Connect with us

Društvo

VUKAŠIN PEROVIĆ: Strategija za Zapadni Balkan

Published

on

-Konačno je stigla poruka koja se čekala, “Evropa ne garantuje zemljama Zapadnog Balkana članstvo u EU”. Poslije toliko Vučićevih pokušaja, muke i izazivanja tenzija, ubijedio ih je da na Balkanu živi divlje pleme, koje ne zavrjeđuje da bude dio Evrope.

-Imao je Vučić svoga potrčka Dodika za stalne sukobe. Ipak, nedovoljno za brigu. Pokušao je i preko sluganske Jadovlade da u Crnoj Gori izazove krvoproliće. Pažljivo isplanirano i vođeno iz Beograda, ipak nije uspjelo. Cetinje je odgovorilo mudro. Kad je vidio da je sve propalo, Vučić je zaigrao na sigurnu kartu, Kosovo. Tenkovi, borbena kola, avioni… NATO ima rok od 24 sata…

Ponovo rat na Balkanu? Što više gluposti, to jača poruka. Vučićev cilj je da pokaže da je Balkan bure baruta, što je dalje, Evropi bolje. Jeftini blef je prošao. “Putuj Evropo, nemoj više čekati na nas…”, kaže Đole. Putuj, kad si Z. Balkan dala na nemilost najboljem učeniku ratnog zločinca Šešelja, onom što je “ubijao” sto za jednoga, podmuklijoj i okrutnijoj verziji Slobodana Miloševića.

-Srbija je od Evrope uzimala pare, umjesto vrijednost i standarde. Kada se i to prelomilo, srpski plan pravljenja Otvorenog Balkana, naivnima, neznavenima i zlonamjernima, izgleda kao jedino rješenje.

A što je u stvari Otvoreni Balkan? To je da među državama Z. Balkana nema granica, slobodan protok ljudi, robe i kapitala. Jednostavnije, to je da sve države uvoze u Crnu Goru svoju robu i prodaju je po duplo nižim cijenama i da radnici iz ostalih država dolaze kod nas da rade bez kontrole.

Ili onako da svi shvate, to je da će svi oni što u Crnoj Gori žive od voća, povrća, mesa, mlijeka… ostati bez posla, a da će one u crnogorskim firmama zamijeniti oni iz okruženja, koji će raditi za 200 eura. Znači i to da će se iz Crne Gore iseliti desetine hiljada nesrba, a useliti se desetine hiljada necrnogoraca. Otvoreni Balkan, prevedeno na crnogorski je srpski svet.

– A onda kada se ukinu državne granice, ostaju linije koje razgraničavaju narode. Kako ćemo se snaći u Srednjem vijeku, ne mogu ni da pretpostavim.

 

Što je nama činjeti u ovom haosu? Vrijeme je mučno, ali poučno. Moramo strpljivo sačekati našu šansu. A onda, po zakonu ali žestoko, sve postaviti tamo đe treba. Prvo sve ono što se u Crnoj Gori nakupilo, pa onda i Crnu Goru. Sa nekom novom, hrabrom i odgovornom vlašću. Država koja ima prvu štampanu knjigu, viševjekovnu kulturu i tradiciju slobode, mora imati svoje mjesto u Evropi.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije