Connect with us

Društvo

“ZELENI TALAS”: Od Bloka 5 do Starog aerodroma za tri minuta

Published

on

Nabavili opremu vrijednu 38.689 eura: Bulevar Svetog Petra Cetinjskog - Foto: podgorica.me

Centalizovano upravljanje semaforima duž cijelog Bulevara Svetog Petra Cetinjskog, omogućiće vozačima da od Bloka 5 do Starog Aerodroma stignu za manje od tri minuta, saopštili su iz podgoričkog preduzeća Komunalne usluge.

Oni tvrde da su za tu svrhu prethodno nabavili opremu vrijednu 38.689 eura. Tako je omogućeno centalizovano upravljanje semaforskim uređajima u realnom vremenu i uključuje osam raskrsnica duž cijelog bulevara.

“Na bazi postojećih signalnih planova, puštena je linijska koordinacija rada semaforskih uređaja, pri čemu su oba smjera -smjer iz pravca Bloka 5, odnosno smjer iz pravca Starog aerodroma skoro podjednako tretirani kao prioritetni”, saopšteno je iz preduzeća “Komunalne usluge”.

Sadašnja podešavanja su uspostavljena u komunikaciji sa resornim Sekretarijatom za saobraćaj, te imajući u vidu konfiguraciju raskrsnica, „zeleni talas“ (zeleno svijetlo na svim semaforima) aktivan je u periodu od 6 ujutru do 13 časova iz pravca Bloka 5 ka Starom Aerodromu, a od 13 do 6 ujutru iz pravca Starog Aerodroma ka Bloku 5.

“U tim periodima, radi još efikasnijeg odvijanja saobraćaja, vršiće se izmjena ciklusa trajanja zelenog signala, koje će, zavisno od perioda dana, trajati 74, 90 ili 110 sekundi. Na ovaj način, shodno sprovedenim mjerenjima, pri brzini od oko 40 kilometara na čas, vožnja na tretiranoj dionici (Blok 5 – Stari Aerodrom) će trajati ispod tri minuta, što je značajno kraće nego u ranijem režimu rada semafora bez upravljanja”, navodi se u saopštenju.

Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Advertisement

Najčitanije