Connect with us

Crna Hronika

ZEKOVIĆ: Kadar GP URA ne može da kontroliše postupanje policije tokom izbora u Nikšiću

Published

on

Državni sekretar je političko imenovano lice, uz to je prepoznat i kao stranački funkcioner čija partija učestvuje na izborima u Nikšiću, pa se njegovim imenovanjem na čelo Operativnog tima za kontrolu izbornog procesa u ovom gradu dovodi u pitanje neutralnost, objektivnost i profesionalizam tog tijela, upozorava dugogodišnji predsjednik i član Savjeta za građansku kontrolu rada policije i građanski aktivista Aleksandar Saša Zeković.

Ministar unutrašnjih poslova Sergej Sekulović oformio je Operativni tim za kontrolu izbornog procesa u Nikšiću, na čije čelo je postavio državnog sekretara za kontrolu rada policije u MUP-u Rada Miloševića, koji je visoki funkcioner političke partije URA i stranački kolega potpredsjednika Vlade zaduženog za bezbjednost, lidera GP URA Dritana Abazovića.

Zeković ocjenjuje da je sama definicija zadatka Operativnog tima kontradiktorna i koncepcijski pogrešna, ukazujući na Miloševićevu nedavnu izjavu Vijestima.

“Saopštio je da je ‘zadatak tima da kontroliše postupanje policije i određenih organizovanih grupa i spriječi eventualne zloupotrebe, kao što je kupovina glasova tokom izbornog procesa’. Bez obzira na to da li je u pitanju neopreznost, nesmotrenost, neznanje, a čak i loša namjera, čini mi se nedopustivim da se projektnim zadatkom izjednačavaju kriminalne grupe i policija”, istakao je on.

Dodaje da neće komentarisati na koji način bi to mogli da dožive policijski službenici.

“To prepuštam njihovim profesionalnim i sindikalnim strukturama, ali profesionalno je jako upitno kako jedno radno tijelo može, i na osnovu kojih ovlašćenja, da ‘kontroliše postupanje određenih organizovanih grupa i spriječi eventualne zloupotrebe’. Nepotrebno se stvara zabuna ko je zapravo odgovoran za krivična djela protiv izbornih prava”, kaže Zeković.

Podsjeća da je to isključiva nadležnost osnovnih državnih tužilaštava i ukazuje da je „svaka degradacija i uplitanje, na bilo koji način, u njihove aktivnosti upitna, a na kraju i nefunkcionalna“.

“Rukovodeću ulogu državnog tužioca, po čijim instrukcijama su policijski službenici obavezni da postupe, ne treba dovoditi u pitanje. Konačno, na ovaj način se direktno poništava još važeća samostalnost Uprave policije, a još važnije, bitno se zadire u operativnu i profesionalnu nezavisnost policije. Treba izbjegavati političke i stranačke intervencije ovakve vrste. Vjerujem da je pitanje povjerenja i demokratskih principa da od članstva u Operativnom timu budu oslobođeni političari”, naglašava Zeković.

Podsjeća da je praćenje primjene policijskih ovlašćenja tokom izbora tema koja je i ranije razmatrana u sklopu reforme izbornog zakonodavstva.

“Praćenje i ocjena primjene policijskih ovlašćenja su važni zbog obezbjeđivanja profesionalnih i etičkih normi u postupanju i standarda ljudskih prava kako bi policija bila odgovorna građanima kojima služi. Svako dodatno angažovanje unutrašnje kontrole policije je za pohvalu i na tome stručnjaci insistiraju još od opozicionih okupljanja 2015. godine”, podsjetio je Zeković.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije