Povežite se sa nama

Društvo

VUKAŠIN PEROVIĆ: Stepenice sramote

Objavljeno

-

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter

Mahmut Paša Bušatlija je u 1784. u pohodu na Crnu Goru zauzeo je Cetinje, spalio manastir, porušio grad. Mislio je da može ponovo. Ni poraz na Martinićima ga nije opametio nego je ponovo došao da na Kruse izgubi glavu. Iza njega su ostala sramna djela po Cetinju.

Srpski major Kecmanović je 1923. godine spalio porodicu Zvicer, dvije žene i petoro đece. Za to djelo je nagrađen od srpskih vlasti. Iza srpskog okupatora su ostale spaljene kuće, ubijeni, utamničeni i prognani Crnogorci. Ostala je i crna mrlja u srpskoj istoriji.

Talijanskog okupatora Birolija je 1941. godine srpski pop Joanikije uveo u Cetinjski Manastir. Teror i zločini su poklopili Cetinje. U utamničenom gradu kažnjavao se svaki glas otpora i razuma. Gojko Kruška i Musa Hodžić na vješalima pjevaju “Oj svijetla majska zoro…”. Oni su prošli, a ostala su sramna djela okupatora.

Danas je neka nova vlast zauzela Manastir i vršlja po Cetinju. Njihova policija guši grad, napada omladinu šok bombama i puca u žene i u stare. I naravno da okupator poslije toga mora ohrabriti teror. Nagraditi ih, da im se makne sramota i osjećaj krivice za ono što su uradili svom narodu. Treba kupiti njihovu savjest i sramotu, staviti im do znanja da će za teror uvijek biti dobro plaćeni. Već se na Cetinju ide korak dalje, tamniče se glasovi slobode i razuma. Teror se postepeno pojačava.

Ponavlja se istorija i gledamo što se dešava. Zabrinuti, jer se neki novi okupatori penju stepenicama sramote. Tužni, jer je vrijeme jatagana i džeferdara koje bi ovo lako riješilo, daleko iza nas. Drugačiji, jer znamo da se u vremenu evropskih vrijednosti vlast osvaja na izborima. Puni nade, jer nas istorija uči da se Crna Gora izborila sa puno moćnijim neprijateljem, nego što su ove Vučićeve sluge koje lažu i manipulišu. Strpljivi, jer čekamo naše političke Martiniće, Kruse, Sutjesku i Neretvu.

Mudri, jer znamo da svi okupatori “biše i minuše”, pa će i ovi sadašnji svetosavski sramotni poslušnici nestati.

Podijeli ovo na društvenim mrežama
Share on Facebook
Facebook
Tweet about this on Twitter
Twitter
1 Komentar
Prijava
Notifikacija
guest
1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najviše glasova
Inline reakcije
Prokomentarišite i vi
vjecna moja
vjecna moja
08.10.2021. 14:38

SJAJNO PEROVIĆU ,
nije pala krv ovoga puta !
Hvala Bogu Jedinome !
Ni ovi koji pokušavaju kao prethodnici !
neće uplašiti CRNOGORCE !
BESTIDNICI ,sluge okupatorimima SRB !

Sponzor

Najčitanije