vlada je, kaže Vučinić, organizovala sastanak s ostalim novoosnovanim crkvama i vjerskim zajednicama a oni se, dodaje, kao domicilna crkva nijesu smatrali pozvanim.

“Kao domicilana crkva koja je bila tradicionalna sve do 1918. godine, kad joj je presudio srpski mač, a obnovljena 1993. godine, takođe kao tradicionalna crkva, nijesmo se smatrali pozvanim da prisustvujemo tom sastanku. Takav odnos prema Crnogorskoj crkvi očekivan je od Vlade koja je okupirala zemlju u korist Srbije i politiku usaglašava s njenim interesima, pa čak i s interesima Republike srpske. Evo tri decenije to je tradicionalan odnos svake vlasti prema Crnogorskoj crkvi”, navode iz CPC.

Vučinić napominje da u “mišljenju Venecijanske komisije br 953/2019 od 24. juna 2019. godine, o Nacrtu zakona o slobodi vjeroispovijesti ili uvjerenja i pravnom statusu vjerskih zajednica, koje je usvojila na 119. plenarnom zasijedanju održanom od 22 do 24. juna 2019. godine, u Uvodu, na strani 5, pod B (istorijska pozadina) piše: ‘12. Sljedeći prikaz istorijske pozadine prvenstveno je zasnovan na informacijama koje su dale crnogorske vlasti'”.

Dodaje, da su Crnogorske vlasti, te 2019. godine, dale sljedeće mišljenje o Crnogorskoj pravoslavnoj crkvi zapisano pod tačkom 15: “Crnogorsku pravoslavnu crkvu osnovao je 31. oktobra 1993. godine Antonije Abramović, koji je kasnije imenovan za mitropolita Crne Gore i vođu Crnogorske pravoslavne crkve.”

U skladu sa navedenim, dodaje Vučinić, da su vlasti i tada, kako ke kazao, za račun Srbije i njenu korist, Crnogorsku crkvu nazivale i držale crkvom novosnovanom u oktobru 1993. godine, a njenoga poglavara nazivale vođom.

“Nesrećne zbog obnove Crnogorske pravoslavne crkve, tri decenije, združene crnogorske vlasti i Srpska crkva vodili su i danas vode neobjavljeni rat protiv naše Crkve i njenoga poglavara vladike Mihaila, i to svim sredstvima. Naravno da su stoga svi naši zahtjevi da nam se dodijele placevi u Baru i Podgorici za izgradnju sabornih crkava završavali ad akta”, navodi se u saopštenju.

Tvrdi da je nova Vlada radikalizovala odnos prema CPC i crnogorskom narodu, odričući im sva prava u zemlji, kao da su, kaže, neprijateljski narod.

“Za račun Srbije silom je ustoličila okupacionoga duhovnoga guvernera Joanikija na uzurpiranu stolicu Svetoga Petra cetinjskoga. Tom prilikom, na Cetinje, krstila je suzavcem i gumenim mecima, dovodeći zemlju u stanje koje je tendiralo haosu. No, u velikoga se boga nadamo koji nam daje mahove, pa danas imamo četvoricu vladika i 23 svještenika, đakona i ipođakona i podršku od više od 30% javnosti, da ćemo na pravdi boga Crnogorskoj crkvi vratiti domicilni status sa svim posljedicama koje iz njega proističu. Crnogorskoj crkvi suđeno krst nositi i nosiće ga, vršiti poslanje i uvijek biti uz crnogorski narod i duhovno temeljiti Crnu Goru”, zaključuje se u saopštenju CPC koje potpisuje podpredsjednk savjeta Mitropolije CPC Stevo Vučinić.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
Vjecna moja
Vjecna moja
13.10.2021. 10:42

Što očekivati od “kancelara “ za njega je CPC /slavna i časna / ” tkz “
za njega je CG i SRB dvije stare “srpske drzave “ —drzave od istog oca i majke…
Što očekivati kad se u mladosti tiskao po sobama i ćumezima i četničkim grobljima –
u onim sobama bez cm.čistog zida ,sve izlijepleno slikama četničkih idola —mladi ljudi
umjesto da idu da gledaju izlozbe i idu na rok koncerte ONI su slusali retrogradne popove
SPC po crkvama i konacima…
ONI se ne. mogu promijeniti ALI mi mozemo i moramo njih smijeniti..
SVANUĆE CPC —priznanje o obnovi je TU BLIZU…

Sponzor

Najčitanije